Yamaha Vmax motoren te koop: tweedehands en nieuw

Yamaha Vmax

De Yamaha Vmax is een eigenzinnige motor die al in 1985 geïntroduceerd werd door Yamaha. De motor is niet goed in te delen in de bestaande motorcategorieën. De motor kan het best bestempeld worden als cruiser. Een type motorfietsen dat lijkt op de Amerikaanse motoren tussen de jaren 30 en 60 van de vorige eeuw. In het jaar van presentatie ontving de Yamaha Vmax de titel ‘Bike of the Year’ van Cycle Guide.

Kenmerken van de Yamaha Vmax

De Yamaha Vmax beschikt over een vloeistof gekoelde V4 motor met een dubbele bovenliggende nokkenas en vier kleppen per cilinder. De cilinderinhoud is 1198 cc. De motor heeft vijf versnellingen. Het frame is een zogeheten dubbel wiegframe. De vering bestaat voor uit een hydraulische telescoopvork en achter zijn twee schokdempers geplaatst. Het gewicht is 285 kg, rijklaar. Het droge gewicht is 263 kg. Het maximale vermogen is 84,6 kW (113,5 pk) en het maximale koppel is 112,6 Nm. De motor haalt een topsnelheid van 245 km per uur.

Veranderingen door de jaren heen

Tussen 1985 en 1993 werd de motor nauwelijks aangepast. In 1993 kreeg de Yamaha Vmax een grotere diameter vork, om het schokken bij hogere snelheden te verminderen. Ook werd het remsysteem aangepast en vonden er wat veiligheids-gerelateerde aanpassingen plaats. In 1996 kwam er een speciale jubileumversie op de Nederlandse markt. Dit was ter ere van het 40-jarig jubileum van Yamaha. Deze Yamaha VMX 1200 Black Max was een 140 pk versie van de Yamaha Vmax. Hierna werd de motor nog nauwelijks aangepast tot 2007. In 2008 veranderde de naam van Yamaha V-Max in Yamaha VMAX.

Europese en Amerikaanse versie

De Amerikaanse versie beschikt over een V-Boost systeem. Dit systeem opent vanaf 5750 toeren per minuut vlinderkleppen in het inlaatspuitstuk tussen de 1e en 2e en 3e en 4e cilinders. De kleppen worden geleidelijk verder geopend met het stijgende toerental. Bij 8000 toeren per minuut zijn de kleppen volledig geopend. Dit V-Boost systeem maakt de motor 10% krachtiger. De Europese versie heeft dit systeem niet en moet het daarom met een stuk minder vermogen doen.