Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
isuzu-l.jpg

Isuzu

Isuzu

Vind het model dat bij je past

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Japan heeft een groot aantal automerken voortgebracht. Bekende namen zijn Honda, Toyota, Nissan en Mitsubishi. Vooral de geschiedenis van de laatste twee gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Het merendeel van de autoconcerns uit het land van de rijzende zon begon echter in de jaren dertig en veertig. Dat geldt ook voor Isuzu. De naam duikt voor het eerst op in 1934, maar de wortels van het bedrijf liggen wat dieper in het verleden. De voorloper van het merk startte in 1916 als scheepsbouwer Ishikawajima. Een samenwerking met de Britse motorenproducent Wolseley leverde begin jaren twintig de eerste in Japan gemaakte personen- en bedrijfsauto's op. Deze voertuigen werden verkocht onder de naam Wolseley. In 1933 werd de autodivisie van Ishikawajima samengevoegd met het automerk DAT, een voorloper van Nissan. De modellen die men daarna uitbracht, kwamen op de markt als Isuzu's, maar deze typeaanduiding werd op dat moment nog niet gebruikt als overkoepelende merknaam. Het in Tokio gevestigde bedrijf ontwikkelde onder meer dieselmotoren en onderging een aantal naamswijzigingen voordat in 1949 definitief werd gekozen voor Isuzu Motors. Gedurende 1971-2006 had het Amerikaanse bedrijf General Motors een belang in het autoconcern.

Uitbreiding dankzij GM

De samenwerking met General Motors kwam niet zomaar tot stand. De autofabrikant uit Japan had in de jaren vijftig en zestig diverse merken in licentie, vergelijkbaar met de overeenkomst met Wolseley in de jaren twintig, en was op zoek naar een zakenpartner om de levensvatbaarheid van het bedrijf te vergroten. Isuzu was een kleine speler, maar had zich gespecialiseerd in ruime auto's en bedrijfswagens. Na kortstondige samenwerkingsverbanden met het Britse bedrijf Hillman Minx en Japanse automerken als Subaru, Mitsubishi en Nissan, verscheen in 1972 de door de Isuzu-fabriek gemaakte pick-uptruck Chevrolet LUV op de Noord-Amerikaanse markt. Chevrolet is sinds 1917 onderdeel van GM. Tussendoor bracht het bedrijf ook de zelf ontworpen compacte personenauto's Bellel en Bellett uit. Van de Bellel zijn tussen 1961 en 1967 ruim 37.000 stuks gebouwd, maar de van 1963 tot 1973 verkochte kleinere Bellett deed het met 171.000 exemplaren aanzienlijk beter. Beide modellen waren vanaf 1963 ook in Nederland verkrijgbaar. Door de samenwerking met General Motors nam het exportpercentage van de Japanse autobouwer toe van 0,7% in 1973 naar 35,2% in 1976. In 1982 kwam de KB naar Nederland, de voorloper van de D-Max. De D-Max is tegenwoordig een populaire tweedehands pick-up.

Vrachtwagens, SUV's en stadsbussen

Met de KB profileerde Isuzu zich in Europa weer meer als producent van grotere voertuigen. Gedurende de jaren tachtig verkocht het bedrijf ook nog wel sportieve auto's als de Piazza en de compacte Gemini, maar de verkoopaantallen daarvan bleven in het merendeel van de westerse afzetgebieden beperkt. Het bedrijf was succesvoller met SUV's en bedrijfsauto’s. Zo rijden in Thailand en op de Filipijnen veel Isuzu-bussen rond. Een bekende stadsbus van het merk is de sinds 1996 gebouwde Gala. Daarnaast werden grote vrachtwagens gemaakt, waaronder de van 1983 tot 1995 uitgegeven 810-serie en de vervangende Giga. Deze in 1994 geïntroduceerde truck is in 2015 aan zijn tweede generatie begonnen. Een vroege Isuzu-SUV was de Trooper, die reeds begin jaren tachtig debuteerde. In 1992 startte de verkoop in Europa, waar de auto leverbaar was als 5- of 7-zitter. Doordat ook het Duitse Opel destijds onderdeel was van General Motors, is de Trooper in Europa uitgekomen als Opel Monterey. Hetzelfde geldt voor de Isuzu MU (ook bekend als Amigo), die van 1989 tot 2004 werd geproduceerd. Op het Europese vasteland is deze verkocht als Opel Frontera. Wie een tweedehands auto zoekt van het merk Isuzu, kan dus ook een Opel-model overwegen.

Isuzu tweedehands aanschaffen

Een van de bekendste en verreweg meest voorkomende Isuzu's op de occasionmarkt is de D-Max. Deze pick-up werd ontwikkeld als opvolger van de KB uit de jaren tachtig en negentig, en kwam uit in 2002. De eerste serie was tot 2012 in productie, waarna een tweede generatie uitkwam. De D-Max is verkrijgbaar als 2- of 4-deurs auto, en uitgerust met uiteenlopende dieselmotoren. Gekocht als tweedehands biedt de SUV veelal keuze uit 2,5- en 3,0-liter motoren. Speciaal voor de Europese markt werd de D-Max voorzien van een 2,5-liter twinturbodiesel. Een populaire Isuzu-trucklijn is de N-serie, ook bekend als Elf. Lichte vrachtauto's onder deze typenaam worden door het merk al sinds 1959 gemaakt. Ongeveer om de tien jaar komt een nieuwe generatie uit, zodat het goed mogelijk is om een redelijk recente occasion N-truck op de kop te tikken. Het Isuzu-concern is na DaimlerChrysler en Freightliner de belangrijkste producent van vrachtwagens. Slechts een beperkt deel daarvan is beschikbaar in Europa, terwijl ook de distributie van veel SUV's en bestelauto’s is gericht op Aziatische landen. Naast voertuigen bouwt Isuzu nog steeds dieselmotoren. Er zijn er sinds de jaren dertig miljoenen van verkocht, die onder andere worden gebruikt door Ford en Renault-Nissan.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen