Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Smart Fortwo

Compacte en zeer wendbare stadsauto voor 2

Of je het nu gebruikt als snelle, wendbare stadsauto of als reclamewagentje, een gebruikte Smart Fortwo geeft gegarandeerd veel rijplezier. Deze compacte, wendbare auto is door de kleine afmetingen ideaal voor korte ritjes door de stad. Parkeren is zo gepiept, want deze auto past in elke parkeergarage en op elke parkeerplaats. Je kunt niet veel dingen meenemen, daar is deze auto te klein voor. Het is wel een zuinige auto waarmee je je snel door de stad heen kunt verplaatsen. Lees meer

Video - Smart Fortwo Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over smart ForTwo

Model

De Smart ForTwo is de compacte, 2-zits stadsauto van autofabrikant Mercedes-Benz. De eerste modellen van deze Smart werden tussen 1998 en 2004 op de markt gebracht onder de naam Smart CityCoupé. In 1993 ontstond bij Mercedes-Benz al het idee voor een kleine, trendy auto die geschikt was voor de stad. In samenwerking met SMH, wat nu de Swatch groep is, werd besloten om de Smart CityCoupé te gaan bouwen. In 2004 werd de naam van de CityCoupé gewijzigd in de naam ForTwo.

In de Smart ForTwo passen 2 personen en een krat bier. Een kleine auto heeft ook een kleine kreukelzone, dus besteedde Mercede-Benz in het ontwerp veel aandacht aan de veiligheid. Zo heeft de auto een veiligheidskooi in een andere kleur dan de carrosserie. Bij schade kunnen de plaatdelen uitgewisseld worden, zodat schade in een paar minuten gerepareerd kan worden.

De Fortwo staat bekend om zijn korte lengte van slechts 2,5 meter, wat het een wendbare stadsauto maakt. De passagiersstoel staat in de 1e en 2e generatie 15 cm verder naar achteren dan de bestuurdersstoel. De auto heeft verder een geautomatiseerde handgeschakelde transmissie, tweedelige achterklep en verwisselbare kunststof carrosseriepanelen.

De motor is een 0.6 L motor met turbo, met vermogens tussen 45 pk en 61 pk. De motor zit achterin. In 2011 kwam er ook een uitvoering met een elektromotor op de markt. De Smart Fortwo wordt in het Franse Hambach gemaakt, in de fabriek van Daimler AG. Een nieuwe Smart Fortwo kost vanaf € 9.980. Kies je een gebruikte Smart Fortwo, dan kun je vaak al voor een paar duizend euro minder in een Smart rijden.

Ontwikkeling van het model

In maart 2007 kwam er een vernieuwde Smart Fortwo op de markt. De lengte van de auto’s uit deze 2e generatie is 19,5 centimeter langer dan van de eerste generatie Fortwo’s. De maximale snelheid is verhoogd van 135 km/u naar 145 km/u en technisch is de auto voor 90% vernieuwd. Er komt ook een elektrische versie van deze Smart, de ‘Electric Drive’. Deze wordt gebruikt voor het Car2Go project, wat o.a in Amsterdam loopt.

In 2011 wordt het model nogmaals vernieuwd, waarbij de elektrische EQ-modellen een nieuwe accu van 17,6 kWh krijgen. Er komen nieuwe uitvoeringen van de Smart met verschillende uitrustingsniveaus. Vanaf 2019 is het model alleen nog maar leverbaar als EQ met een elektromotor.### Smart Fortwo vs Toyota iQ

Begin 2009 bracht Toyota de iQ op de markt. Deze was bedoeld als antwoord op de Smart Fortwo. De Toyota iQ heeft in totaal 4 zitplaatsen, terwijl de Fortwo er 2 heeft. Hiermee onderscheidt de iQ zich echt van andere compacte modellen, die vaak minder zitplaatsen hebben. De iQ is bijna 3 meter lang en is daarmee iets groter dan de Fortwo.

Deze mogelijkheid om meer dan twee inzittenden te vervoeren, onderscheidt de Toyota echt. De Japanse fabrikant beweert dat deze stadsauto is ontworpen om drie volwassenen en een kind te vervoeren. In werkelijkheid kost het moeite om iedereen achter de bestuurder te plaatsen. De voorpassagiersstoel schuift verder naar voren dan die van de bestuurder, zodat er voldoende beenruimte ontstaat voor een volwassene. Achter de bestuurdersstoel is er echter nauwelijks beenruimte, zodat daar niet echt iemand kan gaan zitten. Het is dus meer een driezitter.

Als de stoelen achterin op hun plek staan, dan heb je in de iQ geen kofferruimte meer en moet je je spullen op de achterbank zetten. Er blijft dan namelijk een kofferbak van 32 liter over. Het is duidelijk waarom er in de Smart helemaal geen achterbank zit. In plaats daarvan heeft de kofferbak een inhoud van 220 liter, een bagageafdekking en een handig te openen achterklep.

Voorin bieden beide auto’s veel ruimte voor de bestuurder en bijrijder. Alleen bij de Toyota kan het stuur versteld worden, zodat je makkelijker instapt. Over het algemeen is het interieur van de iQ een beetje teleurstellend. De kwaliteit van de kunststoffen is slecht terwijl de Smart een premium gevoel combineert met een aantrekkelijk uiterlijk. De handgeschakelde 5-versnellingsbak van de iQ schakelt vlot, terwijl de Smart een frustrerend trage en schokkerige versnellingspook heeft. Bovendien is de besturing traag en zwaar. De iQ stuurt juist scherp en goed. De draaicirkel is ook 90 cm kleiner dan die van de Smart, wat zorgt voor een zeer wendbare auto.

Ondanks de kleine afmetingen heeft de iQ een prima grip en veel stabiliteit. Met de harde vering van de Smart stuiter je door bochten. De iQ en de Fortwo hebben allebei een 3-cilinder motor. Hierbij valt op dat de Toyota verfijnder rijdt dan de Smart, ondanks het extra gewicht van 130 kilo. Qua snelheid rijdt de iQ in 13,8 seconden van 0-100 km/u, terwijl de Smart dat 1 seconde langzamer doet. Qua prijs is de Fortwo veruit de goedkoopste auto van de 2.

De Toyota iQ heeft een extra zitplaats, rijdt verfijnd en heeft een degelijke handmatige versnellingsbak. De auto kost wel wat meer dan de Fortwo, die de kleinste van de twee is. De Fortwo heeft slechts 2 zitplaatsen, rijdt minder comfortabel over de snelweg en heeft geen fijne versnellingsbak. De Fortwo heeft echter wel een degelijke kofferbak met een gedeelde achterklep, wat heel praktisch is. De afwerking en materialen zijn bovendien van een betere kwaliteit.

Motoren

De Fortwo werd geleverd met een 3-cilinder motor met een turbocompressor. De eerste motor was een 0.6 L benzinemotor met vermogens van 45 pk (33 kW), 51 pk (38 kW) en 61 pk (45 kW).

In 2002 werd de cilinderinhoud verhoogd tot 0.7 L. Deze motor leverde 37 kW (50 pk) en 45 kW (61 pk). De turbo dieselmotor had een cilinderinhoud van 0.8 L en een vermogen van 30 kW (41 pk).

In 2007 werd de Fortwo leverbaar met een elektromotor van 60 kW (81 pk) en een direct koppel van 160 Nm. Hiermee trek je in 4,9 seconden op van 0 naar 60 km/u. De topsnelheid ligt op 130 km/u dus je kunt ermee op de snelweg rijden.Het lithium-ion accupakket is 17,6 kWh groot en zorgt voor een actieradius van ruim 150 kilometer.

Uitrusting en opties

Vanaf 2019 verdwijnt de versie met de benzinemotor. Er komen drie nieuwe uitrustingsniveaus voor de Fortwo EQ, namelijk de Comfort, Comfort Plus en de Brabus Style.

De Comfort heeft standaard o.a. het volgende aan boord:

  • Airconditioning
  • Laadkabelpakket
  • Bluetooth

De Comfort Plus heeft dezelfde uitrusting als de Comfort, maar dan aangevuld met lederen bekleding en navigatiesysteem.

Zoek je een sportieve uitvoering, dan kun je kiezen voor de Brabus Style. Bij dit model krijg je o.a.:

  • Nappaleder
  • Matgrijze lak
  • Lichtmetalen wielen

Naast de coupé uitvoering is de Fortwo ook leverbaar als cabriolet. Het is vrijwel hetzelfde model als de coupé, alleen is het dakje bij de cabrio gemaakt van doek. Een echte stadsauto

Een gebruikte Smart Fortwo is vooral een auto voor mensen die in de stad wonen óf voor mensen die op korte afstand van hun werk wonen. De kleine afmetingen, de extreem korte draaicirkel (6,95 meter) en de vlotte acceleratie maken de Smart tot de perfecte stadsauto.

FAQ

Wanneer kwam de allereerste Smart op de markt?

Hoewel het idee voor de Smart al in de jaren 80 begon, kwam het eerste exemplaar op de markt in 1998.

Waar komt de naam Smart vandaan?

Smart staat voor Swatch Mercedes Art. Dit is een verwijzing naar horlogefabrikant Swatch Group die samen met Mercedes-Benz deze kleine, trendy auto ontwikkelde.

Hoe veilig is een Smart Fortwo?

De Euroncap scores liggen rond de 4 sterren voor dit model. Dat betekent dat de auto behoorlijk veilig is.

Beoordelingen voor Smart Fortwo

321 Beoordelingen

4,5