Ford Focus ST te koop: tweedehands en nieuw

Ford Focus ST

Ford Focus ST

het tweede Focus prestatiemodel

Samen met de Ford Focus RS is de Ford Focus ST het prestatiemodel van de Ford Focus. Dat is een compact voertuig uit het Europese C-segment. De auto wordt gebouwd door de Amerikaanse Ford Motor Company sinds 1998. De RS en ST varianten wordt er gebouwd door de sportafdeling. Er bestaan ondertussen 3 generaties Focus: Mk I (1998-2005), Mk II (2004/11) en Mk III (vanaf 2011). In 2015 verschijnt een halftijdse facelift van de derde generatie, die ook wel eens aangeduid wordt als Mk 3,5. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Ford Focus ST - Carrosserie

Ford Focus ST - Kleuren

De Focus wordt ontworpen binnen het Ford 2000 plan van Alex Trotman, ook wel One Ford genoemd. Hierbij is het streefdoel om in alle markten per segment een en hetzelfde Ford model te kunnen aanbieden (met minimale wijzigingen per markt). De auto verschijnt in juli 1998 als vervanger van de Ford Laser (afgeleid van de Mazda Familie) en de Noord-Amerikaanse en Europese Ford Escort (gebaseerd op de Laser).

In 1999 wordt de Ford Focus Europese Auto van het Jaar.

De Ford Focus ST technisch bekeken

De eerste Ford Focus ST verschijnt in de tweede generatie Focus, vanaf 2005. In de eerste generatie wordt deze plaats in het aanbod alleen bezet door de Focus RS, die verschijnt in 2002 en enkel in Europa. Vanaf 2005 vult de Ford sportdivisie deze creatie aan met de Focus ST, een tweede prestatiemodel. Deze originele ST is uitgerust met een 2.5 I5 turbomotor, gebaseerd op een Volvo motor, de Ford Duratec ST van 225 pk. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in 6,4 seconden. De topsnelheid is 245 km/u. De ST zelf is een zogenaamde hot hatch hatchback en kan aanvankelijk verkregen worden met 3 of 5 deuren. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het voertuig aangeduid als XR5 Turbo. Hij verschijnt er enkel als hatchback met 5 deuren.

In 2008 verschijnt een bijzonder Mountune Racing optiepakket voor de ST. Hiermee kan de motorkracht opgedreven worden naar 260 pk.

De nieuwe generatie Ford Focus ST

In de zomer van 2012 verschijnt de nieuwste Ford Focus ST. De auto is dan in 2010 al voorgesteld op de Motor Show van Parijs en in 2011 op de show van Frankfurt. Hier wordt ook een nieuw station wagon model aangekondigd voor de Europese markten. In de USA verschijnt een nieuwe sportieve sedanversie.

De nieuwe ST heeft een agressiever uiterlijk met onder andere een nieuwe voorbumper met grote luchtgaten, een nieuwe gril, grotere achtervleugels, bredere zijvleugels, een centrale uitlaat en lichtmetalen wielen. Het dashboard krijgt 3 nieuwe meters. De sportstoelen worden afgewerkt in de kleur van de carrosserie.

Deze Focus ST gebruikt verder een versie van de 2.0 I4 EcoBoost met een output van 252 pk. Dat is 25 pk krachtiger dan de vorige ST, die nochtans gebruik maakt van een potentieel krachtigere 2.5 I5 motor. De nieuwe ST trekt op van 0 naar 100 km/u in 6,1 seconden. De topsnelheid bedraagt 248 km/u. Zo behoudt hij de acceleratie van de vorige generatie en is hij tegelijk wat sneller. Een andere verbetering is het gewicht. De nieuwe ST is namelijk 30 kg lichter dan zijn voorganger (die nochtans een zwaardere motor heeft).

Voor het modeljaar 2015 worden het voor- en achteraanzicht van de ST veranderd, in navolging van de gefacelifte Focus. De lampen, gril en achterverdeler worden herzien. De beschikbaarheid van hatchback en station wagon modellen met 5 deuren blijft behouden. In Europa blijft de 2.0 TDCi Duratorq dieselmotor beschikbaar voor de ST. Hij wordt er gekoppeld aan de Powershift, een geautomatiseerde manuele versnellingsbak met 6 snelheden. Zo kan hij concurreren met de Volkswagen Golf GTD en de SEAT Léon FR. De motoroutput bedraagt 136 kW.

Ford Focus ST modellen en prijsklassen

De Ford Focus ST verschijnt als hatchback of station wagon met 5 deuren. De motor is een 2.0 EcoBoost van 252 pk gekoppeld aan een manuele transmissie met 6 snelheden. In Europa is ook een 2.0 TDCi Duratorq dieselmotor van 136 kW beschikbaar. Sinds de Focus Mk II generatie worden voor de Focus ST 3 uitrustingen aangeboden in Europa en de USA: ST1, ST2 en ST3. In Australië is er slechts 1 uitrusting. Het andere Focus prestatiemodel is de Ford Focus RS.

Beoordelingen voor Ford Focus ST

549 Beoordelingen

4,4