Ford Mustang te koop: tweedehands en nieuw

Ford Mustang

Ford Mustang

Informatie over Ford Mustang

Toen Ford Company in 1964 als opvolger van de legendarische Ford Thunderbird een vierzitter op de markt bracht, had niemand in het concern gedacht dat de Ford Mustang binnen de kortste keren de oprichter van een eigen voertuigklasse en in de loop van een halve eeuw de meest geliefde auto uit de filmgeschiedenis zou worden. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De fabrikant was meer dan verrast door het succes van de Ford Mustang. Ford had in het eerste jaar op niet meer dan 100.000 verkochte exemplaren gerekend. Maar na amper vier jaar waren er daadwerkelijk bijna 1,3 miljoen exemplaren van de Ford Mustang verkocht.

De Ford Mustang als symbool voor vrijheid en Amerikaanse voertuigcultuur

De Amerikanen hielden van hem, voor Europeanen werd hij het symbool van Amerikaanse vrijheid en voertuigcultuur en sinds zijn eerste optreden in een James Bond film in verschijningsjaar 1964 werd de Ford Mustang ook door filmproducenten als ster onder de auto’s gezien. De donkergroene Ford Mustang GT waarin Steve McQueen in 1968 in de film Bullitt de tot op heden langste achtervolgingsjacht uit de filmgeschiedenis doorstond, maakte de Ford Mustang tot een autolegende. Er werd zelfs een nieuwe voertuigklasse naar de Ford Mustang benoemd: de Pony cars. Deze naam was afgeleid van het paardenlogo op het radiatorrooster van de Ford Mustang. Pony cars zijn betaalbare compacte sportauto’s met een hoogwaardig design. Sinds 1964 waren er vijf generaties van de Ford Mustang verschenen en elke nieuwe versie van het model vond ook in Europa als importvoertuig zijn liefhebbers in de vorm van een klassieke cabriolet met stoffen dak of als coupé. Als muscle car en als getunede versie heeft de Ford Mustang in de tuningwereld tot vandaag de dag zijn vaste plaats als bijzondere auto van buiten de massamarkt behouden.

De eerste series tot 1970 waren commercieel het succesvolst

De eerste Mustangs produceerde Ford vanaf maart 1964 als coupé en cabriolet. Een jaar later verscheen er ook een fastback coupé met een zescilinder 2,8 liter motor of met een V8-motor met een cilinderinhoud van 4,3 liter. Als een jaar na de start van de productie was er bovendien de Shelby Mustang, deze werd op kleine schaal geproduceerd en was ontworpen door de voormalige Amerikaanse autocoureur Caroll Shelby. Deze Mustang Shelby GT 350 werd tot 1970 geproduceerd en had een V8-motor met een prestatievermogen van 225 kW (306 pk). Eind jaren ‘60 verbeterde Ford zelf zijn Mustangs, toen werd de Ford Mustang met de grote V8-motor in een nieuwe versie gepresenteerd met een prestatievermogen van 143 kW (195 pk). Verder verscheen er een nieuw ontwikkelde 6,4 liter motor met 239 kW (325 pk) en een 7 liter motor met een prestatievermogen van 287 kW (390 pk).

De Ford Mustang als stamvader van de muscle cars

De klassieke Mustang-vormgeving met de lange voorkant veranderde tot aan het einde van de derde generatie in 1970 slechts een klein beetje. In de modelseries van 1971 tot 1973 groeide de Ford Mustang echter in de lengte en de breedte en in dit nieuwe design werd hij minder vaak verkocht. Wel werd hij in de jaren ’70 als Ford Mustang Mach I een succes in het segment van de muscle cars. In de volgende serie tot 1978 kon Ford de verkoopaantallen vervolgens weer opkrikken tot meer dan een miljoen voertuigen. Met een breder motorpalet van kleinere motoren en met speciale modellen zoals de Ford Mustang Cobra lukte het Ford tot 1993 om opnieuw meer dan 2,5 miljoen modellen te verkopen. Als basismodellen waren er tot 2004 de Ford Mustang Basis, GT en Cobra. Deze modellen hadden een prestatievermogen tussen 108 kW (147 pk) en 290 kW (395 pk).

Met een retrodesign en speciale edities wordt ingehaakt op successen uit het verleden

Als herinnering aan de succesvolste Mustang tijden bracht Ford zijn sportieve paradepaardje na de facelift vanaf 1999 weer met sterkere gelijkenissen aan de Mustangs uit de jaren ’60 op de markt. Ook de naar de McQueen-film benoemde GT Bullitt 2001 en de naar het muscle car tijdperk van de jaren ’70 benoemde Mach 1 in 2003/ 2004 waren een herinnering aan de roem van vroegere jaren. Deze retrostrategie zette Ford in de bouwserie van 2004 weer voort. De Ford Mustang wordt sindsdien als cabriolet en in vier coupévarianten geproduceerd. Het topmodel is de Ford Mustang Shelby Cobra GT met 5,4 liter motor en een prestatievermogen van 368 kW (500 pk). Sinds 2009 wordt de Ford Mustang bovendien met een glazen panoramadak aangeboden evenals in een kort daarvoor geïntroduceerde gelimiteerde speciale editie Ford Mustang Bullitt Edition II met 239 kW (315 pk).