Maar goed, niet getreurd. Qua design is de nieuweling dan misschien niet het knapste meisje/jongetje van de klas, maar qua techniek en afwerking weet VW weer hoge ogen te gooien, zoals we intussen gewend zijn van de Duitse fabrikant. Wie overigens graag het onverhard opzoekt -en dat kan met de Tiguan- dient dat wel bij de bestelling aan te geven. De compacte SUV wordt dan af-fabriek (tegen 'n meerprijs van 2.400 euro) voorzien van het Track & Field pakket. Een andere onderbumper, die een grotere hellingshoek aankan (tot 28 graden), een kompas, een lekkeband-indicator, 16-inch wielen en comfortstoelen maken de off-road uitrusting compleet. En uiteraard aandrijving over alle vier de wielen. Want de Tiguan staat eveneens louter met voorwielaandrijving in de prijslijsten.
Compromis
Volkswagen heeft voor het broertje van de Touareg weer voor een aparte benaming gekozen. Of beter gezegd, het 'volk' mocht een naam kiezen. Want de fabrikant heeft vorig jaar namelijk een prijsvraag uitgeschreven voor een passende benaming. Men kon kiezen uit verschillende namen. En uiteindelijk is het dus Tiguan geworden. Een samentrekking van Tiger en Leguaan. Het is maar dat u het weet!
Het front oogt typisch Volkswagen. De druppelvormige koplampen en de opvallende grille vormen tegenwoordig het familiegezicht van de fabrikant en zien we dus ook terug op de Tiguan. Het grote merklogo in de grille laat geen ruimte voor misverstanden. Dat geldt eigenlijk ook voor de achterzijde met dito logo in het midden van de kofferklep.
Binnenin voelt het ook meteen vertrouwd. Al heeft VW de luchtroosters weer een andere vorm meegegeven, een beetje à la GolfPlus. Verder bestaat het instrumentarium uit twee grote ronde klokken voor toerental en snelheid met onderin eveneens twee tellers, maar dan in een kleiner formaat, voor brandstof en koelwatertemperatuur. Tussen de twee grote klokken bevindt zich tot slot nog een informatiedisplay. Kijken we naar de middenconsole dan zien we -indien bijbetaald- een optioneel en volledig nieuw navigatiesysteem met touchscreen bediening. Een primeur bij VW. Het systeem is te koppelen aan een achteruitrijcamera met inparkeerhulp. Opvallend aan de nieuweling is verder de positionering van de bestuurdersstoel, die voor SUV-achtigen bijzonder laag kan worden ingesteld, zodat de bestuurder een sportieve zithouding kan aannemen. Bij de instapversie komt dit overigens niet helemaal tot zijn recht, aangezien het stuurwiel niet verticaal te verstellen is. Je kijkt dan tegen de rand van het instrumentarium en mist het zicht op het onderste deel van de tellers. De achterpassagiers hebben weinig reden tot klagen. Het ruimteaanbod is meer dan voldoende, net als de bagagecapaciteit van 470 liter, die te vergroten is dankzij de in delen neerklapbare rugleuning tot 1.510 liter. VW claimt dan ook een compromis gevonden te hebben tussen een compacte SUV en een MPV.
Commonrail
Voor het motorenpallet van de nieuwe Tiguan kiest de fabrikant louter voor direct ingespoten motoren. Bovendien zijn alle krachtbronnen uitgerust met een turbo. Downsizen vormt namelijk het toverwoord in de toekomst. Dat werd eens en te meer duidelijk op de IAA, waar we werden overspoeld met milieuvriendelijke aandrijfconcepten en motoren met een geringe inhoud, maar met een hoog potentieel. En laat VW nu twee jaar geleden al de kleine 1,4 liter TSI motor hebben geïntroduceerd. Een passende krachtbron voor de nieuwe Tiguan. Dit aggregaat komt in twee vermogenvarianten leverbaar, in een 150 pk uitvoering en een versie met 170 pk. Wie daaraan nog niet genoeg heeft, moet wel even geduld hebben, maar kan vanaf volgend jaar kiezen voor de 2,0 liter TFSI motor met 200 pk.
We reden de instapversie van de 1.4 TSI, gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Hiermee accelereert de compacte SUV in 9,3 tellen naar de honderd. En als topsnelheid geeft de fabrikant een waarde op van 192 km/uur. Dankzij de nagenoeg vlakke koppelkromme over een breed toerenbereik hoef je, mocht de vaart er even uit gaan op snelwegtempo, nauwelijks te schakelen. De krachtbron pakt lekker op. Al is de versnelling natuurlijk niet van GTI-niveau. Wanneer we overstappen in de 2.0 TDI commonrail dieselmotor met 140 pk en 320 Nm aan koppel lijkt het alsof de Tiguan vooral onderin net iets sneller van zijn plek komt. Al blijkt dat niet uit de technische specificaties. In 10,5 seconden tik je de 100 km/uur aan en bij 186 km/uur is de pijp leeg. Wie meer vermogen en koppel wenst, kan opteren voor dezelfde oliestoker maar dan opgepept tot 170 pk en met 350 Nm aan trekkracht.
Offroad modus
Zoals gezegd kan het broertje van de Touareg ook met alleen voorwielaandrijving besteld worden. Dat is overigens alleen mogelijk in combinatie met de 150 pk sterke 1.4 TSI. De meer krachtige modellen beschikken standaard over vierwielaandrijving, bij VW 4Motion genaamd. In het terrein staat ie dan ook zijn mannetje. Uitgerust met het Track & Field pakket kun je met een druk op de knop de off-road modus inschakelen. Met als resultaat dat het toerental wordt begrensd op 3.000 tr/min, de reactie op het gaspedaal minder direct wordt, het stabiliteitssysteem zich aanpast aan de omstandigheden en de afdalingshulp wordt geactiveerd. De Tiguan heeft geen sperdifferentieel of andere typische terreinelementen, maar voorkomt dankzij remingrepen op de afzonderlijke wielen het doorslaan bij te weinig tractie. Ook de afdalingshulp werkt met remingrepen, waarbij de compacte SUV tot een snelheid van 15 km/uur gecontroleerd een helling kan afdalen.
Eind november is de nieuweling bij de dealers te bewonderen. In eerste instantie alleen met keuze uit de 1.4 TSI (150 pk) en 2.0 TDI (140 pk), beide voorzien van 4Motion. Prijzen beginnen bij 31.790 euro voor de 150 pk sterke 1.4 TSI met aandrijving op alleen de voorwielen. De 2.0 TDI met 140 pk is er vanaf 37.890 euro.