Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-transit-custom-front

Ford Transit Custom

1 / 3
ford-transit-custom-front
ford-transit-custom-side
ford-transit-custom-back

Sterke punten

  • Grote, praktische laadruimte
  • Laadvermogen tot 1.400 kg
  • Tegenwoordig ook elektrisch

Zwakke punten

  • Beperkt laadvermogen basismodel
  • Geen achter- of vierwielaandrijving
  • Geen variant met verhoogd dak

Ford Transit Custom : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Transit Custom, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Transit Custom: moderne bestelbus met hoog comfort

De Ford Transit Custom is het middelgrote Transit model, tussen de relatief compacte Ford Transit Connect en de grote Ford Transit. Net als de andere Transit-modellen staat de Ford Transit Custom bekend om zijn praktische eigenschappen te combineren met prettige rijeigenschappen. Lees meer

Interesse in een Ford Transit Custom

Ford Transit Custom occasions
Ford Transit Custom nieuwe auto's
Ford Transit Custom dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Grote, praktische laadruimte en slimme interieurindeling
  • Laadvermogen loopt afhankelijk van uitvoering op tot net boven de 1.400 kg
  • Uitstekend geschikt als basis voor een camperbus
  • Nieuwste modelgeneratie ook leverbaar in volledig elektrisch aangedreven versie

Technische gegevens

Motorisatie

De Ford Transit Custom is vrijwel uitsluitend geleverd met dieselmotoren, met een inhoud van 2,0- tot 2,2-liter. De vermogens varieerden van 74 kW (100 pk) tot 125 kW (170 pk). In het buitenland waren ook benzineversies leverbaar met vergelijkbare prestaties. Een interessante toevoeging in 2020 is de plug-in hybride variant, alleen leverbaar voor de Combi, de personenuitvoering. De plug-in hybride heeft als enige een benzinemotor aan boord, gecombineerd met een elektromotor. Veruit de meeste varianten hebben een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. Een aantal varianten is er ook met zestrapsautomaat, waaronder de genoemde plug-in hybride. De tweede modelgeneratie uit 2023 is ook leverbaar in volledig elektrisch aangedreven variant.

Afmetingen

De Ford Transit Custom is leverbaar in twee basisvarianten: de ‘korte’ en verlengde versie. De lengte varieert van een kleine vijf meter tot 5,3 meter. De hoogte en breedte meten beide altijd 1,9 meter. Afhankelijk van de gekozen lengtevariant is de wielbasis 2,9 tot 3,3 meter lang. De draaicirkel is met respectievelijk 10,9 en 12,9 meter best klein te noemen voor een bestelbus van dit formaat.

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford Transit Custom
Marktintroductie 2012
Lengte x breedte x hoogte 4,9 – 5,3 m x 1,9 m x 1,9 m
Wielbasis 2,9 – 3,3 m
Inhoud bagageruimte 6.000 – 6.800 l
Ledig gewicht 1.890 – 2.298 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.600 – 3.240 kg
Cilinderinhoud 999 – 2.179 cm3
Vermogen 74 kW (100 pk) - 125 kW (170 pk)
Koppel 310 – 405 Nm
Topsnelheid 165 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u N.B.
Tankinhoud 54 – 80 L
Verbruik 3,1 – 6,7 l/100 km
CO₂-uitstoot 72 – 210 g/km

Varianten

In de basis zijn er vier uitvoeringen van de Ford Transit Custom: de besteluitvoering, de personenuitvoering, de ‘korte’ versie en de verlengde versie. Varianten met een verhoogd dak zijn af fabriek niet leverbaar. Deze vier basisversies zijn nog onder te verdelen in enkele specifieke uitvoeringen die noemenswaardig zijn. Zo worden de personenvarianten met meer luxe als Ford Tourneo Custom in de markt gezet als een afzonderlijke modellijn. Opvallend is de MS-RT uitvoering uit 2021, een soort sportuitvoering. Overigens gaat het daarbij alleen om visuele aankleding, de motor blijft standaard. Voor de rest zijn er alleen de reguliere Ford uitrustingsniveaus, zoals Trend en Limited.

Prijzen

De nieuwprijs van de Ford Transit Custom is sterk afhankelijk van de uitvoering. Daarbij speelt vooral een rol of de uitvoering geschikt is voor grijskenteken. Zo niet, dan komen er nog allerlei belastingen bij, wat de prijs flink opdrijft. De Ford Transit Custom in besteluitvoering is bijvoorbeeld leverbaar vanaf zo’n 32.000 euro, waar je voor de personenuitvoering gelijk 75.000 euro kwijt bent. De duurste personenvariant passeert zelfs nipt de 100.000 euro. De plug-in hybride variant, die slechts tijdelijk leverbaar was, zat daar met een vanafprijs van ca. 58.000 euro tussenin.

Een Ford Transit Custom occasion is een stuk voordeliger. Voor bedragen ruim onder de 10.000 euro zijn al goede exemplaren te vinden, soms zelfs onder de 5.000 euro. Dan gaat het om exemplaren van zo’n tien jaar oud. Wel met hoge kilometerstanden, maar met goed onderhoud hoeft dat geen probleem te zijn. Controleer voor de zekerheid wel extra goed de onderhoudshistorie. Ook als occasion kost de personenuitvoering wat meer. Reken op prijzen vanaf zo’n 17.000 euro. Naarmate het exemplaar nieuwer is, loopt de prijs natuurlijk verder op. Dat geldt ook voor de besteluitvoering.

Design

Buitenkant

Bij introductie viel de Ford Transit Custom op met een, voor een busje, opmerkelijk afgerond design. Voor een goede aerodynamica heeft de Ford Transit Custom een vrij bolle voorzijde en een bijna personenautoachtige vormgeving. Qua visuele aankleding is er voor elk wat wils. Van robuuste modellen met ongespoten bumpers en stalen velgen tot luxe modellen met bumpers in carrosseriekleur en lichtmetalen velgen. Ook zijn er eventueel nog accessoires om het uiterlijk verder mee aan te kleden, voor praktische of visuele doeleinden.

Binnenkant

Ook in het interieur doet de Ford Transit Custom heel sterk denken aan de Ford personenauto’s. Afgezien van de hoge zitpositie heb je nauwelijks het idee in een busje te zitten. Wel zijn de gebruikte materialen wat harder en daarmee robuuster en gemakkelijker schoon te maken. Er zijn ook wel uitvoeringen met meer luxe aan boord, maar die kosten uiteraard ook meer.

Veiligheid

Hoewel de Ford Transit Custom in de eerste plaats een busje is, is het model wel getest door de Euro NCAP, die zich vooral bezig houdt met personenauto’s. Dat komt omdat de Ford Transit Custom ook personenuitvoeringen kent. Alleen het oorspronkelijke model uit 2012 is getest en die ging destijds naar huis met een keurige score van vijf sterren.

Alternatieven

Het segment van bestelbusjes zoals de Ford Transit Custom is populair en er is dan ook een ruime keuze aan alternatieven. De belangrijkste concurrent is de bekende Volkswagen Transporter. Ook de Citroën Jumpy, Peugeot Expert, Fiat Talento, Opel Vivaro en Toyota ProAce zijn populaire modellen, net als de Renault Trafic en Nissan NV300/Primastar. Hierbij gaat het eigenlijk slechts om twee typen busjes, die onder meerdere merknamen worden verkocht. In dit vergelijk is de Volkwagen Transporter iets groter en die biedt ook af fabriek varianten met verhoogd dak. De overige busjes bieden juist meer verlengde versies. Extra hoogte zorgt voor meer wendbaarheid in een drukke straat, maar extra lengte zorgt ervoor dat het busje nog steeds een parkeergarage in kan. Voor de rest zijn deze busjes gelijkwaardig aan elkaar en maak je de keuze vooral op basis van specifieke specificaties en/of algemene merkvoorkeur. Ook de Mercedes-Benz Vito valt nog onder dit middelgrote segment, maar die is wel iets groter en duurder dan de hiervoor genoemde modellen. Behalve de Volkswagen Transporter zijn al deze busjes ook leverbaar in volledig elektrische uitvoering. Verder bieden deze concurrenten net als de Ford Transit Custom een breed aanbod aan varianten, van goederen- tot (relatief luxe) personenvervoer.

FAQ

Wat kost de Ford Transit Custom?
De nieuwprijs van de Ford Transit Custom is sterk afhankelijk van de uitvoering en varieert tussen de 32.000 en 100.000 euro. Als occasion is de Ford Transit Custom te vinden voor prijzen vanaf zo’n 5.000 euro voor de besteluitvoering of 17.000 euro voor de personenautovarianten.
Wat is het trekgewicht van de Ford Transit Custom?
De Ford Transit Custom heeft een maximaal geremd aanhanggewicht van 2.800 kg.
Hoe hoog is de Ford Transit Custom?
De Ford Transit Custom is 1,9 meter hoog en past daarmee prima in de meeste parkeergarages. Let op: deze maat geldt voor de standaard af fabriek varianten. Exemplaren die zijn aangepast door een derde partij (anders dan Ford) kunnen afwijkende maten hebben. Vooral campervarianten kunnen wel eens hoger zijn.
Heeft de Ford Transit Custom een distributieriem of -ketting?
De Ford Transit Custom heeft een distributieriem.

Beoordelingen voor Ford Transit Custom

3 Beoordelingen

5,0