Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Peugeot Expert

Peugeot Expert en Traveller: transporttitanen

De Peugeot Expert is een licht commercieel voertuig. De auto wordt geproduceerd door Sevel Nord sinds 1994. Dat is een joint venture van PSA Peugeot Citroën en Fiat. Vanaf juli 2003 komt ook Toyota de samenwerking vervoegen. Er bestaan 3 generaties Peugeot Expert: 1994-2006, 2006/16 en vanaf 2016. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Peugeot Expert

Door de Sevel Nord joint venture heeft de Expert 3 zustervoertuigen: de Citroën Jumpy (soms Dispatch genoemd), de Fiat Scudo (tot 2016) en de Toyota ProAce (vanaf 2013). In deze reeks is de Citroën Jumpy het eerste model. Hij verschijnt in 1994. De Expert en de Scudo verschijnen als hernoemde varianten vanaf 1995.

In maart 2004 krijgen deze modellen samen een eerste facelift. In januari 2007 verschijnt een gezamenlijke tweede generatie. Ook hier worden design en mechanieken gedeeld, hoewel elk merk ook lichtjes verschillende uitrustingen krijgt. De tweede generatie krijgt en milde facelift in 2012. Vanaf juli 2013 verschijnt de Toyota ProAce variant.

De derde generatie wordt gelanceerd op 1 december 2015. De Fiat Scudo verlaat het podium en wordt nu vervangen door de tweede generatie Fiat Talento, op zich een hernoemde Renault Trafic. De passagiersversies van de Peugeot en de Citroën krijgen een eigen naam, te weten Citroën Space Tourer en Peugeot Traveller. Toyota spreekt hier van de ProAce Verso.

De Peugeot Expert technisch bekeken

De Peugeot Expert kan ergens dus gezien worden als een afgeleide van de Citroën Jumpy, die in Engelstalige markten Citroën Dispatch genoemd wordt (bijvoorbeeld in het UK). De Jumpy verschijnt namelijk iets voor zijn zustervoertuigen, in juni 1994. De Expert versies verschijnen tussen juli 1995 en februari 1996. Deze vans verschillen visueel en technisch amper. Ingenieurs ontwikkelen hun mechanieken gelijktijdig. Bovendien worden die, samen met de basisstructuren, ook nog verder gedeeld met verschillende andere Sevel Nord Eurovans. Hiertoe behoren onder andere de Citroën Evasion (Synergie), de Fiat Ulysse, de Lancia Zeta en de Peugeot 806. Wel verschillend zijn de motoren van al deze verschillende modellen. Met name de Fiats krijgen hun eigen versies, die verschillen van die in de Peugeot en Citroën. De Scudo is dan ook een opvolger, met name van de Fiat 900T, terwijl de Peugeot en de Citroën niet echt directe voorgangers hebben.

Een eerste facelift van de 3 voertuigen gebeurt in maart 2004. Het merendeel van de voorkant wordt hier gewijzigd. Er verschijnen onder andere een nieuwe bumper en een nieuwe motorkap. Voor de eerste keer worden de richtingaanwijzers geïntegreerd in de koplampen (eerder dan dat er nog sprake is van 2 aparte lichtclusters).

De nieuwe generatie Peugeot Expert

De tweede generatie Peugeot Expert is groter en biedt zo meer laadruim. Er worden nu ook meer types gepresenteerd in vergelijking met de eerste generatie. De lancering van de Jumpy vindt plaats in november 2006. De leveringen beginnen in januari 2007, wanneer ook de Peugeot Expert II verschijnt. Die krijgt nu ook een versie voor passagiersvervoer, Peugeot Expert Tepee genaamd.

De nieuwe Expert biedt, net als de nieuwe Jumpy, 3 verschillende krachten aan: een van 90 pk, 120 pk (89 kW en 122 PS) en 136 pk (101 kW en 138 PS). Er is daarbij de keuze uit 4 diesels en een benzine- of gasolinemotor.

In februari 2011 krijgen de auto’s een milde facelift. De gril en de voorbumper worden hier gewijzigd. In mei 2011 wordt vervolgens aangekondigd dat Fiat de joint venture verlaat. Het vertrek wordt een feit in maart 2016. Vanaf juli 2013 komt Toyota de vrije plaats innemen. Zij verkopen vanaf dan een hernoemde versie van de Jumpy/Expert genaamd Toyota ProAce. In vergelijking met zijn 2 zustervoertuigen kan gezegd worden dat die iets meer eigenheid heeft, zowel qua uiterlijk als qua uitrustingen (hoewel de voertuigen in wezen gelijk blijven).

Een gezamenlijke derde generatie Citroën/Peugeot/Toyota verschijnt in 2016 op de Motor Show van Genève. Deze generatie is modern en hedendaags te noemen. De Jumpy en de Expert geven hun versies voor passagiersvervoer nu ook een aparte naam: Citroën Space Tourer en Peugeot Traveller. De ProAce passagiersversie heet Toyota ProAce Verso. De Fiat Scudo wordt ondertussen vervangen door de tweede generatie Fiat Talento, die niet meer op de Jumpy gebaseerd wordt, maar wel op de Renault Trafic. Als dusdanig maakt hij geen deel meer uit van de Sevel Nord Eurovans.

Peugeot Expert modellen en prijsklassen

De Peugeot Expert verschijnt als paneelvan met 4 of 5 deur of als minibus met 4 of 5 deuren. Naast een commerciële lader is er ook een variant voor passagiersvervoer, de Peugeot Traveller. De zustervoertuigen van het bestelvoertuig (Expert) zijn de Citroën Jumpy en de Toyota ProAce. De zustervoertuigen van de passagiersvervoerder (Traveller) zijn de Citroën Space Tourer en de Toyota ProAce Verso. De voertuigen hebben daarbij geen echte uitrustingsniveaus, maar laten zich stuk voor stuk volledig configureren.

Beoordelingen voor Peugeot Expert

10 Beoordelingen

4,1