Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Dodge Ram

Sterke punten
 • Enorme kracht in alle varianten
 • Luxe interieur
 • Indrukwekkend, in het oog springend ontwerp
Zwakke punten
 • Zeer hoge aanschafkosten
 • Nauwelijks geschikt voor stadscentra
 • Zeer hoge onderhoudskosten

Dodge Ram: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten

De Dodge RAM beschrijft een reeks grote Amerikaanse pick-up trucks. De voertuigen bieden enorm veel comfort en kunnen ook dienst doen als echte werkpaarden. Ook in Nederland is het model zeer populair bij liefhebbers van pick-ups of als bedrijfsvoertuig. Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Brengt pure emotie en prestatie in één oogopslag over
 • Ondanks zijn afmetingen biedt de pick-up een hoog niveau aan rijcomfort en luxe
 • De krachtige motoren kunnen elk terrein aan
 • Het voertuig kijkt terug op een lange traditie
 • Er is een model met een dieselmotor speciaal voor de Europese markt

Gegevens

Motor

De eerste Dodge RAM dateert van 1981 en werd gebouwd tot 1993. In die tijd was het model nog verkrijgbaar met achterwielaandrijving of vierwielaandrijving, zodat klanten konden kiezen. Qua aandrijving kon worden gekozen voor een dieselmotor met een cilinderinhoud van 5,9 liter of verschillende benzinemotoren met een cilinderinhoud van 3,7 tot 5,9 liter. Het succes was hier echter nog beperkt.

De tweede en derde generatie van het model, gebouwd van 1994 tot 2001 en van 2002 tot 2009, waren aanzienlijk succesvoller. Vooral de krachtige en grote motoren droegen bij aan het succes, want de Dodge RAM bewees enorm sterk en geschikt voor dagelijks gebruik te zijn. Zo konden klanten in het basismodel al rekenen op een 3,7-liter V6-motor met 218 pk, maar op aanvraag zijn ook vermogensniveaus tot 313 pk met de 4,7-liter Magnum V8 beschikbaar. Tot de derde generatie behoorde o.a. ook de Dodge RAM SRT10, die een V10 motor had met 8,3 liter cilinderinhoud en 505 pk. Dit zorgde al snel voor een vermelding in het Guinness Book of Records als de snelste productie pick-up.

De vierde generatie van de Dodge RAM wordt ook geleverd met krachtige motoren. Wederom kunnen klanten kiezen uit een brede selectie van verschillende benzine- en dieselmotoren met uiteenlopende vermogens. De Dodge RAM 1500, bijvoorbeeld, die hoofdzakelijk voor de Europese markt werd ontworpen, biedt 243 pk en 570 Nm** koppel. Waarschijnlijk het populairste model is de Dodge RAM 6500, die is uitgerust met een 8,1 liter V8-motor of een 6,7 liter dieselmotor.

Afmetingen

De Dodge RAM biedt een relatief grote carrosserie- en laadruimte. Toch was het model van de eerste generatie nog betrekkelijk klein, vooral vergeleken met de huidige voertuigen. Zelfs de basisvariant is inmiddels 5,3 meter lang. De grotere versie met verlengde wielbasis en nog grotere laadruimte meet maar liefst 7,5 meter. De breedte en hoogte zijn beide ongeveer twee meter. De Dodge RAM is daarom slechts in beperkte mate geschikt voor een comfortabele rit door het stadscentrum.

Aan de andere kant biedt het model uiteraard veel ruimte. De grote laadvloer maakt een laadvermogen van ruim 800 kilogram mogelijk - dat geldt al voor de standaardvariant, die onder andere ook hier in Nederland wordt verkocht. De krachtige motoren en stevige constructie maken de Dodge RAM echter ideaal voor het probleemloos trekken van zware en zeer grote aanhangers. Tot 3.500 kilogram maximaal trekvermogen worden door de grote pick-up met verbazingwekkend gemak verwerkt en zelfs door moeilijk begaanbaar terrein verplaatst.

Gegevens en afmetingen Dodge Ram
Productie 1981 - heden
lengte, breedte, hoogte 4,8 - 7,5 x 2,0 - 2,4 x 1,9 - 2,0 m
Wielbasis 2,9 - 5,2 m
Inhoud bagageruimte 1.526 l
Ledig gewicht 1.800 - 2.405 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.726 - 3.500 kg
Cilinderinhoud 3.701 - 6.685 cm³
Koppel 305 - 882 Nm
Topsnelheid 170 - 195 km/u
Acceleratie 0-100 km/h in s 7,8 s
Tankinhoud 98 - 132 l
Verbruik 14,9 - 15,2 l
CO2-uitstoot 352 g/km

Varianten

Een grote troef van de Dodge RAM is de keuze uit veelvoudige en verschillende varianten. Zo kunnen klanten in de populaire vierde generatie kiezen uit vier verschillende cabinevormen. De standaarduitvoering is de Regular Cab, die twee of drie zitplaatsen biedt en kan worden besteld met een korte of een lange laadvloer.

Aan de andere kant, als u meer ruimte wilt voor een comfortabele rit met meerdere personen, moet u op zijn minst voor het Quad Cab model gaan. In dit geval biedt de Dodge RAM vijf of zes zitplaatsen, hoewel de achterste twee deuren erg smal zijn. Dit is anders bij de Dodge RAM Crew Cab - hier zijn vijf of zes zitplaatsen inbegrepen, samen met vier klassieke deuren. Ten slotte kunnen klanten ook kiezen voor de grootste versie, de Mega Cab, met vijf of zes zitplaatsen, full-size deuren en een verlengde cabine.

Bovendien kan de Dodge RAM worden besteld met de volgende uitrustingslijnen:

 • T
 • ST
 • SLT
 • Sport
 • TRX4 Offroad
 • Laramie
 • Power Wagon
 • Beperkt

Prijs

De Dodge RAM is relatief duur, vooral als u kiest voor een hoger uitrustingsniveau. Voor de instapversie, die ook rechtstreeks op de Nederlandse markt wordt aangeboden, moeten klanten bijvoorbeeld rekenen op een prijs van bijna 45.000 euro. Het model kan echter significant meer dan 100.000 euro kosten. Hier profiteert de gebruiker echter van een enorme luxe en een hogere geschiktheid voor dagelijks gebruik.

Natuurlijk, de Dodge RAM is aanzienlijk goedkoper als tweedehands auto. In dit geval zijn volledig uitgeruste, praktische en krachtige modellen verkrijgbaar rond de 40.000 euro. Vergeleken met het kopen van een nieuwe auto bespaar je dan veel geld.

Design

Exterieur

De Dodge RAM laat op alle gebieden een positieve indruk achter. Dit geldt bijvoorbeeld alleen al vanwege de enorme omvang. Tegelijkertijd ziet de pick-up er heel modern uit en weten de ontwerpers het maximale vermogen van de motoren visueel over te brengen. Of het nu de enorme uitlaatpijpen, de hogere ophanging of de gigantische banden zijn, het exterieur van de Dodge RAM is indrukwekkend.

Interieur

In het interieur biedt de Dodge RAM niet alleen veel ruimte en het overzicht van een vrachtwagen, maar ook veel luxe. Zo bewijst het model dat luxueus rijden en hoge dagelijkse bruikbaarheid elkaar niet hoeven uit te sluiten, zelfs niet onder zware terreinomstandigheden. Of het nu gaat om comfortabele stoelen, een praktische automatische versnellingspook of een doeltreffende ventilatie die in alle weersomstandigheden voor de juiste temperaturen en omstandigheden kan zorgen**, de uitrusting van de Dodge RAM is van een zeer hoog niveau** en moet zelfs de meest veeleisende klanten moeiteloos tevreden kunnen stellen.

Dodge-Ram-1500-Interior

Veiligheid

Veiligheid staat bij de Dodge RAM op een vergelijkbaar hoog niveau. De zeer stabiele carrosserie is hier al overtuigend. Het hoge ledige gewicht en de verhoogde zitpositie dragen bij tot de doeltreffende bescherming van alle inzittenden. Maar ook moderne beveiligingstechnologieën ontbreken niet, althans niet bij de huidige generaties. Zo houdt Lane Assist Plus de auto automatisch veilig op zijn rijstrook, terwijl Front Collision Warning Plus ongelukken in het dagelijkse verkeer effectief kan voorkomen. Wie de Dodge RAM wil gebruiken om in onoverzichtelijke omgevingen te rijden, moet ook kiezen voor het praktische 360-graden camerasysteem om geen enkel detail te missen.

Alternatieven

Pickups in deze grootte zijn zeldzaam, maar kunnen toch hier en daar op de markt worden gevonden. Zo is er bijvoorbeeld de Ford F150 - ook een grote pickup met een hoog comfortniveau. Oudere modellen kunnen in goede staat al voor rond 10.000 euro worden gekocht.

FAQ

Waar wordt de huidige Dodge RAM gebouwd?

Om aan de grote vraag naar de Dodge RAM te voldoen, vindt de productie plaats op veel verschillende locaties. Bijvoorbeeld in de Saltillo Truck Assembly in Saltillo (Mexico) of de Saint Louis Assembly North site in Missouri (VS).

Hoe betrouwbaar is de Dodge RAM?

De Dodge RAM is niet alleen een van de zeer grote voertuigen, maar wordt door de klanten ook gewaardeerd om zijn hoge betrouwbaarheid. Technische problemen zijn dan ook zeer zeldzaam.

Beoordelingen voor Dodge Ram

7 Beoordelingen

5,0