Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Skoda Enyaq Coupé RS iV: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

523 kilometer is de officiële actieradius van de Skoda Enyaq Coupé RS iV met 77 kWh. Maar wat is het échte bereik van deze Skoda? Dus hoe ver kom je als met 100 km/h (of 130 km/h) over de snelweg rijdt? Dat testen wij!

Dit is de coupéversie van de Skoda Enyaq iV. Zijn schuin aflopende daklijn maakt de elektrische suv niet alleen mooier, maar ook gestroomlijnder. Dat is goed voor het stroomverbruik en dus de actieradius.

Onze oranje testauto is de 299 pk sterke RS-uitvoering en staat op 21-inch lichtmetaal. Veel vermogen en grote wielen gaan over het algemeen niet samen met een laag verbruik. Toch communiceert Skoda voor deze auto een WLTP-actieradius van 523 kilometer. Bravere versies van de Enyaq Coupé iV halen op papier 550 kilometer – een verschil van 5 procent.

Als je naar de foto’s van de boordcomputer kijkt (het gemiddelde stroomverbruik is het één na onderste getal), zie je dat we een rondje van 100 kilometer hebben gereden. De route begint en eindigt op het zelfde punt, om de eventuele invloed van wind en hoogteverschillen te elimineren.

Skoda Enyaq Coupé: actieradius bij 100 km/h

Bij 100 km/h heeft de Enyaq Coupé RS iV een gemiddeld stroomverbruik van 16,2 kWh/100 km. Verhip, dat is bijna even zuinig als onze vorige testauto: de kleinere en lichtere Kia Niro EV (actieradius).

Zou je een volle batterij van 77 kWh helemaal leeg rijden, dan kom je 475 kilometer ver! Dat is het betere werk! En goed nieuws als je een gewone Enyaq Coupé iV bestelt: een range van 500 kilometer ligt binnen handbereik.

Houd wel rekening met het mooie herfstweer: droog, weinig wind en 15 graden zijn goede omstandigheden voor een EV. In de winter gaat meer stroom naar de verwarming en kom je dus minder ver op een acculading stroom. De gewone Skoda Enyaq iV actieradius kwam uit op 403 kilometer (19,1 kWh/100 km).

Skoda Enyaq Coupé: actieradius bij 130 km/h

Bij 130 km/h schiet het stroomverbruik omhoog. Daar hebben alle EV’s last van, maar de Enyaq Coupé gaat van 16,2 kWh/100 km bij 100 km/h naar 25,7 kWh/100 km bij 130 km/h. Een stijging van 57 procent! Dit resulteert in een 130 km/h-actieradius van 299 kilometer. Toevallig precies evenveel als het aantal pk’s.

Een verbruik van 25,7 kWh/100 km is trouwens niet schokkend veel, andere grote elektrische suv’s verbruiken net zoveel elektriciteit, maar het verschil met zuinig honderd rijden is zo groot.

Conclusie

De 299 pk sterke RS-uitvoering is de minst zuinige van de Enyaq Coupé-reeks. Toch verbruikt hij overdag op de snelweg maar 16,3 kWh/100 km. En dankzij de grote accu van 77 kWh, kom je 475 kilometer ver. Dan kun je iedereen van Groningen tot Maastricht de mooie rondingen van het glazen coupedak laten zien.

Onze oranje testauto heeft de kracht en uitstraling om de linkerbaan te domineren, maar weet dat daar een hoge stroomprijs tegenover staat. Bij 130 km/h krimpt de actieradius van 475 tot 299 kilometer.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Skoda Enyaq Coupé test - Moet je hem kiezen voor zijn grotere actieradius?

Skoda Enyaq Coupé test - Moet je hem kiezen voor zijn grotere actieradius?

Autotests · Skoda
Review Skoda Karoq - Zó goed dat je hem snel weer vergeten bent

Review Skoda Karoq - Zó goed dat je hem snel weer vergeten bent

Autotests · Skoda
Ontdek meer