Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Kawasaki Z 1000 motoren te koop: tweedehands en nieuw

Kawasaki Z 1000

De eerste Kawasaki Z 1000 is voortgekomen uit de legendarische Z 1 uit 1972. Deze werd destijds door een motorvaktijdschrift tot ‘Frankenstein’s daughter’ bestempeld, in eerste instantie vanwege het voor deze tijd enorme prestatievermogen van 82 pk. Zo’n motorfiets was natuurlijk begeerlijk. ‘De grote Kawa’ werd de droomwens van veel bikers, die destijds nog gewoon ‘motorrijders’ genoemd werden.

Ook in de volgende decennia had Kawasaki steeds een viercilinder 1000 model in de collectie. Het hoofdkenmerk van alle Z-modellen was power. Consequenter dan de Japanse concurrenten koos Kawasaki steeds voor een hoog prestatievermogen. De Kawasaki motorfietsen zagen er 30, 40 jaar geleden onschuldig en gemoedelijk uit: zachte ronde vormen en ondanks het krachtige prestatievermogen geen spoor van een agressief design. Tegenwoordig is dat anders, de actuele Kawasaki Z 1000 straalt een beangstigende, bijna onaangename agressiviteit uit. Haar innerlijke waarden zijn echter braaf, zo mak als een lammetje. Het is geen wolf in schaapskleren meer zoals de Kawasaki Z 1, maar een goede motorfiets die door designers ‘wild’ en ‘agressief’ is vormgegeven.

Bijzonderheden van de Kawasaki Z 1000

De Kawasaki Z 1000 is leverbaar in het zwart en in het groen/zwart. Er wordt veel reclame gemaakt met zijn ‘agressieve design’. De viercilindermotor heeft een inhoud van 1043 cc en zijn nominaal vermogen bedraagt 138 pk. Tegen een meerprijs is er een ombouwkit verkrijgbaar waarmee het vermogen verlaagd kan worden tot 98 pk, dit vanwege de stukken lagere verzekeringskosten. De veerelementen zijn op veel manieren in te stellen. Er bestaat voor zo’n beetje elke beladingstoestand, elke wegsoort en alle sport- of comforteisen een eigen instelling. De actuele Z 1000 van Kawasaki is een sportieve, snelle en veilige motorfiets. Hij heeft een goede gasaanname, uitstekend doseerbare remmen en is niet te zwaar (221 kg). De Z 1000 is makkelijker hanteerbaar dan de Z 1 en daarbij ook rijstabieler. Hier wordt duidelijk welke ontwikkelingen de motorfietstechniek in de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

De Kawasaki Z 1000 heeft nog een ‘broertje’ met extra uitrusting en een andere zitpositie: de Z 1000 SW met zijkoffers, topcase en een rechte zitpositie. Wie graag een gebruikte Kawasaki Z 1000 wil kopen, moet niet alleen maar heel goed naar de motorfiets zelf kijken, maar ook naar de vorige eigenaar!