Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
dodge-charger-front

Dodge Charger

1 / 3
dodge-charger-front
dodge-charger-side
dodge-charger-back

Sterke punten

  • Modellijn met rijke historie
  • Sportieve topprestaties
  • Luxe en comfort aan boord

Zwakke punten

  • Aanbod in Europa is schaars
  • Matige afwerking
  • Hoog brandstofverbruik

Dodge Charger : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Dodge Charger, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Dodge Charger: van muscle car tot sportsedan

De Dodge Charger is een iconische auto. In de loop der jaren wisselde het model een aantal keer van gedaante, maar bijna altijd bleef sportiviteit de boventoon voeren. Van de vroege muscle cars tot de latere sportsedans. Lees meer

Interesse in een Dodge Charger

Dodge Charger occasions
Dodge Charger nieuwe auto's
Dodge Charger dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Model met rijke historie vol iconische modelgeneraties
  • Bijna iedere modelgeneratie biedt volop sportieve prestaties
  • Qua beleving gaat er weinig boven het klassieke V8-geluid van een muscle car
  • De meeste modellen bieden tegelijkertijd genoeg comfort voor een lange reis

Technische gegevens

Motorisatie

In de historie van de Dodge Charger staat de V8-motor centraal. De eerste en vierde generatie van de Dodge Charger waren zelfs met geen ander motortype leverbaar. In de eerste jaren ging het ook om V8-motoren met een flinke inhoud, van 5,2- tot wel 7,2-liter. De tweede en derde modelgeneratie boden daarnaast ook een 3,7-liter zes-in-lijn. De vijfde generatie Dodge Charger was meer een sportieve coupé dan een echte muscle car en dat was ook te merken aan de techniek. Achterwielaandrijving maakte plaats voor voorwielaandrijving en onder de kap lagen alleen dwarsgeplaatste viercilindermotoren met 1,6- tot 2,2-liter inhoud. De modelgeneraties vanaf 2005 zijn weer leverbaar met achterwielaandrijving en grote motoren: een 3,6-liter V6 en V8-motoren met een inhoud van 5,7- tot 6,4-liter. Sommige modellen zijn ook leverbaar met vierwielaandrijving. Alle modelgeneraties van de Dodge Charger waren leverbaar met zowel handgeschakelde transmissie als automaat.

Afmetingen

De eerste vier modelgeneraties van de Dodge Charger behoorden tot de grootste muscle cars dan wel coupés van de markt, met een lengte van ruim vijf meter. De vijfde generatie was een relatief compacte sportcoupé van 4,4 meter lang. De moderne Dodge Charger generaties zijn weer ongeveer vijf meter lang. De eerste modelgeneraties waren tweedeursmodellen, maar boden plaats aan vier personen. De moderne Dodge Charger modellen zijn volwaardige vierdeurs sedans.

De belangrijkste specificaties op een rij

Dodge Charger
Marktintroductie 2015
Lengte x breedte x hoogte 5,08 m x 1,90 m x 1,48 m
Wielbasis 3,05 – 3,06 m
Inhoud bagageruimte 467 l
Ledig gewicht 1.782 – 2.072 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.313 – 2.472 kg
Cilinderinhoud 3.604 – 6.407 cm3
Vermogen 218 kW 292 (pk) – 527 kW (707 pk)
Koppel 353 – 880 Nm
Topsnelheid 200 – 328 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,4 – 3,4 sec
Tankinhoud 70 l
Verbruik 7,7 – 18,0 l/100 km

Varianten

In de lange historie van de Dodge Charger zijn er talrijke speciale uitvoeringen geweest. Een van de meest beroemde is de Dodge Charger Daytona. Van oorsprong was dit een zeer gestroomlijnd homologatiemodel, dat er begin jaren ’70 voor zorgde dat de Dodge Charger succesvol kon deelnemen aan de NASCAR-races. Deze klassieke Dodge Charger Daytona is inmiddels een zeldzaam gezocht en waardevol model. In het (relatief) recente verleden is de Dodge Charger Daytona geherintroduceerd, maar toen ging het om een reguliere sportuitvoering. Ook zijn recent veel verschillende speciale sportuitvoeringen geïntroduceerd, met klinkende namen als Hellcat, SRT Widebody en SRT Demon.

Prijzen

De Dodge Charger is nooit officieel in Nederland leverbaar geweest, dus nieuwprijzen kunnen we niet geven. Aangezien de Dodge Charger altijd via grijze import naar ons land moest komen, is ook het aanbod Dodge Charger occasions relatief schaars. Doordat het model ook in Europa veel liefhebbers heeft, zijn in de loop der jaren echter genoeg exemplaren deze kant op gekomen. Zeker voor de recente modelgeneraties is er daardoor toch nog een redelijke keuze. De prijzen beginnen bij zo’n 10.000 euro voor een exemplaar uit de jaren 2005-2010 en met vrij veel kilometers op de teller. Voor jonge exemplaren moet je rekenen op bedragen die oplopen tot zo’n 60.000 euro voor reguliere uitvoeringen, of zelfs tot ruim boven de ton voor de speciale sportuitvoeringen. Houd er rekening mee dat de overheid voor geïmporteerde exemplaren jonger dan drie jaar nog een flink bpm-bedrag rekent. Het aanbod klassieke Dodge Charger modellen is in Nederland te beperkt voor een goede prijsindicatie. In zeer algemene zin moet je rekening houden met bedragen van zo’n 10.000 euro voor een opknapper van een minder populaire modelgeneratie tot 150.000 euro voor een perfect gerestaureerde ‘69’er.

Design

Buitenkant

In de loop der jaren is de Dodge Charger regelmatig van gedaante veranderd. De eerste drie modelgeneraties, verdeeld over 1966-1974, waren typisch Amerikaanse muscle cars. Vooral de zeer vierkante tweede generatie is uitgegroeid tot een icoon. In de latere jaren ’70 werd de Charger een grote luxe coupé. Na een paar jaren productiestop kwam de Dodge Charger in de jaren ’80 terug als compacte sportcoupé met een relatief Europees of Japans uiterlijk. Daarna volgde een langere periode niets, waarna de Dodge Charger vanaf 2005 terugkeerde als vierdeurs sportsedan.

Binnenkant

De eerste modelgeneraties van de Dodge Charger waren typisch Amerikaanse muscle cars. Afhankelijk van de uitvoering waren de interieurs relatief spartaans, of boden ze juist een combinatie van luxe en sportiviteit. In de jaren ’70 lag de focus vrijwel volledig op de luxe, waarna in de jaren ’80 de sportiviteit weer de boventoon voerde. Bij de moderne modellen vanaf 2005 biedt het interieur weer een balans tussen enerzijds sportiviteit en anderzijds genoeg luxe voor comfortabel rijden.

Veiligheid

De Dodge Charger is nooit getest door de Europese organisatie Euro NCAP. Wel hebben vergelijkbare Amerikaanse organisaties zoals de IIHS en NHTSA de Dodge Charger aan hun veiligheidstests onderworpen. Over het algemeen behaalde de auto er goede resultaten. Systemen die kunnen ingrijpen om een ongeval te voorkomen zijn niet altijd (standaard) aanwezig, maar de daadwerkelijke bescherming tijdens een ongeval is bij veruit de meeste tests op een hoog niveau.

Alternatieven

De klassieke modellen van de Dodge Charger concurreren met andere klassieke muscle cars. In Europa is het aanbod hiervan echter beperkt, waardoor een direct concurrentievergelijk niet zo zinvol is. De moderne Dodge Charger modellen concurreren met andere sportsedans. Denk daarbij aan de eveneens Amerikaanse Cadillac CTS-V en Cadillac CT5-V, maar ook aan de Europese BMW M5 of de AMG-varianten van de Mercedes-Benz E-Klasse. Ook de minder sportieve modellen van deze auto’s kunnen als concurrent worden gezien, maar net als BMW legt Dodge hoe dan ook wel een duidelijke nadruk op sportiviteit. Mede door het invoerproces wordt de Dodge Charger in Europa al snel een dure auto ten opzichte van zijn concurrentie. De interieurafwerking is vaak van een wat minder hoog niveau en dat kan de Dodge Charger niet goedmaken met een lagere prijs. Aan de andere kant is de Dodge Charger wel een veel exclusievere auto waarmee je je veel meer onderscheidt dan met alweer een BMW of Mercedes-Benz. In tegenstelling tot de BMW en Mercedes-Benz is de Dodge Charger altijd een sedan, waar de 5 Serie en E-Klasse ook een stationwagen en/of coupé en cabriolet bieden.

FAQ

Wat kost een Dodge Charger?
De Dodge Charger is als occasion in Nederland te vinden voor prijzen van zo’n 10.000 euro tot ruim boven een ton. In de lagere prijsklasse vind je vooral exemplaren van rond 2005-2010 of de minder gewilde klassieke modellen met eventueel opknapwerk. De duurste modellen zijn moderne sportuitvoeringen of juist mooi gerestaureerde klassiekers van een gewild model.
Hoeveel pk heeft een Dodge Charger?
Dat verschilt sterk per modelgeneratie en uitvoering, maar vrijwel alle Dodge Charger-modellen beschikken over een krachtige motor. Het krachtigste model heeft liefst 818 pk te bieden!
Hoe snel is een Dodge Charger?
Dat is sterk afhankelijk van het specifieke model. De snelste Dodge Charger is de SRT Hellcat Widebody, die in slechts 3,9 seconden de 100 km/u bereikt.

Beoordelingen voor Dodge Charger

1 Beoordelingen

5,0