Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Rijtesten: Renault Mégane – De grootste gemene deler

Gaan zakelijke automobilisten steeds compactere auto’s rijden of schuiven de vertrouwde segmenten steeds meer naar boven op? Laten we het op beide redenen houden. Renault is die middenklasse altijd trouw gebleven zowel met traditionele hatchbackmodellen als met meer innovatieve concepten.

De vernieuwing van de Mégane-reeks start met de traditionele vijfdeurs. De realiteit is dat de gemiddelde automobilist een betaalbare en weinig spannend vormgegeven auto rijdt. Als een fabrikant zeker in de zo belangrijke middenklasse gezonde aantallen wil verkopen, is het aanbieden van een goede huis-tuin-en-keuken auto van groot belang. Niet dat de tweede generatie Mégane met zijn meer opvallende lijnvoering geen succes is geweest. Maar in deze tijd past nu eenmaal beter de ingetogen stijl van de derde verschijningsvorm. En wie zonder meer Renault wil rijden, kan altijd nog bij de Mégane Coupé terecht. Waar vooral het profiel van de vorige Mégane duidelijk van de grijze massa afweek, loopt de nieuwe vijfdeurs weer veel beter in de pas. En dat zal ervoor zorgen dat de auto sneller en breder wordt geaccepteerd. Dat betekent automatisch dat deze Renault minder origineel is, maar daar heeft zoals al gezegd het gros van de doelgroep helemaal geen boodschap aan.

Geheel nieuw design Er waait een nieuwe wind door het design van Renault. Met de Laguna zijn de ontwerpers nog naar de nieuwe richting aan het zoeken geweest, maar de Mégane laat zien dat alle elementen op hun plek vallen. Waar de Laguna hatchback en Estate nog een erg smal front hebben met overheersende flanken van de voorbumper, toont de snuit van de Mégane breder en meer uitgebalanceerd. Wel is het absoluut onduidelijk waarom de sluitrand aan de voorkant van de motorkap zo nadrukkelijk gaapt. De brede luchtinlaat, daarnaast gepositioneerde mistlampen, ver in de schermen doorgetrokken koplampen en de belijning van de motorkap zijn stuk voor stuk elementen waarover is nagedacht en die samen in harmonie zijn, zonder dat het een koppendraaier is geworden. De Expression-uitvoering staat standaard op 15 inch wielen met wieldoppen, de 16 inch lichtmetalen exemplaren zijn een optie en kunnen onder meer in pakketvorm worden verkregen. Voor € 995,- krijgt de koper ook nog een handsfree kaart, bi-xenon lampen met bochtenverlichting en aluminiumkleurige portiergrepen. De Mégane heeft spiegels met geïntegreerde richtingaanwijzers en een dikke stootrand onderaan de portieren, die helaas helemaal niet beschermen als tussen twee auto's in geparkeerd wordt op een smal plekje en de portieren gaan open. De achterkant staat behoorlijk bol en heeft behoorlijk dominante lichtunits. De ontgrendelknop van de achterklep zit aan de onderrand, maar die is niet voor iedereen even makkelijk te vinden.

Afwerking Kijken we in het interieur van de nieuwe Mégane dan is duidelijk dat er nog één ontwerper bij Renault zit die de oude, originele stijl niet los kan laten. Want anders kunnen we de centraal op het dashboard geplaatste digitale snelheidsmeter niet verklaren. Hij detoneert volledig met de analoge toerenteller links en de display voor kilometerstanden en boordcomputer rechts. Sowieso lijkt het dashboard op meerdere gedachten te hinken. Als de Mégane af-fabriek met een navigatiesysteem is uitgerust (CD of DVD) dan zit dat grote display op een vaste plaatst boven de console in een wat goedkoop ogende kunststof behuizing. Het materiaal waaruit de bovenkant van het dashboard is gemaakt, is identiek aan de Laguna. Dit is zacht en voelt daardoor plezierig aan. Het probeert de Mégane naar een hoger niveau te tillen, maar wordt helaas niet door een aantal andere elementen gevolgd. De brede accentstrip op het dashboard is bij de Expression voorzien van een paar inspiratieloze lijntjes en rond de middenconsole en aan de onderkant van het dashboard lijken harde kunststoffen onvermijdelijk. Dat neemt niet weg dat de algehele indruk keurig en verzorgd is. De Mégane heeft een mooi stuur dat ook uit de Laguna geleend lijkt te zijn. Daarop zitten alleen de bedieningsknoppen voor de cruise control, terwijl de afzonderlijke bedieningssatelliet voor de audio-installatie (standaard radio met CD) zoals al meer dan twintig jaar direct achter het stuur is geplaatst. Een voorziening die nog steeds niet geëvenaard is wat betreft gemak.

Interieur De stoelen in de Mégane krijgen een dikke voldoende. Ze zijn voor een auto van dit formaat voldoende groot, goed verstelbaar en hebben een behoorlijke zijdelingse steun. Verder valt op dat de cockpit geen wirwar is van onduidelijke elementen waarvoor eerst het instructieboekje gelezen moet worden. De meest belangrijke bedieningsknoppen worden bijna vanzelf gevonden. Als de afmetingen worden vergeleken, blijkt de Mégane een van de grootste vijfdeurs middenklassers te zijn, want ook achterin is er voldoende breedte en hoogte beschikbaar, terwijl de beenruimte bij voorpassagiers van een modale lengte eveneens royaal is. Tegelijk heeft Renault het bagagevolume flink kunnen vergroten naar minimaal 372 liter en dat is op de bekende manier uit te breiden. Er moet gezegd worden dat buitenkant en interieur behoorlijk in harmonie zijn en goed aansluiten bij het typisch Nederlandse 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'.

Motoren Ieder automerk heeft wel een milieulogo, bij Renault is dat Eco2. Het staat voor auto's die een CO2-uitstoot hebben van onder de 140 g/km, maar ook nog eens gemaakt worden in een fabriek waar nadrukkelijk naar de belasting van het milieu wordt gekeken. Alle op dit moment verkrijgbare diesels in de Mégane voldoen hier aan. De 90 pk sterke 1.5 dCi is de instapper en dat is tegenwoordig niet meer hetzelfde als afzien. Belangrijk is het koppel dat bij 1.750 tpm zijn maximale waarde haalt van 200 Nm. Daarmee trek je beslist niet de stenen uit het wegdek, maar kan een acceleratie naar 100 worden neergezet in 12,5 seconden. Ook de topsnelheid van 180 km/u is niet spannend, maar laat voor gemiddeld gebruik weinig te wensen over. De auto komt gewoon vlot met het verkeer mee en vanwege het gunstig afgestemde koppel hoeft er niet overdreven veel geschakeld te worden. De 90 pk dCi heeft overigens een vijfbak, terwijl alle andere diesels een verzetje extra krijgen. Het is alleen zo jammer dat de auto een CO2-uitstoot heeft van 118 g/km. Dat is in Nederland precies 2 g/km teveel! Als het maximaal 116 g/km was geweest, dan had de Mégane in de 20% bijtelling gevallen. Maar daar gaat Renault Nederland wat aan doen. Binnen afzienbare tijd komt er een 110 pk 1.5 dCi die hier wel aan voldoet. Overigens heeft de 1.5 dCi in beide vermogensvarianten altijd een A-label. Het gemiddelde brandstofverbruik in de praktijk is net zo flexibel als de rechter voet. De beloofde 1 op 22,2 wordt natuurlijk bij lange na niet gehaald. Wie heel erg rustig aan doet, komt aan de 1 op 17 of 18, terwijl 1 op 15 een resultaat is waarvoor je als berijder minder je best hoeft te doen.

Stabiliteit De Renault Mégane heeft voorheen nogal wat kritiek gekregen op voor zijn besturing. Door aanpassingen aan zowel het stuurhuis als de wielophanging worden die bezwaren snel weggepoetst. De besturing is veel directer en communicatiever geworden, terwijl er minder reacties aan het stuurwiel worden doorgegeven. Renault heeft in basis de ophanging van de vorige Mégane genomen. De achteras is lichter en tegelijk stijver van constructie geworden, terwijl bij de voorwielophanging een extra verbinding is gemaakt tussen subframe en carrosserie. Dat verhoogt nog het meeste de stabiliteit en dynamiek tijdens het rijden. De Mégane 1.5 dCi heeft de standaard onderstelafstemming, terwijl de zwaarder gemotoriseerde varianten de stuggere afstemming van de coupé krijgen. Voor normaal gebruik als zaken- en gezinsauto voldoet de meer comfortabele afstemming uitstekend. Zeker in ons land dat vergeven is van de verkeersdrempels. Renault claimt voor de Mégane een zeer laag geluidsniveau en daarmee zou de auto moeten aansluiten bij de Laguna. De 1.5 dCi is geen rumoerige machine en wie zich keurig aan de Nederlandse snelheidslimieten houdt, zal de Mégane beslist niet als rumoerig ervaren. Maar om nou te zeggen dat de auto dan ook meteen fluisterstil is, dat gaat wat te ver.

Prijzen en motoren De 1.5 dCi 90 is er uitsluitend als Expression voor € 24.700,- met onder meer standaard airco, radio/CD, regen- en lichtsensor, mistlampen, elektrische portierruiten en cruise control. Het model vormt de instapper onder de diesels. Wie meer vermogen en uitrusting wenst kan kiezen voor de 1.5 dCi met 110 pk (vanaf € 26.20,-) of de 1.9 dCi met 130 pk (vanaf € 27.700,-). Benzine rijden kan vanaf € 19.700,- met de 100 pk sterke 1.6. De 110 pk sterke 1.6 kost minimaal € 22.000,- en de 2.0 liter viercilinder met 139 pk staat voor minstens € 24.700,- in de prijslijsten. Het absolute topmodel is de 180 pk sterke 2.0 liter turbomotor. Die kost minimaal € 26.200,-.

Conclusie Renault zet een derde generatie Mégane neer die in het segment minder opvalt, maar wel een grotere doelgroep zal aanspreken. Zijn design is volledig nieuw en veel behoudender dan zijn voorganger. De Mégane voelt degelijk en comfortabel aan en over het algemeen is het materiaalgebruik en de afwerking goed. Wat rijden betreffen is de nieuwe Mégane veel communicatiever dan zijn voorganger en heeft met de 1.5 dCi 90 een voldoende krachtige motor die redelijk beschaafd met de brandstof omgaat.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Test Renault Twingo TCe 95

Autotests · Renault

Review Renault Captur (2020)

Autotests · Renault

Eerste review Renault Zoe ZE 50 (2019)

Autotests · Renault
Ontdek meer