Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: BMW 3-serie Touring – xDrive: op rozen

Sinds kort en voor het eerst is een viercilindermodel van BMW uit te rusten met de vierwielaandrijvingtechniek xDrive. De primeur is voor de 320xd.

BMW wil hiermee haar 4x4-techniek toegangelijker maken en aantonen dat wanneer het om vierwielaangedreven modellen gaat niet alleen aan Audi gedacht hoeft te worden. Audi en quattro worden in één adem genoemd. In 1980 bracht deze als eerste een in seriegebouwde auto met de vierwielaandrijving op de markt, de Audi Quattro. Bijna drie decennia later is er in de prijslijst van ieder Audi-model een koptitel quattro te vinden. Van de drie Duitse premiummerken (Audi, BMW en Mercedes-Benz) staat de eerste dan ook het meest bekend om haar vierwielaangedreven modellenlijn. Een doorn in het oog van BMW. Want wat betreft het aantal productiejaren van 4x4-modellen voor op de openbare weg doen zij niet eens zoveel onder voor Audi. Vijf jaar na de pionier introduceerde het Beierse merk voor het eerst haar 4x4-techniek, het zogeheten xDrive, in haar bestseller de 3-serie (325Xi). Echter was deze techniek tot op heden uitsluitend bestemd voor de (duurdere) zescilindermodellen. Niet alleen vanwege de toenemende vraag naar vierwielaandrijving op de meer gangbare modellen, maar ook om Audi beter weerstand te bieden, levert BMW nu ook een viercilinder met xDrive-techniek. De primeur is weggelegd voor de 320d. Wij reden met de Touring.

M Sportpakket Nog niet zo lang geleden onderging de gehele 3-serie lijn een verjongingskuur. Een subtiele facelift, doch voldoende om de komende jaren weer het hoofd te bieden aan de nagelnieuwe Audi A4 en nog jonge Mercedes-Benz C-klasse. Vanzelfsprekend profiteert de nieuwe 320d xDrive ook van deze uiterlijke vernieuwingen. Het levert de gehele 3-serie reeks een beduidend gespierder uiterlijk op. De 'nieren' zijn voortaan een zelfstandig geheel, waar ze bij de pre-facelift nog (deels) werden opgenomen in de motorkap. De laatste bevat overigens een bollende V-vorm dat gepaard met de nieuwe lichtunits en de meer geprononceerde bumper de 'Dreier' meer uitgesproken maakt. De standaard voorbumper toont meer dan ooit tevoren gelijkenissen met die van het optionele M Sportpakket. En dat is - volgens ons - natuurlijk nooit een verkeerde ontwikkeling. Op de nieuwe achterlichten en licht gemoderniseerde bumper na, is kont van de 3-serie gelijk gebleven. Maar modern oogt het geheel nog steeds.

Puntjes op de 'i' vergeten? Binnenin werden de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' gezet. Duidelijk zichtbaar is dat de afzonderlijke delen uitstekend in elkaar zijn geschroefd. Toch lijkt het erop dat concurrent Audi op dit gebied BMW heeft voorbijgestreefd. Wellicht kan dit op het conto van het dashboarddesign geschreven worden. Deze is bij de 3-serie wat wulpser van vorm dan dat van de A4. De naden zijn daardoor iets beter zichtbaar. Bovendien hoorden we tijdens onze testkilometers enige resonanties in de middenconsole. Zou BMW daar een 'puntje' vergeten zijn? Want normaal gesproken komen we deze eigenschap niet tegen bij de kwaliteitseisen van BMW, en is daarom noemenswaardig. Verder niets anders dan lof over de kwaliteit van het interieur.

Antisportief De viercilinderdiesel in de 320xd en de 320d zijn één en dezelfde. Gevolg is dat ook in de xDrive-variant het vermogen van 177 pk en koppel van 350 Nm lineair wordt opgebouwd naarmate de wijzer van de toerenteller oploopt richting het rode gebied. De 320xd is met een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 8,5 seconden en kwieke tussensprints vlot te noemen, maar spannend is allemaal het niet. Het vloeiende karakter van de overigens stille krachtbron past naar onze mening niet bij een sportief merk als BMW. In welke verzet de enigszins hakerig te bedienen versnellingspook ook staat, wij konden de motor niet op een boost aan trekkracht betrappen. En dat geeft nu juist een snelheidsbeleving. De overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak zijn daarentegen wel zo gekozen dat er altijd voldoende trekkracht voor handen is. Het vermogen is er dus wel, maar het gevoel ontbreekt.

Op rails Hoewel alle vier de wielen bij de 320xd de aandrijfkrachten te verwerken krijgen verschilt ook het rijgedrag ervan niet eens zoveel met de achterwielaangedreven 320d. Beiden lijken op rails te rijden wanneer er in rechte lijn gereden wordt, hoewel op hoge snelheid de xDrive - dankzij de vierwielaandrijving - aan de voorzijde iets minder nerveus aanvoelt. Ook weet de 320xd hoe hij met bochten om moet springen. Met een bijna oneindige hoeveelheid tractie loodst hij zich erdoorheen. Dankzij de optimale 50/50 tractieverdeling tussen de voor- en achteras. Geholpen door het lekker in de hand liggende dikke stuurwiel wordt de stand van de wielen met veel precisie gecommuniceerd naar de bestuurder. Toch hadden wij het gevoel dat de vierwielaandrijvingtechniek enige scherpte minst ten opzichte van de achterwielaangedreven versie van de 3-serie. Voor de gemiddelde bestuurder zal dit overigens niet merkbaar zijn. Wat betreft de rij-eigenschappen van deze 320xd hebben wij dan ook niets anders dan lof.

Dezelfde adem Sinds de komst van de eerste 3-serie in de jaren '80 is de auto altijd de benchmark in z'n klasse geweest. De concurrentie kwam de afgelopen jaren steeds dichterbij om de Dreier van z'n troon te stoten. Maar BMW wist continu Audi en Mercedes een stap voor te zijn. Hoewel de drie premiummerken dichterbij elkaar liggen dan ooit, heeft BMW het wederom gvoor elkaar de beste te zijn en te blijven. Ook wat vierwielaangedreven modellen betreft. Quattro mag dan een ijzersterk imago hebben en bijna een merknaam opzich zijn. Met het introduceren van xDrive op de goedkopere modellen van BMW zal het waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn dat de BMW en xDrive in eenzelfde adem als Audi en quattro genoemd zullen worden. En terecht.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: 5 redenen waarom je 9000 euro méér wilt betalen voor de BMW

Autotests · Vergelijk autotests

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: welke plug-in hybride lease-auto is het zuinigst?

Autotests · Vergelijk autotests

Test - Is de BMW i4 de meest begeerlijke EV van dit moment?

Autotests · BMW
Ontdek meer