Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Moped Yamaha motoren te koop: tweedehands en nieuw

Moped Yamaha

Het al sinds 1887 bestaande Japanse bedrijf Yamaha produceert niet alleen maar motorfietsen, quads, ATV’s en scooters. Het bedrijf produceert ook al jarenlang brommers.

Een bekend en geliefd model van Yamaha is bijvoorbeeld de Yamaha DT 50 M die in de jaren ’70 zeer populair was. Dit voertuig was uitgerust met een eencilinder tweetaktmotor, had een cilinderinhoud van 49 cm³ en beschikte over een voetschakeling met vier versnellingen. De aandrijving vond toen nog plaats door middel van een ketting. Het maximaal 40 km/u snelle voertuig werd afgekoeld door de wind die het rijdende voertuig zelf veroorzaakte. Met een stationair lopende motor produceerde de Yamaha DT 50 M een lawaai van 62 dB. Het rijdende voertuig produceerde 71 decibel.

Yamaha brommer DT 50 R

Sindsdien is er veel gebeurd wat betreft de ontwikkeling van nieuwe modellen. Zo werd er al in 1991 een brommer gepresenteerd die over duidelijk verbeterde techniek beschikte: de Yamaha DT 50. De van 1991 tot 1998 vrijwel onveranderd gebouwde Yamaha brommer DT 50 R bereikte een topsnelheid van 50 kilometer per uur. Hij was uitgerust met een motor van Minarelli en had vijf versnellingen. Pas in 1999 begon men met de productie van een volledig nieuwe soort DT 50 R brommers. Deze nieuwere modellen verschilden niet alleen maar technisch gezien, maar ook optisch gezien sterk van de Yamaha brommers uit vroegere jaren. Vanaf 1999 werd het model Yamaha DT 50 R bijvoorbeeld standaard met een watergekoelde motor en zes versnellingen geproduceerd. In 2004 verscheen de Yamaha brommer DT 50 R wederom in een volledig ander design. Terwijl er aan de motor tot dusver niks veranderd werd, vonder er diverse wijzigingen plaats wat betreft de aanbouwonderdelen. De huidige DT 50 R is uitgerust met endurobanden. Er bestaat echter ook een variant die met supermotobanden wordt geleverd: de Yamaha DT 50 X.

Overige Yamaha brommers

Kenmerkend aan de tweetaktbrommers van Yamaha is hun afzonderlijke smeersysteem. Dat wil zeggen dat de motorolie in een afzonderlijke tank zit en door middel van een pomp met de benzine vermengd wordt. Bekende Yamaha brommers zijn de modellen DT 50 M, DT 50 R, DT 50 X, PW 50, RD 50, TY 50 en TZR 50. Het met een eencilinder tweetaktmotor uitgeruste model TZR 50 is hetzelfde gebouwd als de MBK X-Power en heeft een cilinderinhoud van 49,7 cm³. Vanwege de vrij lage vraag zijn de nieuwere en verbeterde versies van het model Yamaha TZR 50 sinds 2004 echter niet meer bij alle handelaren verkrijgbaar.

>Een tweedehands Yamaha brommer kopen

Vooral jongere personen die nog niet voldoende geld hebben om een nieuwe Yamaha brommer te kunnen kopen zijn vaak geïnteresseerd in tweedehands Yamaha brommers. Om bij de aankoop van een tweedehands exemplaar niet teleurgesteld te worden, dient u enkele punten in acht te nemen. Zo moet u goed kijken of de remmen, de wiel- en stuurkogellagers of schokbrekers niet versleten zijn. Versleten schokbrekers zijn te herkennen aan het feit dat ze onder de olie zitten. Als de wiel- en stuurkogellagers hun einde bereikt hebben kun je dit merken aan het feit dat de wielen bij ontlasting heen en weer wiebelen. Wanneer het stuur niet gelijkmatig naar rechts en links tot aan de aanslag komt of wanneer het stuur ongebruikelijke weerstand ondervindt, kunt u ervan uitgaan dat de onderdelen kapot zijn.