Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Ford Focus – Gereden: Ford Focus

Toen de Focus werd gepresenteerd als opvolger van de Ford Escort zorgde het aanvankelijk voor gefronste wenkbrauwen. De ‘New Edge’ vormgeving was destijds revolutionair, ook voor het daarvoor nogal gezapige Ford.

Met de nieuwe, derde generatie Focus wordt het tijdperk van wild gelijnde Fords vaarwel gezegd. Verliest de nieuwe Ford Focus hiermee ook zijn streken? De nieuwe Focus is de eerste van een nieuwe generatie modellen onder de noemer 'One Ford'. Eén auto voor een wereldwijde inzet is het beoogde doel van de Amerikanen. Deze aanpak dient niet alleen de kosten te drukken, maar moet ook innovatieve technieken bereikbaarder maken voor de mondiale eindgebruiker. In theorie een slimme strategie waarvan de Amerikaan, die doorgaans veel minder gewend is qua kwaliteit en rijbeleving, sterk profiteert. Maar kan 'één Ford voor allen' de veeleisende en reeds verwende Europeaan ook bekoren?

One Ford, one design Dat smaken verschillen is een bekend feit. Ford is er echter van overtuigd dat er wel degelijk een guldenmiddenweg bestaat. Hoe het gros van de Amerikanen over de nieuwe Focus denkt weten wij niet, maar het Europese vasteland reageerde nogal verdeeld op het nieuwe ontwerp. Dat de koets even wennen blijkt bleek toen we voor het eerst in levende lijve kennismaakten met de auto. Het front dat op aanvankelijk (de afbeeldingen) nogal labiel overkomt, oogt juist in werkelijkheid toch wel elegant en in balans. Dat laatste kan tevens gezegd worden van de achterzijde, maar door de gigantische achterlichtunits treft het geheel het netvlies alsnog best hard. De bilpartij vraagt dus enige relativering. Eenmaal bezonken constateren we dat het design wél binnen de Europese smaak valt, en dat kan ook haast niet anders, de nieuwe Focus is immers door Ford Europa ontwikkeld.

Stap voorwaarts Gewend aan het exterieur? Stap in en het gewenningsproject begint weer van vooraf aan. Het zakelijke en opgeruimde dashboard van de tweede generatie heeft plaatsgemaakt voor een cockpit dat wel wat  wegheeft van de hightech Concorde. Tenminste, zo komt de overvolle middenconsole in eerste instantie op ons over. Verrassend genoeg steekt het ergonomisch prima in elkaar, ook al behoort het bedienen op de tast tot het verleden met het gemonteerde audiosysteem van Sony. De installatie beschikt namelijk over een overdaad aan knoppen zonder een logische ordening. Gelukkig zijn de meest belangrijkste functies zijn via het stuurwiel te bedienen, waardoor het zoeken naar wat en waar deels wordt getackeld. Kwalitatief gezien heeft Ford met de nieuwe Focus in ieder geval weer een flinke stap voorwaarts gemaakt. Zo zijn de gebruikte materialen hoogwaardig en bevindt het afwerkingniveau zich bovenaan in dit segment.

Boodschappenauto Met een lengte van 4,36 meter, breedte van 1,82 meter en een hoogte van 1,48 meter is de nieuwe Focus (licht) gegroeid ten opzichte van het vorige model. Desondanks voor de doorsnee Amerikaan nog altijd een maatvoering voor een auto die zij typeren als ´boodschappenauto´ dan wel ´tweede auto´. Niet in Europa waar menig gezin er zomers mee op uittrekt naar Zuid-Frankrijk. Het zo efficiënt mogelijk indelen van het interieur was dan ook een belangrijke uitdaging voor de verantwoordelijken bij Ford. Dat deze missie goed geslaagd is merken we vooral achterin waar zowel de hoofd- als beenruimte bovengemiddeld is. Een kijkje achterin de bagageruimte geeft ons uitzicht over een ruime, goed ingedeelde bagageruimte met een volume van 363 liter. Een klein minpuntje aldaar is de hoge tildrempel wat in- en uitpakken van spullen lastiger maakt.

Benchmark Sinds zijn introductie in 1998 staat de Focus bekend als dé benchmark in dynamisch rijgedrag. Een positie die Ford koste wat kost niet verliezen wil. Om dit te realiseren heeft het merk de wielophanging sterk verbeterd, Torque Vectoring Control gemonteerd en een nieuwe elektrische stuurbekrachtiging ontwikkeld. Het resultaat mag er wezen. Opnieuw heeft Ford een uitstekend sturende middenklasser neer weten te zetten. De komst van de elektrische bekrachtiging filtert wel ietwat gevoel weg uit de besturing en maakt de Focus een fractie minder scherp. Dat neemt niet weg dat de nieuwe Focus nog altijd een flinke dosis aan rijplezier biedt. Sterker nog, de Focus behoudt wat ons betreft de titel van 'de beste sturende auto in zijn klasse'. Geen ander model biedt een soortgelijke mix tussen comfort en sportiviteit.

Liever flippers Met enkel groene labels en een groot assortiment aan 20% bijtellingsmodellen bestormt de nieuwe Ford de markt. Wij proefden de twee begeerlijkste aandrijflijnen en trapten af met de 163 pk sterke 2.0 TDCi gekoppeld aan de Powershift-versnellingsbak. Zakelijk gezien wellicht de ideale combinatie, ware het niet dat het een uitvoering betreft waarover 25% bijtelling verschuldigd is. Afijn, dankzij het hoge koppel van 340 Nm weet deze diesel goed raad met de Focus en stuwt hem zonder moeite naar hoge snelheden. De automaat doet zijn werk in alle rust en is slechts tijdens extreem sportief rijgedrag op een foutje te betrappen. Het heft liever zelf in handen? Dat kan. Middels een klein knopje op de pook wordt de controle deels overgedragen. "Maar waarom krijgen wij geen flippers achter het stuur, Ford? De Amerikaanse Focus beschikt deze prettigere manuele bediening immers wel?´

Krachtigste 20% benzine Na de diesel stapten we over in de 1.6 Ecoboost. Ford Nederland verwacht veel van dit voorlopige topmodel omdat het omslagpunt voor diesel tegenwoordig vele malen hoger ligt en zodoende het rijden op benzine weer rendabeler wordt. En laat het bedrijf nu niet geheel toevallig een krachtigste benzinemotor in de aanbieding hebben die bedeeld is met 20% bijtelling. De hoge verwachtingen van Ford lijken dan ook niet onrealistisch. Zeker gezien het potentieel van dit model; de 182 pk sterke viercilinder geeft de Focus vleugels. De turbomotor heeft een zeer soepel karakter en schuwt de hoge toeren niet waarbij het prettig vlot versnellen is. Dit belooft veel goeds voor de volgend jaar te verwachten Ford Focus ST.

Bomvol gadgets Naast het paraderen met de energiezuinige etiketten benadrukt Ford graag haar uitgebreide assortiment aan nieuwste snufjes. Laten we beginnen met de bekendere systemen, zoals het Adaptive Cruise Control, Blind Spot Information System, Hill Start Assist en het Traffic Sign Recognition systeem dat verkeersborden leest. Minder bekend zijn de noviteiten die de Focus halfautomatisch kan laten inparkeren (Active Park Assist), automatisch kan laten stoppen in noodgevallen tot 30 km/h (Active City Stop) en een systeem die je binnen de wegmarkeringen houdt (Lane Keeping Aid). 'Leuk al die chique termen, maar daar hangt dan ook vast een stevig prijskaartje aan?!' Ford hoorde de consument dit al denken en besloot ze zodoende in een redelijk betaalbaar pakket te stoppen. Deze heet Driver Assistant Pack en is optioneel verkrijgbaar op de Titanium-uitvoering voor € 1.500,-. Het genoemde uitrustingniveau is weliswaar de meest prijzige, maar zal volgens Ford ook het meest verkocht worden.

Uitrustingsprogramma
 De prijsopbouw van het gamma is verder vrij logisch. Aan de basis staat de Ambiente met standaard de meest noodzakelijke voorzieningen aan boord. Daarna volgt de Trend die € 1.250,- meer kost en al behoorlijk compleet is uitgerust met als extra's onder andere airco, radio/CD-speler en elektrische ramen rondom. Opnieuw eenzelfde tarief duurder is de Trend Sport. Die bevat nog eens standaard 16 inch lichtmetalen wielen, mistlampen vóór en een sportonderstel. Tot slot is er de Ford Focus Titanium (wederom plus € 1.250,- ten opzichte van de Trend Sport) met onder meer automatische airco, LED-verlichting, Hill Start Assist, een regensensor, cruise control en voorruitverwarming.

Resumé Met de nieuwste generatie Focus is het merk met de blauwe ovaal terug op positie de het merk verlangt: aan de top. In het C-segment welteverstaan. Wellicht is voor sommigen de vormgeving van het ex- en interieur even wennen, maar de kwaliteiten van de nieuwe Focus staan als een paal boven water. De hatchback blijft de meest dynamisch sturende auto in z'n klasse en koppelt daar een ruim interieur, uitstekende bouwkwaliteit en zuinige motorengamma aan vast. De missie van Ford om één Focus voor alle markten te ontwikkelen in vanuit ons Europese oogpunt, mits je de subjectieve vormgeving buiten beschouwing laat, zeker geen verkeerde beslissing geweest.

Ons aanbod tweedehands en nieuwe Ford Focus (bouwjaar 1998 t/m 2011)

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

TEST - waarom de Ford Focus een betere gezinsauto is dan de Mazda 3

TEST - waarom de Ford Focus een betere gezinsauto is dan de Mazda 3

Autotests · Vergelijk autotests
Ford F-150 Lightning review – hoe Ford Elon Musk en Tesla te snel af is

Ford F-150 Lightning review – hoe Ford Elon Musk en Tesla te snel af is

Autotests · Ford
Ford-fiesta-front

Ford Fiesta test: waarom de best rijdende kleine auto ook bijna de duurste is

Autotests · Ford
Ontdek meer