Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Ford Mondeo

Een nuchtere auto voor een prima prijs

Met een gebruikte Ford Mondeo schaf je een auto aan met een krachtige motor, prima rijcomfort en een vrij onopvallend design. Of je nu kiest voor de sedan of de stationwagon, deze auto met de sterke motor zal je niet snel in de steek laten. Ford past ook veel slimme technologie toe in zijn auto’s die je rij-ervaring nog beter maken. Zo kun je gerust een tweedehands Ford Mondeo kopen, want zodra je achter het stuur gaat zitten voor een proefrit, ben je waarschijnlijk meteen verkocht. Lees meer

Video - Ford Mondeo Profiel

Alternatieve modellen

De Ford Mondeo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare auto

In 1993 begon Ford met de verkoop van de Ford Mondeo, een middelgrote gezinsauto. Wereldwijd had Ford verschillende modellen, zoals de Europese Ford Sierra, de Ford Tempo / Mercury Topaz in de Verenigde Staten en de Ford Telstar in Azië en Australië. Met de Ford Mondeo kregen al deze modellen dezelfde naam, die heel toepasselijk afgeleid is van het Latijnse woord mundus, wat ‘wereld’ betekent. De Mondeo is verkrijgbaar als 4-deurs sedan, 5-deurs fastback en 5-deurs stationwagon.

De Mondeo was een baanbrekende auto, niet alleen voor Ford, maar ook voor de rest van de branche. Het model volgde in Europa de Ford Sierra op. Het grootste verschil met de Sierra was het feit dat de auto voorwielaandrijving had en een paar modellen waren voorzien van vierwielaandrijving. De auto werd gebouwd tijdens een roerige periode voor Ford en de ontwikkeling van de auto kostte bijna 6 miljard Amerikaanse dollars.

Inmiddels zijn er vijf versies van de Ford Mondeo gemaakt, verdeeld over vier generaties. In 1996 werd de eerste generatie Mondeo ingrijpend herzien en dit werd de Mk II. De eerste twee generaties van de Ford Mondeo werden geproduceerd met behulp van het Ford CDW27-platform. Bij de derde generatie stapte Ford over op het EUCD-platform. De vierde generatie maakt voor het eerst gebruik van het Ford CD4-platform.

De eerste generatie werd van 1992 tot 2013 gemaakt in de fabriek in Genk, België. Van 2009 tot 2015 vond de productie ook plaats in Vsevolozhsk in Rusland en vanaf 2014 worden de Mondeo’s in de Ford-fabriek in het Spaanse Valencia gemaakt. De prijs van een nieuwe Ford Mondeo ligt rond de €35.000, maar de prijs een gebruikte auto van Ford ligt meestal flink lager.

De Mondeo gaat al 5 generaties mee

De Mondeo, een automodel wat al meer dan 25 jaar in Nederland verkocht wordt, heeft in die periode een aantal wijzigingen ondergaan. Tot nu toe zijn er 5 generaties van de Mondeo, namelijk:

 • Mk1 van 1993–1996,
 • Mk2 van 1996–2000,
 • Mk3 van 2000–2007,
 • Mk4 van 2007–2013,
 • Mk5 van 2014 tot heden.

In 1996 vond er een ingrijpende facelift van het model plaats, waarbij drie van de belangrijkste kritiekpunten van de originele Mondeo werden aangepakt: de neutrale vormgeving, de slechte prestaties van de koplamp, de reflectoren die snel geel werden en de krappe beenruimte achterin. Door kostenbesparing waren zaken als airconditioning en lichtmetalen wielen optioneel geworden, maar dit werd in 1998 weer teruggedraaid.

Bij de facelift bleven alleen de deuren, het dak en de achterste zijpanelen van de station hetzelfde als het oorspronkelijke model. Zelfs de ventilatieopeningen in de achterdeuren werden vervangen door een paneel met de naam Mondeo. De meest opvallende verandering waren de introductie van de grille en grotere lampen. De sedanversie kreeg een paar kenmerkende achterlichten. Deze bevatten een extra reflectorpaneel dat zich uitstrekte over de bovenkant en de zijkant van de achtervleugels.

Het interieur werd ook licht herzien, hoewel de basisindeling van het dashboard hetzelfde bleef als voorheen. De veiligheidsspecificaties werden verbeterd, waarbij de auto een full-sized bestuurders airbag kreeg in plaats van de kleinere ‘euro-airbag’ die in de Mk I Mondeo zat. Deze facelift werd goed ontvangen door autokopers.

De concurrentie: Ford Mondeo vs Volkswagen Passat

Deze twee auto’s vallen beide in het D-segment en dat is te zien. De Passat Highline heeft een groot scherm dat je kunt configureren. Hiermee kun je bijvoorbeeld de navigatiekaart bekijken, ook als de bijrijder voorin de muziek wil regelen op het centrale aanraakscherm. Wat afwerkingsdetails betreft, blijft de Mondeo een beetje achter bij de Passat. De presentatie van de boordplank is wel origineler en de vormgeving is minder streng dan die van de VW. Dankzij het centrale aanraakscherm is de ergonomie ook vrij eenvoudig en dat rijdt wel zo rustig.

De Passat heeft een 1.6 TDI motor met 120 pk, de Mondeo een 1.6 TDCi met 115 pk. De Passat is bijna 200 kilo lichter dan de Mondeo (1.400 tegenover 1.580 kg) en dus ook pittiger. De Mondeo maakt dat goed met een betere verhouding tussen de prijs en de uitrusting. Met gelijke uitrusting kost de Volkswagen Passat namelijk bijna 5.000 euro meer.

Zowel de Mondeo als de Passat zijn echte kilometervreters op de weg. En hoewel het zicht vanuit de Passat wat beter is door de plaatsing van de raam- en deurstijlen, biedt de zachtere ophanging van de Mondeo meer rijcomfort dan de wat stug afgestelde Passat. De Mondeo is wat leuker om in te rijden, terwijl de Passat gewoon stabiel, betrouwbaar en vloeiend door de bochten heen rijdt, zoals we van VW gewend zijn.

Motoren

De Mondeo kwam in 1993 niet alleen met een nieuw platform, maar ook met de nieuwe Ford Zetec-motoren. Er werden drie versies van de 16-kleps Zetec-motor gebruikt. De 1.6 L versie van circa 90 pk (66 kW)) van de Escort werd gebruikt, een 1.8 L van 115 pk (85 kW), 105 pk (77 kW) en 130 pk (96)kW). Er werd ook een nieuwe 2.0 L van 136 pk (100 kW) gelanceerd. Als alternatief voor de Zetec-motoren was er de Endura-D 1.8 L turbodiesel.

In 1994 werd een nieuwe, soepele, Amerikaans ontworpen V6-motor geïntroduceerd met 170 pk (130 kW) 2,5 L en 24-kleppen. Deze motor werd ook gebruikt om het nieuwe “ST” -merk in het Mondeo-programma te introduceren. In 1999 kwam er een SVT-versie van de V6 Duratec met een vermogen van 200 pk (150 kW). Tegenwoordig kan de Ford Mondeo ook uitgerust worden met een hybride motor.

Uitrusting en opties

De Ford Mondeo was leverbaar in de volgende uitvoeringen:

 • Mirage (‘94-’95)
 • CLX (‘93- ‘96)
 • GLX (‘93 -’95)
 • Business edition (‘95-’96)
 • GT (‘94-’95)
 • Ghia (’93-’00)
 • Platinum (2005)

In 2000 werd het model weer herzien en het kreeg een modernere uitstraling. Dit werd bereikt door:

 • een nieuwe grille,
 • gewijzigde mistlampen
 • achterlichten met helder glas.

Tegenwoordig is de Mondeo nog steeds een zeer complete auto, met een standaard panoramadak, een luxe interieur, 8-traps automatische transmissie met een draaiknop, adaptieve cruise control met stop & go en Ford Sync 3 integratie van je smartphone. Daarnaast zijn er nog diverse luxe opties verkrijgbaar zoals:

 • stoelmassage,
 • leren interieur,
 • achterspoilers.

Hiermee style je de Mondeo precies zoals je zelf wilt. Koop je een gebruikte Ford Mondeo dan kun je kijken welke opties er op de auto zitten.

Iedereen rijdt zó weg in een Ford Mondeo

De Ford Mondeo is dankzij de krachtige motoren en het hoge rijcomfort prima geschikt als leaseauto of als gezinsauto. De sterke motoren maken de auto betrouwbaar en perfect om mee op vakantie te gaan, want een caravan hang je er zo achter. De sedan heeft een mooie zakelijke uitstraling en de station biedt lekker veel ruimte en een stoer design. De Mondeo is dus ook als tweedehands auto een prima keuze, want ze zijn gemaakt om lang mee te gaan.

Beoordelingen voor Ford Mondeo

310 Beoordelingen

4,4