Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Ford Mustang te koop: tweedehands en nieuw

Ford Mustang

Ford Mustang

Uitvinder van de pony car

De Ford Mustang is een zogenaamde pony car: sportief, compact, strak gestileerd en toch betaalbaar. De auto wordt geproduceerd door het Amerikaanse Ford, en dat al sinds 1962. De Mustang is dan ook een van de absolute Ford iconen en een ware sterkhouder van het merk. Er bestaan ondertussen 6 generaties, waarvan de laatste aanvangt in 2015. De Mustang is de uitvinder van zijn eigen marktsegment, de pony car. Dat zijn betaalbare, sportieve coupés met lange motorkappen en korte achterkanten. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

In zijn zog ontstaan concurrenten zoals de Chevrolet Camaro , de Pontiac Firebird , de AMC Javelin, de Chrysler Plymouth Barracuda en de (tweede generatie) Dodge Challenger. Daarnaast is de Mustang ook nog een inspiratiebron voor een nieuw soort coupé, waarvan de Toyota Celica en de Ford Capri voorbeelden zijn.

De naam Mustang zou een idee zijn van stilist John Najjar, een van de ontwerpers van het eerste prototype van het voertuig. Hij vindt zijn vondst als fan van de P-51 Mustang, een gevechtsvliegtuig gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. In een alternatieve versie van dit verhaal wordt de naam echter toegeschreven aan Ford marketeer Robert J. Eggert, ook een paardenfokker. Als verjaardagsgeschenk krijgt hij van zijn vrouw het boek “The Mustangs” van J. Frank Dobie. Eggert voegt daarop Mustang toe aan het lijstje van mogelijke autonamen voorgelegd aan een breed testpubliek, dat hem veruit volgt. De andere opties zijn Cougar, Torino en T-bird II, de favoriet van Henry Ford II.

De Mustang I zal uiteindelijk zijn officieel debuut maken op de US Grand Prix van Watkins Glen (New York), op 7 oktober 1962. Testrijder is de Formule 1 racer Dan Gurney, die een rondje rijdt met het tweede (‘Race’) prototype. Zijn Mustang zet een prima tijd neer, die haast in de buurt komt van die van de deelnemende Formule 1 voertuigen zelf.

De Ford Mustang technisch bekeken

De oorspronkelijke Ford Mustang wordt gebaseerd op het platform van de tweede generatie Ford Falcon, een compact voertuig. Het is een tweezitter. Vanaf de Mustang II conceptauto (1963) komen er 4 zitplaatsen. Wat volgt is een brede variatie aan testmodellen met verschillende voor- en achterkanten en daken. Op 17 april 1964 wordt de Mustang van 1965 (de 1964 ½ voor de fans) de succesvolste lancering in de geschiedenis van Ford, sinds de Ford Model A.

Elk modeljaar worden de Mustangs nu groter en zwaarder. Dit duurt tot in 1971/73, wanneer Ford, onder druk van tegenvallende verkoopcijfers, teruggrijpt naar het oorspronkelijk concept en de oorspronkelijke grootte (voor het modeljaar 1974). Sindsdien kent het voertuig wel nog verschillende ontwerpen en platformen, maar altijd hetzelfde succes. Hoewel sommige pony cars af en toe een revival kennen, is de Mustang het enige oorspronkelijke model dat ononderbroken in productie blijft. Dat is nu al meer dan 5 decaden het geval.

De nieuwe generatie Ford Mustang

De zesde generatie Ford Mustang wordt gelanceerd op 5 december 2013. Dat gebeurt op tal van plaatsen waaronder thuisstad Dearborn, Michigan (USA), maar ook Barcelona (Spanje) en Sydney (Australië). Intern heet het voertuig S-550. Tot de voornaamste nieuwigheden behoren een bredere en lagere carrosserie, een trapeziumvormige gril en een lagere motorkap. Ook de kleuren zijn nieuw. Het passagiersvolume is vergroot en er worden 3 nieuwe motoren aangeboden: een 2.3 EcoBoost van 310 pk en met 4 cilinders, een 3.7 V6 van 300 pk en een 5.0 Coyote V8 van 435 pk. De transmissie is een handmatige met 6 snelheden of een automatische variant, eveneens met 6 snelheden. Ook de onafhankelijke achterophanging is een nieuw IRS systeem, een speciaal ontwerp op maat van het voertuig. Tegelijk is dit de eerste Mustang die ook voor rechtsrijders wordt aangeboden.

In februari 2015 krijgt de Mustang een maximale score van 5 sterren van het Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Voor het modeljaar 2018 verschijnt een facelift van het voertuig. In de USA rijdt die sinds het laatste kwart van 2017, in Europa volgt hij in 2018. De ingrepen zijn minimaal. Het uiterlijk wordt iets herwerkt. Wel worden de motoren aangepast. De 3.7 V6 wordt achterwege gelaten. Standaardmotor wordt zo de 2.3 I4 Ecoboost. De 5.0 V8 krijgt meer kracht (460 pk) en de automatische transmissie krijgt nu 10 snelheden (in plaats van 6).

Ford Mustang modellen en prijsklassen

In 2015 wordt de Mustang Coupe herdoopt tot Fastback, een hommage aan de vorige generaties. De Mustang Convertible blijft hetzelfde. Er worden verschillende uitrustingen aangeboden, waarvan het basismodel de V6 is. Standaard is die onder andere uitgerust met de 3.7 V6 motor uit de vorige generatie, een AM/FM radio met 6 luidsprekers, Ford SYNC, USB, iPod en 17” lichtmetalen velgen. Er is ook een keyless sleutel en een startknop. De transmissie is manueel of automatisch en heeft 6 snelheden. Dit basismodel is beschikbaar als Fastback of als Convertible.

Het sportievere EcoBoost model heeft dezelfde kenmerken als het V6 model, maar een andere motor, de 2.3 I4 turbo. De stoelen vooraan en achteraan worden afgestemd op die toegenomen motorkracht. Het model wordt daarbij enkel verkocht als Fastback.

Het middenmodel is de EcoBoost Premium, die onder andere lederen bekledingen toevoegt aan de EcoBoost. Er is onder andere MyFord Touch met Ford SYNC en een HD radio met SHAKER Premium geluidssysteem. Dit model kan als Fastback of Convertible worden besteld.

Het volgende model is de GT, een prestatievoertuig. De 2.3 I4 motor wordt hier vervangen door de 5.0 V8 uit de vorige generatie. Het model is enkel beschikbaar als Fastback. Het topmodel is dan de GT Premium, eveneens een prestatievoertuig, die eveneens gebruik maakt van de 5.0 V8 motor. Verder heeft hij ook nog 19” lichtmetalen velgen en kan hij niet alleen als Fastback, maar ook als Convertible worden gekocht. Uit deze reeks valt bijgevolg de Shelby GT500 weg, net zoals de 5.8 V8 turbomotor. Zij worden vervangen door het GT350/350R model met een nieuwe 5.2 V8 motor.

Beoordelingen voor Ford Mustang

13 Beoordelingen

4,8