Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test occasion: BMW 3 serie – Occasion videotest BMW 3 serie

BMW 3 Serie 2005 – 201

Nu de nieuwe BMW 3 Serie (en 4 Serie) inmiddels een tijdje op de markt is komen er meer en meer 3 Series van het vorige type op Autoscout24.nl te staan.

De nieuwe 3 Serie kwam op de markt in 2005 en werd in 2013 vervangen door de huidige versie. Er was een enorm scala aan uitvoeringen en motoriseringen beschikbaar, waardoor er voor iedereen wel een 3 Serie te vinden is. Het aanbod begon met een 116 pk sterke 316i of 316d, de meest krachtige versie was de 335i met 306 pk.

Uiteraard waren er ook nog de verschillende varianten van de M3, sommige informatie uit dit verhaal zijn ook op die auto's toepasbaar, maar er zijn voor die auto's ook nog andere, meer specifieke aandachtspunten. In 2009 kreeg de 3 Serie een facelift.

Aanbod occasions

Prijzen variëren van ongeveer €6000 euro tot ongeveer €40.000 euro voor een rijk uitgerust exemplaar met weinig kilometers van eind 2012 of 2013.

Op AutoScout24.nl staan ongeveer 2200 3 Series van deze generatie te koop

44% is een sedan, 41% is een Touring, 8% is een coupé, 7 is een cabrio

61% is benzine, 39% is een diesel

58% is handgeschakeld, 42% is uitgerust met een automaat

78% heeft cruise control

76% heeft climate control

72% heeft parkeersensoren

Zwart en grijs waren de populairste kleuren en zijn samen goed voor twee derde van het aanbod.

Pluspunten

•Achterwielaandrijving, stuurt goed

•Premium

•Oogt nog behoorlijk modern, zeker de auto's van na de facelift

•Het aanbod is groot: als de prijs niet top is vindt je wel een ander

Aandachtspunten

•Het is een premium badge, dus de werkplaatskosten zijn ook premium

•EGR kleppen en Swirlflaps kunnen (met name bij de diesels) last hebben van vervuiling, waardoor ze vast gaan zitten en uiteindelijk afbreken. Als je pech hebt veroorzaken de afgebroken kleppen schade aan je cilinderkoppen, zuigers en turbo's. Eventueel kan je ze preventief vervangen, dat scheelt een potentieel een hoop ellende. De Swirlflaps kan je eventueel zelfs helemaal laten verwijderen door een specialist.

•Wees met name bij de sportievere versies en de versies met sportonderstel scherp op bandenslijtage. De achterste banden kunnen het bij deze auto's zwaar hebben, met name aan de binnenkant van de band, dus even goed onder de auto kijken.

•De meeste e90's werden geleverd op run-flat banden. Dit zijn meestal niet de meest comfortabele en ook niet de best presterende banden. Bepaal voor jezelf of je de banden comfortabel genoeg vindt, ook hier geldt: er is genoeg aanbod. Het kan gunstiger zijn om op zoek te gaan naar een auto die al wel een fijne set banden heeft.

•Over het algemeen zijn de motoren redelijk betrouwbaar, maar de turbo's van de 320d geven soms de geest. Een luid huilend geluid geeft aan dat het leven van je turbo er bijna opzit.

•De koppeling heeft een zogenaamde vertragingsklep. Deze kan slijten waardoor de koppeling abrupt aan kan voelen, of kan schokken.

•Houd de conditie van je thermostaat in de gaten, dit wordt nog wel eens vergeten doordat een temperatuurmeter in het dashboard ontbreekt.

•Veel auto's zijn ex-leasewagens. Dat hoeft niet erg te zijn, maar check wel dat er tegen het eind van de leasetermijn niet bespaard is op onderhoud.

•De M-Sport uitvoeringen ogen tof, maar houdt er rekening mee dat ze een sportonderstel en grotere wielen meekregen. Combineer dat met de toch al sportieve eigenschappen van een BMW en sommige mensen vinden het misschien niet comfortabel genoeg meer.

•Er is een probleem met de ontluchtingsslang van de tank die doorslijt doordat hij met scherp metaal in aanraking komt. Gevolg is dat er brandstof kan lekken uit de auto, met name bij een volle tank. Het probleem lijkt alleen bij de diesels voor te komen. Het vervelende is dat je halve auto uit elkaar moet om de lekkage te verhelpen met een slangetje van een paar tientjes.

•Er zijn drie kleine recalls geweest:

◦Sommige auto's gebouwd in maart 2006 hadden problemen met de rembekrachtiging.

◦Auto's gebouwd van mei tot juli 2008 hadden problemen met de airbags die niet werkten.

◦In juli 2012 werden wat auto's terug geroepen waarbij de stuurbekrachtinging uit kon vallen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: 5 redenen waarom je 9000 euro méér wilt betalen voor de BMW

Autotests · Vergelijk autotests

Test BMW 320e en Peugeot 508 Hybrid: welke plug-in hybride lease-auto is het zuinigst?

Autotests · Vergelijk autotests

Test - Is de BMW i4 de meest begeerlijke EV van dit moment?

Autotests · BMW
Ontdek meer