Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rijtesten: Nissan Qashqai 1.6/1.5 dCI – Minder is meer

Het is een slechte gewoonte: bijna elke autofabrikant brengt bij de marktpresentatie van een nieuw model alleen de sterkste motoren mee. Om vooral te zorgen dat naderhand nergens te lezen staat dat auto XY krachteloos rijdt.

Ook Nissan had bij de internationale presentatie alleen de grote viercilinder paraat. En een kijkje in de keuken: op dat moment mochten de volumineuze basismotoren worden getest.
Rijdt de Almera-opvolger met de kleine motoren bijgevolg krachteloos? Het gaat bij de Qashqai immers om een 4,31 lang en 1,5 ton zwaar apparaat. De compacte Japanner met de Iraanse naam vangt daarnaast ook aardig wat wind. De aan een SUV herinnerende carrosserievorm heeft een hoogte van maar liefst 1,60 meter.

Dan klinken 114 pk vanuit een 1,6-liter-cilinderinhoud van de basisbenzinemotor niet echt naar rijplezier. Maar de praktijk bewijst ons ongelijk. De motor is uitgesproken vitaal, draait soepel omhoog en laat de Qashqai flink lopen. In twaalf seconden sprint hij naar 100 en op de snelweg haalt hij 175 km/h. Gemiddeld moet de motor met minder dan zeven liter superbenzine per 100 kilometer afkunnen. Dit vereist dan wel een zeer gemoedelijke rijstijl.

Trekkrachtige diesel

Natuurgetrouw nog zuiniger is de kleine dieselmotor 1.5 dCi: als genormeerd gemiddeld verbruik wordt 5,4 liter diesel per 100 km aangegeven, wat een CO2-uitstoot van 145 g/km oplevert. De viercilinder-turbodiesel spuit de brandstof direct in de verbrandingskamers en mobiliseert zo vanuit de 1,5-liter cilinderinhoud 105 pk en een maximaal koppel van 240 Nm bij 2000 tpm.

Maar al bij iets meer dan 1000 toeren neemt de door Renault geleverde motor het gas zuiver aan. De motor loopt voorbeeldig rustig en soepel, de prestaties zijn bovengemiddeld. Wat betreft de sprint en de maximumsnelheid ligt de 1,5-liter diesel op het niveau van de kleine benzinemotor, wat betreft trekkracht is hij vele malen sterker.

Soepel en comfortabel

De 1.5 dCi wordt met handmatige zesbak geschakeld, de benzinemotor moet het met vijf versnellingen doen. Beide transmissies zorgen voor veel rijplezier dankzij hun korte, precies uitgelijnde schakelwegen. Dit geldt in grote lijnen ook voor de lekker stugge besturing – alleen rondom de middenstand zou ze iets directer kunnen zijn.

Het chassis van de Qashqai is goed uitgebalanceerd, qua tendens eerder comfortabel dan sportief. Alleen de af en toe luidruchtige klopgeluiden vallen in negatieve zin op. Ze vallen extra op, omdat de Nissan verder juist zeer stil is; rijgeluiden van de banden en windgeluiden worden verregaand verborgen gehouden voor de passagiers.

Conclusie

Om lekker te kunnen rijden hoef je niet altijd het topmodel te bezitten. De basismotoren in de Nissan Qashqai bewijzen dat kleinere motoren niet per se minder rijplezier bieden. Zowel de 1,6-liter-benzinemotor als de 1,5-liter-diesel overtuigen. Enige beperking: de kleine motoren zijn uitsluitend met voorwielaandrijving leverbaar, de optionele vierwielaandrijving is voorbehouden aan de 2,0-liter-motoren.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nissan Ariyareview - Elektrische comeback maakt minder indruk dan je zou denken

Nissan Ariya review - Elektrische comeback maakt minder indruk dan je zou denken

Autotests · Nissan
Nissan Qashqai E-Power review

Nissan Qashqai E-Power review – Een oplossing voor een niet-bestaand probleem?

Autotests · Nissan
Review Nissan Qashqai E-Power - De 'elektrische auto' die nog best veel benzine verbruikt

Review Nissan Qashqai E-Power - De 'elektrische auto' die nog best veel benzine verbruikt

Autotests · Nissan
Ontdek meer