Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
toyota-iq-front

Toyota iQ

1 / 3
toyota-iq-front
toyota-iq-side
toyota-iq-back

Sterke punten

  • Zeer veilig
  • Veel ruimte voorin
  • Wendbare auto voor stadsverkeer

Zwakke punten

  • Weinig opbergruimte
  • Toegang tot de achterbank alleen via de passagierszijde
  • Dure aankoopprijs

Toyota iQ : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Toyota iQ, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Toyota iQ: geduchte Smart-concurrent

De Toyota iQ is een kleine auto met vier zitplaatsen. De Toyota, ooit een concurrent van de Smart ForTwo, heeft een beter interieur en een achterbank, waardoor er twee extra plaatsen zijn. Lees meer

Interesse in een Toyota iQ

Toyota iQ occasions
Toyota iQ dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De stadsauto is uiterst praktisch
  • Zeer veilige auto, zoals blijkt uit de zeer goede crashtestresultaten
  • De wagen past in bijna elke parkeerplaats
  • Ook leverbaar als diesel

Gegevens

Motor

De Toyota iQ was van 2009 tot 2014 verkrijgbaar in Europa als benzine. Tussen 2009 en 2012 was er ook een dieselmodel verkrijgbaar. Alle modellen waren, naast de handgeschakelde versnellingsbak, optioneel ook leverbaar met een continu variabele automatische transmissie.

TABEL: Een overzicht van de belangrijkste technische gegevens van de Toyota iQ

Kenmerken Toyota iQ 1. Toyota iQ 1.33 Toyota iQ 1.4D
Bouwjaar 2009-2014 2009-2014 2009-2012
Motortype 3-cilinder benzinemotor 4-cilinder benzinemotor 4-cilinder dieselmotor
Cilinderinhoud in cm³ 998 1.329 1.364
Vermogen in pk 68 98 90
Topsnelheid in km/u 150 170 170
Acceleratie van 0 tot 100 km/u in s 14,7 11,8 10,7
Type aandrijving Voorwiel Voorwiel Voorwiel

De Toyota iQ levert bijna 100 pk in de viercilindermotoren en houdt dus moeiteloos stand in het drukke stadsverkeer. Alleen de driecilindermotor vertoont enkele gebreken bij het optrekken, aangezien de lage versnellingen ver teruggeschakeld moeten worden om het verkeer bij te houden.

Afmetingen

De Toyota iQ heeft een totale lengte van slechts 2,98 meter** en een wielbasis van twee meter. De geringe breedte van 1,68 meter en de hoogte van 1,5 meter benadrukken de compacte uitstraling van de auto. Afhankelijk van de motor weegt de auto onbeladen tussen de 920 en 1.050 kilogram.

De iQ heeft vier zitplaatsen, waarbij de stoel achter de bestuurder hooguit geschikt is voor kinderen. De voorstoelen bieden echter wel veel ruimte, zodat zelfs volwassenen van 1,95 meter comfortabel kunnen plaatsnemen. Er is echter niet veel kofferruimte: slechts 30 liter. Alleen als de achterbank neergeklapt wordt ontstaat er een kleine bagageruimte met een volume van 245 liter. De gesplitste achterbank biedt ruimte voor variatie.

De grote troef van de Toyota iQ ligt in het stadsverkeer: met een lengte van nog geen drie meter is het niet moeilijk om een parkeerplaats te vinden in de stad. Dit wordt nog eens benadrukt door de kleine draaicirkel van 8,6 meter.

Varianten

De Toyota iQ is alleen verkrijgbaar als driedeursmodel met een traditionele aandrijving. De auto kreeg zijn eerste facelift in 2010. Daarbij werd alleen het interieur gewijzigd. Er zijn vanaf dit jaar meer opties voor het interieur beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld verwarmde stoelen in gedeeltelijk lederen bekleding. In 2012 werd de Toyota iQ EV-serie gelanceerd. Deze serie werd beperkt tot 1.000 exemplaren. Deze iQ wordt volledig elektrisch aangedreven, maar werd alleen verkocht aan bedrijven en gemeenten.

Prijs

Hoewel de Toyota iQ een van de kleinste auto's op de markt was, was het model in Nederland niet bepaald een koopje. Men betaalt een stevige prijs voor het hoge niveau van comfort en veiligheid. De basisvariant met de kleinste één-liter-motor kost al snel meer dan 12.000 euro. De wagens met meer voorzieningen en de krachtigere viercilinderdiesel overschreden zelfs de kaap van 15.000 euro.

Zelfs als occasion is de Toyota iQ niet bepaald goedkoop. De kleine en wendbare auto is zeer populair, vooral vanwege zijn prestaties in het stadsverkeer, en wordt daarom doorgaans zeer snel verkocht als occasion. Omdat ze hun waarde behouden, kosten zelfs tien jaar oude wagens in veel gevallen nog tot 4.000 euro. Alleen modellen met een hoge kilometerstand zijn al verkrijgbaar voor minder dan 3.000 euro.

Een van de grote voordelen van de Toyota iQ is dat de onderhoudskosten zeer laag zijn. De motoren hebben weinig moeite met de kleine en lichte wagen en verbruiken dus weinig benzine of diesel. Bovendien weegt de auto slechts ongeveer 900 kilogram, waardoor ook de motorrijtuigenbelasting slechts 400 euro per jaar bedraagt. Vooral voor onervaren bestuurders of prijsbewuste klanten vormt de iQ daarom een uitstekende keuze als occasion.

Design

Exterieur

De Toyota iQ loopt aan de voorzijde zeer schuin af door de hooggeplaatste koplampen en de korte overhang van de carrosserie. De flanken worden gekenmerkt door een opvallende golving vanuit de wielkast over de achterste koplamp naar de achterste zijruit. Ook de achterzijde heeft een zeer korte overhang, vandaar de compacte afmetingen van de auto.

De auto is standaard uitgerust met lichtmetalen velgen van 15 inch.

De Toyota iQ was destijds verkrijgbaar in verschillende varianten, van wit tot zilver/grijs en zwart, met daarnaast kleuren als rood, blauw of groen.

Interieur

Het interieur van de Toyota iQ wordt overheerst door een driehoekige middenconsole, waarin de bediening van de airconditioning en een optioneel 5,8-inch scherm met navigatiesysteem zijn ondergebracht. Opvallend is ook de afwezigheid van een handschoenenkastje aan de passagierszijde, waardoor de passagiersstoel verder naar voren kan worden geplaatst.

Na de facelift in 2010 waren de stoelen ook verkrijgbaar in een gedeeltelijk lederen bekleding.

De iQ+-variant werd ook uitgerust met automatische klimaatregeling, een automatisch dimmende binnenspiegel en een regensensor. Blikvanger van deze variant was destijds het slimme sleutelsysteem, waarmee de portieren automatisch worden geopend en gesloten.

toyota-iq-interior

Veiligheid

In de Euro NCAP-crashtest behaalde de Toyota iQ een zeer goed resultaat van 5 sterren. De veiligheid voor volwassen inzittenden werd beoordeeld met 91 procent, terwijl de veiligheid voor kinderen 71 procent bedroeg. De iQ is standaard voorzien van negen airbags, inclusief wat destijds de eerste airbag achter de achterbank was. Deze werd ontworpen om de inzittenden op de achterbank te beschermen bij een aanrijding van achteren.

Op de achterbank zijn beide stoelen standaard uitgerust met Isofix-verankeringen en een extra derde bevestigingspunt bovenop de stoel.

Tot de extra hulpsystemen behoren standaard een remassistent en elektronische stabiliteitscontrole (ESP). Aangezien de koppeling moet worden ingedrukt om de motor te starten, is ongewild starten niet mogelijk. De Toyota iQ behaalt een uitzonderlijk hoog veiligheidsniveau voor deze autoklasse.

Alternatieven

De Toyota iQ werd ooit bedacht als alternatief voor de Smart ForTwo. Hij moest de Smart overtreffen met meer functionaliteit en een betere uitstraling. Dankzij de extra achterbank, die ook in tweeën kan worden geklapt, is de Toyota iQ aanzienlijk flexibeler dan de Smart. Ook het interieur is goed verzorgd. Bovendien wordt de Toyota geleverd met de beste veiligheidsuitrusting in dit segment. De Smart daarentegen rolde destijds van de band voor een veel lagere prijs.

Een andere concurrent van de Toyota is de Fiat 500, die met een vergelijkbare motor een bagageruimte van 185 liter biedt, zelfs met de achterbank naar boven. De Fiat is echter een halve meter langer dan de Toyota en bekoopt de hogere bruikbaarheid dus met meer ruimtebeslag.

FAQ

Heeft de Toyota iQ een opvolger?
In tegenstelling tot zijn Smart-concurrent werd de productie van de Toyota iQ in 2015 stopgezet. Toyota bleef echter de Toyota Aygo aanbieden.
Wat is de connectie tussen de Toyota iQ en de Aston Martin Cygnet?
De Toyota iQ en de Aston Martin Cygnet hebben verrassend vergelijkbare afmetingen. Dat komt omdat de laatste gebouwd werd op het platform van de eerste. De Aston Martin Cygnet was echter alleen beschikbaar met één motor en één versnellingsbak. Hij was ook slechts twee jaar in productie.
Wanneer werd de Toyota iQ uitgeroepen tot auto van het jaar in Japan?
In 2009 mocht de Toyota iQ zich de auto van het jaar in Japan noemen. De Toyota Prius, een wagen van dezelfde fabrikant, won overigens het jaar daarop.
Wat is een Kei Auto?
De Japanse automarkt wordt gekenmerkt door een groot aanbod van zeer kleine micro-auto's. Dit is een oplossing voor de schaarse ruimte in de Japanse grootsteden. Dergelijke wagens worden Kei Cars genoemd.

Beoordelingen voor Toyota iQ

7 Beoordelingen

4,7