Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
smart-l.jpg

Smart

Smart

Vind het model dat bij je past

smart-fortwo-m-02.jpg
smart-fortwo-m-03.jpg
smart-fortwo-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Smart modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Smart staat voor Swatch Mercedes Art en is een automerk dat is opgericht in 1993 onder auspiciën van Daimler A.G. De gedachte achter de oprichting is uit het oprichtingsjaar van Mercedes-Benz afkomstig geweest. Het doel van de ontwikkeling is een klein model te realiseren dat bij uitstek geschikt is om in steden te gebruiken. In 1993 heeft zich alles in een sneltreinvaart ontwikkeld en is er tijdens een persconferentie een samenwerking met SMH, dat nu de Swatch groep is, aangekondigd. De oorspronkelijke bedrijfsnaam Micro Compact Car GmbH is in 2002 in de naam Smart GmbH gewijzigd. Het hoofdkantoor is in Duitsland gevestigd.

Europese designprijs

De eerste mijlpaal van de onderneming is bereikt met het eerste studiemodel Smart Mercedes Art Car. Dit model werd in 1995 getoond op de autoshow van Frankfurt en in 1996 werd de Europese designprijs toegekend. Vanaf de introductie is de populariteit groot geweest en dat maakt dat de vraag naar een tweedehands Smart daarna ook snel toenam. Als tweedehands auto zijn de geproduceerde modellen namelijk eveneens populair. Nadat duidelijk is geworden dat er op de markt vraag was naar het compacte model werden er verschillende andere modellen ontwikkeld. Naast de fortwo kwam al snel de fortwo Cabrio.

Compact en comfortabel

De fabrikant is gespecialiseerd in het produceren van compacte en comfortabele auto’s die perfect zijn om alleen of met twee personen in te rijden. Het merk heeft een grote naamsbekendheid gekregen en er is nog altijd veel vraag naar nieuwe modellen en uiteraard naar een tweedehands auto van dit merk. Compact en comfortabel zijn de sleutelwoorden die op alle modellen van toepassing zijn. De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan en er zijn dan ook nieuwe uitvoeringen in een speciale stijl op de markt gebracht om een groter en meer divers publiek te bereiken. De compacte auto is in veel uitvoeringen op de markt gebracht. Pure is de standaard versie, maar er zijn ook uitgebreidere versies, zoals Pulse en Passion ontwikkeld.

Bekendste modellen

De fortwo is ongetwijfeld het bekendste model van Smart. Hiermee is de fabrikant namelijk bekend geworden bij het grote publiek. Om aan de wensen van meer doelgroepen tegemoet te komen zijn er in de loop der jaren meerdere uitvoeringen op de markt gebracht. Dat heeft er onder meer toe geleid dat er naast de fortwo en fortwo cabrio een coupe, crossblade, roadster en roadster coupe van de fortwo op de markt zijn gebracht. Met deze modellen werd echter nog altijd niet aan de wens tegemoet gekomen om een auto met meer zitplaatsen te ontwikkelen. Om deze markt wel verder te bedienen, werd er ook gekeken naar het uitbreiden van de zitplaatsen. Op basis hiervan is de forfour tot stand gekomen. Dit model is in 2004 voor het eerst geproduceerd. Overigens worden alle modellen in Frankrijk gemaakt met uitzondering van de forfour. Hiervan is de productie namelijk uitbesteed aan NedCar in Born, Nederland. In 2006 is besloten om de productie van forfour stil te zetten, maar inmiddels is dit model vanwege de grote vraag naar compacte auto’s met meer zitruimte weer beschikbaar. Deze auto met vier zitplaatsen is eveneens ideaal om tweedehands aan te schaffen en dat geldt ook voor andere modellen.

New generation

In 2007 is er een new generation model op de markt gebracht. Deze uitvoering is ontwikkeld met een opvallend kenmerk. De auto kreeg namelijk een standaard langere lengte van 20 cm in vergelijking met de 2,5 meter. Hierdoor werd de wegligging als aanzienlijk beter ervaren. Helemaal als er over hobbels of klinkerwegen wordt gereden. Het interieur kreeg ook meteen een facelift en daardoor een meer zakelijke uitstraling. Ook niet onbelangrijk is dat de maximaal te behalen snelheid per uur met 5 kilometer tot 145 kilometer werd verhoogd. De nieuwe generatie kreeg nog meer verbeteringen, zoals op het gebied van de veiligheid. Bovendien kon de klant een keuze maken tussen meer extra opties. Voorbeelden hiervan zijn zijairbags en licht- en regensensoren.

BRABUS edition als extra sportief model

Smart heeft van het oorspronkelijke model verschillende afgeleiden gemaakt, en een bijzondere uitvoering is de BRABUS edition. Deze uitvoering is als extra sportief model gelanceerd. Zo is er sprake van een snellere motor en beschikt de auto over meerdere sportieve accenten die zowel terug te zien zijn in het interieur als in het exterieur. De dubbele uitlaat aan de achterzijde van de auto die zich in het midden bevindt, is een voorbeeld van een opvallend sportief accent. De BRABUS edition is ook als occasion populair en wordt in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht, zoals in de standaard versie en in de vorm van een Xclusive model.

Elektrische uitvoering

Alle huidige modellen die geproduceerd worden zijn nu ook in een elektrische uitvoering beschikbaar, zodat er ook in een elektrische Smart tweedehands gereden kan worden. Met de ontwikkeling van de elektrische modellen is er een start gemaakt voor weer een nieuwe en andere generatie. Het eerste elektrische model in de vorm van electrive drive werd in 2012 voor het eerst verkocht. In Nederland werd de elektrische uitvoering voor het eerst geleverd door de Nederlandse leverpunten en hiervan zijn uiteraard tegenwoordig al occasions beschikbaar. Deze auto’s zijn volledig elektrisch en de actieradius is vastgesteld op 145 km. Dat betekent dat er met een volledig opgeladen accu 145 kilometer gereden kan worden. De actieradius kan echter afhankelijk zijn van verschillende factoren. Het gaat hierbij om factoren, zoals het gebruik van de auto, rijstijl van de bestuurder en de weersomstandigheden. De actieradius is overigens op basis van de officiële opgelegde New European Driving Cycle gemeten. Het stroomverbruik varieert bovendien per type en is het laagst bij de fortwo electric drive en het hoogste bij de forfour electrive drive. Het stroomverbruik verschilt echter maar minimaal.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal