Iveco: een van de Europese marktleiders op het gebied van vrachtvervoer

De geschiedenis van een vervoersgigant

Iedereen die zelf wel eens is verhuisd, kent waarschijnlijk Iveco wel. De busjes van dit merk zijn namelijk vaak te huur bij autoverhuurbedrijven. Iveco bestaat sinds 1975 en heeft o.a. Italiaans, Frans, Duits, Spaans, Amerikaans en Australisch bloed. Het bedrijf is namelijk ontstaan uit een fusie tussen vijf verschillende fabrikanten. Halverwege de jaren ‘80 nam Iveco van Ford de Europese divisie voor vrachtwagens over. In 1991 is ook nog Pegaso, een Spaanse fabrikant van (vracht)auto's en autobussen aan de verzameling bedrijven toegevoegd. Een van de laatste belangrijke overnames is International Trucks Austalia Limited geweest, in 1992.

Het succesvolle assortiment van Iveco

Een van de succesnummers van het bedrijf is de Iveco Daily, een bestelwagen die in 1978 op de markt is gebracht. Het voertuig is nog steeds erg populair bij het bedrijfsleven als bedrijfswagen in de lichtere klasse. Dit is mede te danken aan de diverse uitvoeringen die er van het model bestaan. Zo kan de klant kiezen voor een bepaald aantal wielbases, dubbele wielen bij de achteras, en een dubbele cabine. In 2000 is de Iveco Daily bovendien tot bestelauto van het jaar uitgeroepen.Drie jaar later timmert het automerk aan de weg met de Iveco Stralis. Deze vrachtwagen, die geschikt is voor het zwaardere werk, heeft namelijk de titel 'Truck van het jaar 2003' veroverd. Tegenwoordig is de Stralis in drie typen te verkrijgen. Het verschil zit hem o.a. in de grootte van de cabine, die is afgestemd op de duur van het transport. Een van de laatste successen is de Iveco Strator. Een echte krachtpatser onder de trucks, want met deze ‘torpedo’ heeft Gerard de Rooy de Dakar Rally 2012 gewonnen.

Iveco: meer dan vrachtauto's alleen

Via diverse overnames heeft Iveco ook een belangrijke positie op de Europese markt voor bussen weten te bemachtigen. De fabrikant maakt daarnaast brandweerauto's. De producten van Iveco worden gemaakt door ruim 30.000 werknemers, verspreid over 49 fabrieken in 19 verschillende landen.
Naar boven