Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-fusion-front

Ford Fusion

1 / 3
ford-fusion-front
ford-fusion-side
ford-fusion-back

Sterke punten

  • Hogere zitpositie
  • Meer hoofdruimte
  • Bruikbare bagageruimte

Zwakke punten

  • Vrij saai interieur
  • Kleurloos design
  • Eenvoudige motoren

Ford Fusion : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Fusion, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Fusion: een van de eerste ‘crossovers‘

Ford bracht in 2002 de Fusion op de markt in Europa. Niet de Amerikaanse versie van de Mondeo, die over de plas ook Fusion wordt genoemd, maar een MPV-achtig model op basis van de Fiesta-generatie van die tijd. Lees meer

Interesse in een Ford Fusion

Ford Fusion occasions
Ford Fusion dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Grotere bodemvrijheid
  • Meer hoofdruimte voor- en achterin ten opzichte van Fiesta
  • Grotere laadruimte ten opzichte van de Fiesta.
  • Net zoals de Fiesta heeft de Ford Fusion een goed onderstel, met een goede balans tussen comfort en dynamiek.

Technische gegevens

Motorisatie

Met de Fusion wilde Ford het beste van twee werelden combineren, praktisch gemak in een compact jasje. Echt innoveren deed het model niet qua modulariteit of praktische snufjes, maar dankzij de Fiesta-basis rijdt het model wel opvallend lekker. In 2012 werd de Fusion vervangen door de B-Max.

Echt spannende motoren zijn nooit geleverd voor de Ford Fusion, de auto moet het vooral van zijn goede onderstel hebben. Het motorengamma van de Ford Fusion bestond uit een 1,25 liter vier-in-lijn benzinemotor met 55 kW (75 pk), een 1,4 benzinemotor met 59 kW (80 pk), een 1.6 met 74 kW (101 pk), een 1.4 TDCi-dieselmotor met 50 kW (68 pk) en een 1.6 TDCi met 66 kW (90 pk). Een automaat was ook beschikbaar voor de meeste motoren. Ondanks het gewillige onderstel van de Fusion zitten er dus geen heel spannende aandrijflijnen tussen: in het beste geval kan de Fusion in 10,9 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten en haalt hij een topsnelheid van 180 km/u. We zetten de motoren even in een notendop onder elkaar.

Motorvarianten Ford Fusion:

  • 1,25 liter vier-in-lijn benzinemotor o 1.242 cm³ o 55 kW (75 pk) bij 6.000 tpm o 110 Nm bij 4.000 tpm

  • 1,4 liter vier-in-lijn benzinemotor o 1.388 cm³ o 59 kW (80 pk) bij 5.700 tpm o 124 Nm bij 3.500 tpm

  • 1,6 liter vier-in-lijn benzinemotor o 1.596 cm³ o 74 kW (101 pk) bij 6.000 tpm o 146 Nm bij 4.000 tpm

  • 1,4 liter TDCi vier-in-lijn dieselmotor o 1.399 cm³ o 50 kW (68 pk) bij 4.000 tpm o 160 Nm bij 2.000 tpm

  • 1,6 liter TDCi vier-in-lijn dieselmotor o 1.560 cm³ o 66 kW (90 pk) bij 4.000 tpm o 204 Nm bij 1.750 tpm​​

In tegenstelling tot de Ford Fiesta is er van de Ford Fusion nooit een sportievere ST-uitmonstering geleverd. Wil je wel genieten van ST-prestaties, dan ben je aangewezen op de Ford Fiesta ST.

Afmetingen

De Ford Fusion is 4,02 meter lang, 1,72 meter breed en 1,53 meter hoog. Daarmee is hij 10 cm langer en 8 cm hoger dan de Fiesta. Hij staat ook wat hoger op zijn wielen, wat gunstig is voor het zit- en rijcomfort. Hij is wel 80 kilogram zwaarder dan de Fiesta (weegt ongeveer 1,1 ton). Dat heeft invloed op de prestaties en op het brandstofverbruik. De bagageruimte is 337 tot 1.175 liter groot en je mag maximaal 900 kilogram geremd trekken met de Ford Fusion.

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford Fusion
Marktintroductie 2002
Lengte x breedte x hoogte 4,02 x 1,72 x 1,53 m
Wielbasis 2,49 m
Inhoud bagageruimte 337 tot 1.175 liter
Ledig gewicht 1.070 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.605 kg
Cilinderinhoud 1.242 tot .,596 cm3
Vermogen 50 kW (68 pk) tot 74 kW (101 pk)
Koppel 110 tot 204 Nm
Topsnelheid 163 tot 180 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,9 tot 17,5 sec
Tankinhoud 45 liter
Verbruik 6,5 l/100 km
CO₂-uitstoot 154 g/km

Varianten

De Ford Fusion is uitsluitend geleverd als vijfdeurs hatchback. Andere carrosserievarianten waren volgens Ford niet nodig, omdat het merk ook een Fiesta in de line-up had. Die was er wel als drie- en vijfdeurs hatchback. Het gamma van de Ford Fusion bestond uit de Trend als instapversie, gevolgd door de Futura, Titanium en de Ghia als topversie. Bij zijn lancering was er ook een First Edition met metallic lak en lichtmetalen velgen bovenop de uitrusting van de Ghia.

Prijzen

Al voor minder dan 1.000 euro kan je een Ford Fusion occasion vinden in Nederland. Voor modellen met een - voor hun bouwjaar - relatief lage kilometerstand beginnen de prijzen al rond de 3.000 euro, maar er staan ook exemplaren te koop voor ongeveer 7.000 euro. Dit zijn wel auto’s van een jonger bouwjaar, met een zeer lage kilometerstand en een rijke uitrusting.

Design

Buitenkant

Qua design houdt de Ford Fusion het midden tussen de Fiesta en, gek genoeg, de bestelwagen Tourneo met zijn smalle en puntige koplampen. Hij is wat langer en hoger dan de Fiesta en staat ook wat hoger op e wielen. De auto is om die reden een fusie tussen een klassieke hatchback, een MPV en een kleine crossover - vandaar ook de naam. In 2005 kreeg het model een facelift die te herkennen is aan gewijzigde bumpers, oranje knipperlichten vooraan en heldere achterlichten.

Binnenkant

Aan boord wordt het dashboarddesign van de Fiesta quasi ongewijzigd overgenomen, al maakt de extra verticale ruimte wel de plaats vrij voor meer opbergvakken. Ook de hoofdruimte en de instap zijn wat hoger, wat het algemene welbehagen aan boord verbetert. In tegenstelling tot de meeste MPV’s ontbreekt het de Fusion echter aan extra modulariteit of praktische snufjes: meer dan een neerklapbare passagierszetel en opbergruimte onder de stoelen mag je niet verwachten. Met de facelift werden de materialen wat verbeterd en kwamen er meer uitrustingsmogelijkheden beschikbaar voor de Fusion.

Veiligheid

De Ford Fusion kreeg 4 sterren van EuroNCAP en heeft een vrij uitgebreide veiligheidsuitrusting voor zijn klasse, met standaard 6 airbags en ABS.

Alternatieven

De Ford Fusion ging de concurrentie aan met andere mini-MPV’s op basis van hatchbacks, al was de Ford wel een van de eerste in zijn klasse. De Renault Modus, Nissan Note, Mazda 2, Honda Jazz en Opel Meriva zijn de belangrijkste concurrenten voor de Fusion. In 2012 werd hij opgevolgd door de Ford B-Max.

FAQ

Is de Ford Fusion betrouwbaar?
Over het algemeen is de techniek van de Ford Fusion betrouwbaar, maar er kunnen zich enkele elektronische storingen voordoen die echter geen grote kosten met zich meebrengen. Goed onderhoud is belangrijk, maar die regel gaat op voor elke auto.
Wat is de opvolger van de Ford Fusion?
De Ford Fusion werd in 2012 opgevolgd door de B-Max, die zijdelingse schuifdeuren heeft, een uitzondering in deze klasse.
Is de Ford Fusion een crossover?
Als Ford de Fusion anno 2023 had uitgebracht, dan had hij zonder twijfel de stempel ‘crossover’ gekregen. In principe was de Ford Fusion zijn tijd dus ver vooruit. Want de verhoogde bodemvrijheid, meer SUV-achtige kenmerken en hogere zitpositie zijn eigenschappen die perfect passen bij een compacte crossover. In de tijd waarin de Fusion op de markt kwam, spraken we van een MPV-achtig alternatief voor de Ford Fiesta. Maar je mag hem gerust een crossover noemen.
Heeft de Ford Fusion bluetooth-connectiviteit?
Bluetooth in een Ford Fusion is een zeldzaamheid. Vaak is een upgrade van een radiosysteem noodzakelijk om een bluetooth-verbinding te realiseren in deze Ford. Aan een CD-speler is wel gedacht, evenals een AUX-aansluiting. Over het algemeen is de Ford Fusion een vrij eenvoudige auto zonder al te veel poespas. Verwacht dan ook geen ultieme luxe.

Beoordelingen voor Ford Fusion

30 Beoordelingen

4,3