Ford Mondeo te koop: tweedehands en nieuw

Ford Mondeo

Ford Mondeo

Europese Auto van het Jaar 1994

De Ford Mondeo is een groot familievoertuig uit het Europese D-segment. De auto wordt gebouwd door Ford vanaf 1992. De naam komt van het Latijnse mundus, wat 'wereld' betekent. De Mondeo is dan ook wat men noemt een wereldvoertuig. Hierbij worden de ingenieurswerken zodanig opgevat dat een en dezelfde modelconstructie wereldwijd kan worden gebruikt met minimale aanpassingen. Van de Ford Mondeo bestaan ondertussen vijf generaties. De eerste valt uit elkaar in twee periodes: voor en na de facelift van 1996. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

Tussen 199293 en 1996 spreekt men zo van de eerste generatie Mk I, tussen 1996 en 2000 van de eerste generatie Mk II. De tweede generatie (Mk III) loopt tussen 2000 en 2007, de derde (Mk IV) tussen 200607 en 2014, en de vierde (Mk V) vanaf 2012 (modeljaar 2014). De eerste generaties worden daarbij geclassificeerd als middelgrote (in plaats van grote) voertuigen. In de VS rijden ze tot het jaar 2000 rond als Ford Contour en Mercury Mystique. Vanaf 2013 spreekt men daar en in Zuid-Afrika van de Ford Fusion.

De Ford Mondeo technisch bekeken

De Ford Mondeo wordt bedacht in 1986. De ontwikkelingskosten bedragen maar liefst 6 biljoen Amerikaanse dollars en de Mondeo is zo een van de duurste autoproducties ooit. Opvallend is onder andere de nauwe samenwerking tussen Ford USA en Ford Europa wat design en marketing betreft. De coördinatie is in handen van John Oldfield, die werkt bij Ford Dunton in Essex (Verenigd Koninkrijk). De codenaam van de Mondeo is CDW27. De letters C en D duiden op de spreidstand die het voertuig aanneemt tussen het C en het D-segment van de markt (tussen middelgroot en groot). W staat voor Wereldauto. Een groot deel van de hoge kostprijs van de Mondeo valt te verklaren door het volledig nieuwe ontwerp, dat weinig tot niets te maken heeft met zijn voorganger, de Ford Sierra. De Mondeo gebruikt standaard voorwielaandrijving, krijgt nieuwe transmissies en heeft een ingewikkelde ophanging (die al snel toonaangevend wordt). Voor- en achteraan geven subframes de auto een luxueus raffinement. De automatische transmissie (van hoofdontwikkelaar David Price) wordt elektronisch gecontroleerd en biedt drie verschillende rijmodi aan: sport, economy en overdrive. Veiligheid heeft bovendien prioriteit voor de ontwerpers. Zo is de Mondeo de eerste auto die in alle versies een standaard zijwaartse airbag voor de bestuurder aanbiedt. Dat is een voorname reden waarom het voertuig in 1994 wordt uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar. Verder zijn er standaard onder andere maatregelen voor zijwaartse impact, voorspanning op de veiligheidsriemen en ABS (in hogere modellen).

De nieuwe generatie Ford Mondeo

De vierde generatie Ford Mondeo (Mk V) wordt gelanceerd op de Auto Show van Detroit in 2012. Codenaam is CD391. Het nieuwe model doet denken aan de Europese Ford Evos, een conceptauto gelanceerd in 2011 op de Motor Show van Frankfurt. Ook de vorige generaties Mondeo en Fusion worden goed bekeken. Net zoals de nieuwe Fords Focus en Fiesta wordt de Mondeo gebouwd op een globaal platform (Ford CD4), gedeeld met de ondertussen identieke Fusion. Deze laatste naam wordt nu ook in Zuid-Afrika gebruikt, waar voorheen enkel Mondeo’s reden. Deze generatie biedt een complete reeks van Ford EcoBoost-motoren aan. In 2014 verschijnt er ook een hybride variant, waarbij een 2.0 Atkinson benzinemotor van 185 pk wordt gekoppeld aan een elektrische motor met lithium/ion batterij. Alle motoren hebben nu vier cilinders. De benzinevarianten hebben een kracht tussen 118 en 176 kW, de diesels tussen 82 en 132 kW. In 2015 komt er nog een variant met drie cilinders: de Econetic 125-PS. Het voertuig wordt geleverd met dynamische ledlampen vooraan. Een primeur in zijn marktklasse is de Rear Inflatable Seatbelt, opblaasbare gordels achteraan. Bij een aanrijding leggen die minder druk op het lichaam van de dragers.

Ford Mondeo modellen en prijsklassen

De vierde generatie Ford Mondeo verschijnt als saloon met vier deuren, liftback met vijf deuren of stationwagon met vijf deuren. De voormotor wordt aangedreven met voorwielaandrijving. Vierwielaandrijving is optioneel. Naast de Ford Fusion, die identiek is, is het voertuig ook nog verwant aan de Lincoln MKZ. Tot de motoropties behoren vier benzinemotoren, vijf diesels en een hybride. De benzinemotoren zijn de 1.0 125 PS EcoBoost I3, de 1.5 160 PS EcoBoost I4, de 2.0 203 PS EcoBoost I4 en de 2.0 240 PS EcoBoost I4. De diesels zijn de 1.6 115 PS Duratorq I4, de 1.5 120 PS Duratorq I4, de 2.0 150 PS Duratorq I4, de 2.0 180 PS Duratorq I4 en de 2.0 210 PS Duratorq I4. De hybride motor werd al even vermeld en is een 2.0 Atkinson Duratec I4 gekoppeld aan een elektrische motor met lithium/ion batterij. Hij heeft een totale output van 187 PS. De transmissies zijn manueel of automatisch (6F35) en hebben zes snelheden.

Beoordelingen voor Ford Mondeo

310 Beoordelingen

4,4