Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
smart-fortwo-front

Smart Fortwo

1 / 4
smart-fortwo-front
smart-fortwo-side
smart-fortwo-back
Video - Smart Fortwo Profiel

Sterke punten

  • Kleinste volwaardige auto op de markt
  • Zuinige motoren
  • Ook beschikbaar als elektrische auto

Zwakke punten

  • Zeer beperkt rijbereik in de Fortwo EQ
  • Geen comfort bij hogere snelheden
  • Veel praktischere auto’s te vinden voor hetzelfde geld

smart forTwo : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de smart forTwo, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 4.990,-*
Occasions vanaf:€ 1,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Smart Fortwo: De allerkleinste stadsauto

De originele Smart Fortwo kwam in 1998 uit, toen hij nog City Coupé heette, en was toen een nicheproduct van Mercedes. Het model viel direct op met zijn piepkleine afmetingen, hij was amper 2,5 meter lang, waardoor het een onklopbare stadsauto was. Deze derde generatie werd samen met Renault ontworpen, dat de architectuur gebruikte voor zijn Twingo, maar bleef trouw aan het compacte formaat met de motor achterin. Aan het einde van zijn carrière was de Fortwo zelfs enkel als elektrische versie verkrijgbaar. Het succes van vroeger bleef echter uit en Smart gooit het tegenwoordig over een andere boeg, met grotere modellen en de hulp van het Chinese Geely. Lees meer

Interesse in een Smart Fortwo

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ondanks het feit dat de derde generatie Smart Fortwo bijna 20 centimeter groeide tegenover het origineel, was hij met zijn 2,7 meter nog altijd de kleinste volwaardige auto op de markt.
  • Door zijn compacte formaat heeft de Smart Fortwo een zeer laag gewicht, waardoor hij dan weer kleine en zuinige motoren kan inzetten. In dit geval waren het driecilinders van 0,9 of 1 liter groot.
  • In 2017 kreeg de Smart Fortwo een elektrische versie, de Electric Drive, die later als Fortwo EQ door het leven zou gaan. Ondanks zijn zeer beperkte rijbereik is dit de fijnste versie om mee te rijden, ook omdat zijn elektrische aandrijflijn perfect geschikt is voor de stad.
  • Wil je meer praktisch gemak, dan bood Smart ook een vierdeurs variant aan: de Smart Forfour, die in tegenstelling tot de eerste generatie van het model de stijlkenmerken en de techniek van de Fortwo perfect overneemt.

Belangrijke gegevens

Motoren

De basismotor van de Smart Fortwo was een atmosferische 1 liter-driecilinder op benzine van Renault, 71 pk en 91 Nm sterk, waarmee de Fortwo in 14,4 seconden van 0 tot 100 km/u kon sprinten en een topsnelheid haalde van 151 km/h. Ruim voldoende om op de snelweg te kunnen, maar vermogen op overschot was er niet aanwezig. Wilde je meer pit, dan was er ook een 0.9 met turbo van 90 pk en 135 Nm, die in 10,4 seconden aan de 100 km/u zat. De verbruikscijfers van beide motorversies zijn bijna identiek: een gemiddeld verbruik van een dikke 4 l/100 km en een CO2-uitstoot van 93 tot 99 g/km. Je had de keuze tussen een handbak of een automatische versnellingsbak, maar die laatste was altijd trager en verbruikte meer.

De Smart Fortwo Electric Drive/EQ heeft een 82 pk en 160 Nm sterke elektromotor op de achteras, die voor relatief vlotte prestaties zorgt: 11,8 seconden van 0-100 km/u en een begrensde topsnelheid van 130 km/u. Het probleem is zijn rijbereik, dat door de 16,7 kWh grote (of kleine) batterij amper 160 km bedroeg. In de stad goed te doen, buiten de stad ontoereikend, zeker omdat je in de praktijk nog wat minder overhoudt.

Afmetingen

Hier blinkt de Smart Fortwo natuurlijk in uit: met een lengte van amper 2,70 meter, een breedte van 1,66 meter en een hoogte van 1,56 meter was het de kleinste volwaardige auto op de markt. Ook het gewicht is daardoor erg beperkt, met ongeveer 900 kilo voor de benzineversies en een kleine 1,1 ton voor de Fortwo EQ. Aan boord is er natuurlijk maar plaats voor twee personen. De koffer is relatief groot voor zijn formaat, met 260 tot 350 liter. Indrukwekkend is ook zijn draaicirkel van amper 7 meter, waardoor rechtsomkeer maken of inparkeren kinderspel wordt.

Uitvoeringen

De Smart Fortwo was beschikbaar in een naamloze basisversie, de Pure, Passion, Prime en de Proxy. Later kwamen er nog extra versies als de Essential Edition, Joy Edition of de Business Solution. Leuker waren de Brabus-versies, die meer vermogen (behalve op de EQ) en een sportievere aankleding kregen. Je kon de Smart Fortwo als Coupé of als Cabrio krijgen, die een stoffen schuifdak had.

Prijzen

Nieuw is de Smart Fortwo relatief duur voor wat je krijgt, er zijn zeker praktischere en zelfs beter afgewerkte auto’s te vinden voor hetzelfde geld, maar bij de occasions zijn de prijzen goed te doen voor zo’n uniek model. Vanaf 7.000 euro heb je al een Fortwo van vroegere generatie. Let vooral op een goede onderhoudshistorie en eventuele olielekkages, en ook de uitlaat kan roesten. Omdat het een auto is voor stedelijk gebruik vallen de kilometerstanden meestal erg mee. Belangrijker is om een uitvoering te kiezen die je mooi vindt.

Design

Exterieur

Hoewel de Smart Fortwo een enorm handig autootje is in de stad, is het ook een lifestyle model dat uitgebreid gepersonaliseerd kon worden. Het tweekleurige koetswerk nam hij over van zijn voorgangers, maar de look was volledig nieuw in 2015 en oogde een stuk moderner dan het vorige ontwerp, dat alweer uit de jaren ‘90 stamde. Kleine, afgeronde koplampen met LED-dagrijverlichting of zelfs LED-verlichting, een optioneel in koetswerkkleur meegespoten grille, leuke velg designs: De Smart Fortwo had het allemaal, waardoor het kan lonen om te zoeken naar een exemplaar dat helemaal naar je smaak is.

Interieur

Aan boord zag je duidelijker de resultaten van de samenwerking tussen Mercedes en Renault om deze generatie Smart te ontwikkelen: heel wat elementen komen van de rekken bij Renault. Dat hoeft geen nadeel te zijn, ook de verwante Renault Twingo heeft een modieus design gekregen, maar hoogwaardige materialen hoef je niet te verwachten. Het infotainmentsysteem met smartphone-koppeling was optioneel en kan kuren vertonen, en ook kraakjes zijn de Fortwo niet vreemd. Toch rijdt deze generatie veel volwassener dan zijn voorgangers.

smart-fortwo-interieur

Veiligheid

De Smart Fortwo kreeg in 2014 4 sterren van Euro NCAP, wat een mooie score is gezien zijn piepkleine formaat. Vooral de bescherming van inzittenden is geslaagd dankzij de veiligheidskooi van het model, die zeer sterk was om het gebrek aan kreukelzones te compenseren.

Alternatieven

De enige rechtstreekse concurrent voor de Smart Fortwo is de Toyota iQ, die tot 2015 gebouwd is en daardoor net uit productie ging als deze derde generatie Smart op de markt kwam. De Toyota is iets praktischer door zijn grotere formaat van 2,99 meter, waardoor hij een achterbank heeft. Een elektrische versie is er echter niet. Waar de Smart Fortwo meer last van heeft, is het feit dat er veel praktischere auto’s te vinden waren en zijn voor hetzelfde geld. Zeker op de occasionmarkt is het aanbod erg groot. De Fortwo is wel de allerkleinste en nog steeds een erg modieus model. Het is maar net waar je belang aan hecht, het imago van een sterk merk zoals Smart is natuurlijk ook iets waard.

FAQ

Hoeveel kost de Smart Fortwo?
Vanaf 7.000 euro heb je al een Fortwo van een vorige generatie, of ongeveer 16.000 euro voor een occasion van de elektrische versie.
Hoe ver kan de elektrische Smart rijden?
De Smart Fortwo EQ heeft een rijbereik van slechts 160 kilometer, wat voldoende is voor in de stad, maar krap wordt daarbuiten, vooral omdat het rijbereik bij hogere snelheden nog kleiner wordt.
Is de Smart Fortwo betrouwbaar?
De Smart Fortwo heeft geen ernstige gebreken, maar zaken als afwerkingsmissers komen regelmatig voor. Het infotainmentsysteem kan fouten vertonen en je moet letten op lekkages aan de motor, versnellingsbak en uitlaat. Door de plaatsing van de motor is het moeilijker om de olie te peilen.

Beoordelingen voor smart forTwo

321 Beoordelingen

4,5