Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Yamaha YZF-R1 motoren te koop: tweedehands en nieuw

Yamaha YZF-R1

Yamaha YZF-R1, bike met kracht en' Kando'

The No Compromise Bike. De meeste kracht, het lichtste gewicht en de meest compacte dimensies: deze drie uitdagingen hadden de ontwerpers van Yamaha zich zelf opgelegd voor de ontwikkeling van een nieuwe motor in 1998. De sensationele Yamaha Thunder Ace was net gepresenteerd, maar het designteam van Yamaha hongerden al weer naar een nieuwe uitdaging. Drie uitdagingen met 1 voorwaarde: NO COMPROMISE. Alles in de motor moest van het beste zijn zonder concessies. Resultaat was de Yamaha YZE-R1, een echte sportbike die vandaag de dag elke keer opnieuw doet verbazen met nieuwe inventies. Kracht & ‘Kando’Kando is de naam die Yamaha aan deze motor gaf. Het is tevens de kern van de filosofie achter het bedrijf.

Diepe tevredenheid en intense opwinding in een ogenblik ervaren is de betekenis van Kando. Dat is precies het gevoel wat de makers van de Yamaha YFZ-R1 de berijder van deze motor willen geven. Bij elke nieuwe versie van de YZE-R1 is dit het uitgangspunt van nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt er heel secuur op de details ingezoomd om de motor te verbeteren. Yamaha heeft zich bijvoorbeeld helemaal gericht op het ontwikkelen van een bike die beter in de bochten ligt en te handelen is.

Geschiedenis

Yamaha bracht in 1998 de eerste Yamaha YZE-R1 versie op de markt. Nieuwe versies volgden in 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009. Inventief in snelheid. Kennis en technieken worden gehaald uit de ontwikkeling van de Yamaha YZE-M1, meervoudig wereldkampioen in de Moto GP. Door ontwikkeling van de ultra korte viercilinder motor vanuit de Genesis motor is deze krachtiger, lichter en compacter geworden.

De nieuwste versie heeft een viercilinder in een lijn 998cc motorblok met crossplane krukas. Dit laatste zorgt voor een lineair koppel wat resulteert in volledige controle over de achterband met de rechterhand. Hiermee wordt met snelheid bochten nemen eenvoudig. Dit is maar een van de vele voorbeelden in de motor van ontwikkeling naar lichter, compacter en krachtiger waarbij nooit concessies aan snelheid en comfort worden gedaan. Design van de R1 is gebaseerd op het idee dat vorm en functie in dienst staan van actie. Kando en kracht komen zo samen in deze supersportmotor.