Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Toyota Tundra

Deze tweedehands auto is de Toyota Tundra. Het is een full-size pick-up truck gemaakt door de Japanse fabrikant Toyota. De Tundra is in productie sinds 1999. Hij wordt niet gemaakt in Japan, maar in de USA. Het was de eerste full-size pick-up truck die ooit gebouwd werd door een Japanse fabrikant. Lees meer

Alternatieve modellen

Toyota Tundra occasion: een Japanse pick-up truck

De prestatie is opmerkelijk, te meer daar de Tundra ook meteen genomineerd werd voor de North-American Truck of the Year Award. Het gezaghebbende magazine Motor Trend verkoos hem zelfs resoluut als Truck of the Year 2000, en opnieuw in 2008.

Vandaag wordt de Tundra gebouwd in San Antonio, Texas. Merkwaardig genoeg is hij zo ook de enige full-size pick-up truck die nog gebouwd wordt in de staat waar dit type wagen tot het culturele patrimonium behoort. Sinds 2014 wordt de Toyota Tundra overigens enkel nog verkocht in USA, Canada, Panama, Honduras, Bolivië en Chili. In Europa is het dus ook meteen een zeldzame auto als tweedehands.

Eerste Generatie Toyota Tundra

De eerste generatie Toyota Tundra vertoonde veel gelijkenissen met de oudere Toyota T100 en de compacte Toyota Tacoma. De grootste gelijkenis betrof de motor, een 3,4 liter V6 motor, te weten: de top-of-the-line motor uit de T100 en Tacoma series. De V6 werd de basismotor van de Tundra, aangevuld met een tweede 4,7 liter V8 motor. Die dubbele motor was een primeur in de geschiedenis van Toyota trucks.

De prototypes en 'show trucks' van de Tundra werden gepresenteerd in mei 1999. Ze werden aangeduid als 'T150s'. Ford en andere autoriteiten vonden echter dat deze naam te gelijkaardig was aan de Ford F-150, de marktleider. Een rechtszaak volgde en de T150s werd herdoopt tot Tundra. Toyota benadrukte bovendien dat het nooit van plan was geweest de naam T150s te gebruiken voor de effectieve productie van de show trucks.

Specificaties van de Toyota Tundra

De T150 dankte zijn naam onder andere aan het feit dat hij groter is dan de T100. Toch werd de aanvankelijke perceptie van de Tundra geplaagd door het gevoel dat de wagen te klein was voor een full-size pick-up truck. Met 120,000 verkochte exemplaren verdubbelde de Tundra desalniettemin de verkoopcijfers van de T100. Hij betekende ook een nieuw record qua voorinschrijvingen op een Toyota. Bovendien werd hij, zoals al even opgemerkt, meteen uitgebreid bekroond. Naast de al vermeldde Truck of the Year Award, bleek hij bijvoorbeeld ook de Best Full-Size Truck volgens de U.S. Consumer Reports.

Motoren van de Toyota Tundra

De Tundra geeft de optie tussen twee basismotoren: de 24V 2,4 liter V6 motor (140 kW) en de iForce V8, een LEV-gecertificeerde 4,7 liter met 32 kleppen (183 kW). Ook werd een Toyota Racing Development (TRD) supercharger geoffreerd, die eerder ook al beschikbaar was voor de 3,4 liter V6 (2000-2003). Hiermee kon de kracht tot 190 kW gebracht worden. TRD introduceerde nu bovendien ook nog een tweede supercharger voor de V8, zodat een kracht van 220 kW bereikt werd. Deze supercharger is vandaag echter nog moeilijk te vinden, aangezien TRD de productie ervan stopte toen Toyota de update van de 4,7 liter motor (met VVT-i) introduceerde.

Tweede generatie Tundra Toyota (vanaf 2007)

De tweede generatie Tundra's wordt gepresenteerd op de Chicago Auto show van februari 2006. Hij is groter dan de eerste generatie en doet denken aan kleinere broers zoals de Toyota Tacoma en de Toyota FTX concept truck. De truck vertoonde een aanzienlijk aantal verbeteringen ten aanzien van de eerste generatie. Zo kreeg hij een sleepcapaciteit van haast 5000 kg en een laadcapaciteit van 910 kg. Tegelijk werd een nieuwe 5,7 liter 3UR-FE V8 basismotor voorzien, gekoppeld aan een nieuwe transmissie met 6 versnellingen.

In plaats van twee motoropties kreeg de nieuwe Tundra er drie. De 5,7 liter die hierboven werd vermeld heeft een paardenkracht van 381 pk. Daarnaast is er ook de 4,7 liter 2UZ-FE V8 (276 pk) en de 4 liter 1GR-FE V6 (236 pk). Toen de nieuwe Toendra gelanceerd werd, werd hij beschikbaar gesteld met maar liefst 31 verschillende configuraties, waaronder 3 bedlengtes, 3 cab configuraties, 3 wielbasissen en 2 versnellingsbakken. Bovendien werd extra aandacht besteed aan bouwwerkers. Aan hen werd bijvoorbeeld de optie geboden om extra deurhendels te bevestigen, een geà¯ntegreerd sleepkabel en deck rail system toe te voegen. Tegelijk werd ook het standaardpakket van de Tundra uitgebreid. Hij werd nu standaard voorzien van een Auto LSD, tailgate assist, Vehicle Stability Control, break assist, traction control, anti-lock brakes en electronic brakeforce distribution.

Tundra Toyota Diesel en Hybride

Op de SEMA Auto Show van 2007 toonde Toyota voor het eerst een lang besproken dieselmodel van de Tundra, de Tundra Diesel Dually Project Truck. De truck is ontworpen voor het zwaardere werk en is gebaseerd op een zwaar aangepast Tundra Crew Max chassis. De Tundra Diesel heeft een 8,0 liter Hino dieselmotor met een manuele schakelbak van Eaton. Soortgelijk draagt Toyota president Katsuaki Watanabe ook al lang de droom in zich om een hybride versie van de Tundra te ontwikkelen. Toyota kijkt echter wel nog steeds tegen een groot aantal technische problemen aan vooraleer het deze droom zal kunnen verwezenlijken in een uiterst competitieve marktplaats.

Awards voor de Tweede Generatie Toyota Tundra

Volgens het tijdschrift CanadianDriver is de Tundra de 'Truck King'. Dit is: de beste pick-up (van een halve ton) met een motorverzet van meer dan 5 liter en een verbruik van minder dan 5 liter. Trail Boats bekroonde de Tundra dan weer met de award voor Tow Vehicle of the Year 2007. Truckin' Magazine maakte van de Tundra Crew Max de Truck of the Year 2008; zoals ook Motor Trend deed voor de Tundra zelf.

Een Uitstekende Tweedehands Auto

Hoewel de Tundra aanvankelijk een aantal van zijn eerste producties moest terugroepen naar de fabriek, blijft deze truck tot op vandaag een van best gewaardeerde trucks wanneer het aankomt op betrouwbaarheid. Het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) kent de Tundra de rating 'Good' toe (gebaseerd op de frontal offset crash test). Daarmee was de Tundra de eerste full-size pick-up die deze score ooit mocht ontvangen. Ford en Dodge bleven bijvoorbeeld steken op 'Poor' ('Zwak'), GM bleef zelfs steken op 'Marginal'. De Tundra is dus een uiterst betrouwbare tweedehands.