Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-kuga-front

Ford Kuga

1 / 3
ford-kuga-front
ford-kuga-side
ford-kuga-back

Sterke punten

  • Pluspunten Focus in ruimer formaat
  • Zeer fijne rijeigenschappen
  • Ook als zuinige plug-in hybride

Zwakke punten

  • Hoog verbruik eerste generatie
  • Infotainmentsysteem aan de trage kant
  • Beperkt motorenaanbod 1ste en 2de model

Ford Kuga : een overzicht

4,7 (97 Beoordelingen)

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Kuga, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Kuga: een Focus op SUV-formaat

De Ford Kuga is sinds zijn introductie in 2008 het SUV-alternatief voor de populaire Ford Focus. Beide modellen zijn onderhuids grotendeels gelijk en ook qua design zijn beide vergelijkbaar. De derde generatie Kuga is er ook als zuinige plug-in hybride.

Interesse in een Ford Kuga

Ford Kuga occasions
Ford Kuga nieuwe auto's
Ford Kuga dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Alle sterke eigenschappen van de Ford Focus, maar dan in ruimer SUV-formaat
  • Ook de Ford Kuga heeft de zeer fijne rijeigenschappen waar het merk om bekendstaat
  • Derde generatie ook leverbaar als zuinige plug-in hybride
  • Veel keuze wat betreft uitrustingsniveaus, vooral bij de latere modellen

Technische gegevens

Motorisatie

De eerste generatie Ford Kuga was leverbaar met 147 kW (200 pk) sterke 2,5-liter viercilinder benzinemotor of 2,0-liter viercilinder dieselmotor met 100 kW (136 pk) tot 120 kW (163 pk). De tweede modelgeneratie Ford Kuga (2013-2019) bood meer keuze, met 1,5-liter en 1,6-liter benzinemotoren met 80 kW (120 pk) tot 134 kW (182 pk) en 2,0-liter dieselmotoren met 103 kW (140 pk) tot 132 kW (180 pk). Bij de derde generatie (vanaf 2019) werd het motorenaanbod weer wat ingeperkt. De basismotor is een vrij zuinige 1,5-liter driecilinder benzinemotor met naar keuze 88 kW (120 pk) of 110 kW (150 pk). Daarnaast is er een zuinige plug-in hybridevariant met een systeemvermogen van liefst 165 kW (225 pk). Overigens beschrijven we hier het Nederlandse motorenaanbod. In het buitenland waren nog enkele andere motoren leverbaar, waaronder diesels voor de derde generatie Ford Kuga.

Enigszins afhankelijk van de motorvariant was iedere generatie Ford Kuga leverbaar met handgeschakelde transmissie en automaat. Ook is er keuze uit voor- of vierwielaandrijving. Bij de derde generatie zijn de benzineversies altijd voorzien van handgeschakelde transmissie en is de plug-in hybride altijd een automaat met vierwielaandrijving. Vierwielaandrijving is in Nederland niet meer leverbaar.

Afmetingen

De exacte afmetingen van de Ford Kuga verschillen wat per modelgeneratie (zie ook tabel hieronder), maar in tegenstelling tot veel andere auto’s is de Ford Kuga in de loop der jaren niet veel gegroeid. Alleen de lengte is noemenswaardig toegenomen, van ruim 4,4 meter voor het eerste model tot ruim 4,5 meter voor de derde generatie. Alle modelgeneraties zijn iets meer dan 1,8 meter breed en ongeveer 1,7 meter hoog. Opmerkelijk is dat alle drie de modelgeneraties een exact even lange wielbasis hebben, van net geen 2,7 meter. Ook valt op dat de tweede generatie de ruimste bagageruimte heeft, waarbij de eerste en derde gelijk op gaan. Gemiddeld gezien is de Ford Kuga in de loop der jaren ook niet zwaarder geworden. Wel hangt het gewicht sterk af van de uitvoering. De benzinevarianten van de derde generatie Ford Kuga zijn het lichtst van allemaal, terwijl de plug-in hybrideversie daarvan juist de zwaarste is.

Ford Kuga
Productieperiode 2008-heden
Lengte, breedte, hoogte 4,44-4,54 x 1,83-1,85 x 1,69-1,71 m
Wielbasis 2,69 m
Inhoud bagageruimte 405-456 l
Ledig gewicht 1.467-1.744 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.075-2.320 kg
Cilinderinhoud 1.497-2.521 cm3
Vermogen 88 kW (120 pk)-165 kW (225 pk)
Koppel 200 Nm-370 Nm
Topsnelheid 180-210 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 12,5-8,2 sec
Tankinhoud 45-60 l
Verbruik 1,2-10,3 L/100 km
CO₂-uitstoot 32-244 g/km

Varianten

De eerste generatie Ford Kuga was leverbaar in de bekende Ford-uitrustingsniveaus Trend, Titanium en Titanium S, opbouwend in luxe. In plaats van de Titanium S kende de tweede modelgeneratie de varianten Titanium Plus en Titanium Style Pack. Na de facelift in 2016 werden de Trend en Titanium aangevuld door de ST-Line en Vignale. De ST-Line zorgt voor een wat sportievere uitstraling, waar de Vignale extra luxe en bijbehorende uitstraling biedt. Deze opbouw aan uitvoeringen geldt ook voor de derde modelgeneratie.

Prijzen

De eerste modelgeneratie Ford Kuga had nieuwprijzen van zo’n 35.000 tot 50.000 euro. De tweede modelgeneratie had nieuwprijzen van zo’n 26.000 tot 52.000 euro. De nieuwprijzen van de derde generatie Ford Kuga variëren tussen de 35.000 en 45.000 euro. Voor al deze prijzen geldt dat eventuele opties de prijs verder konden en kunnen opdrijven.

Als occasion is de Ford Kuga uiteraard voordeliger. De eerste modelgeneratie is bijvoorbeeld te vinden voor prijzen van 6.000 tot 14.000 euro. Het aanbod van de eerste generatie Ford Kuga is relatief beperkt ten opzichte van de latere modelgeneraties. Die waren ook veel populairder in de nieuwverkopen. De tweede modelgeneratie is als occasion beschikbaar voor prijzen van 10.000 tot 32.000 euro. De derde generatie Ford Kuga wordt als occasion aangeboden voor prijzen van zo’n 25.000 tot 58.000 euro. Vanzelfsprekend geldt: hoe nieuwer de auto, hoe hoger de prijs. Ook het aantal kilometers en de uitrustingen spelen een grote rol.

Het is ook mogelijk om de Ford Kuga te rijden via het AutoScout24 auto-abonnement. Dan zijn vaste lasten zoals verzekering, onderhoud, eventuele reparaties en wegenbelasting opgenomen in een vast maandbedrag. Ook zijn kilometrage en looptijd van het abonnement flexibel. Op deze manier is de Ford Kuga beschikbaar vanaf zo’n 550 euro per maand. Dan is er keuze uit zowel bijna nieuwe exemplaren als jonge occasions met wat meer ervaring.

Design

Buitenkant

De Ford Kuga is altijd een vijfdeurs SUV voor de middenklasse. De auto is sterk gebaseerd op de populaire Ford Focus, ook qua design. Zeker de Ford Kuga-modellen die in 2013 en 2019 werden geïntroduceerd, nemen veel stijlkenmerken van de Focus over. Het eerste model uit 2008 en de faceliftversie uit 2016 hebben wat meer een eigen uiterlijk gekregen. Sinds die facelift in 2016 is de Ford Kuga ook leverbaar als ST-Line en Vignale, uitrustingsniveaus die met een respectievelijk sportieve en luxe uitstraling ook invloed hebben op het exterieurdesign.

Binnenkant

Ook vanbinnen is de Ford Kuga sterk gebaseerd op de Ford Focus. Sommige modelgeneraties komen zelfs vrijwel volledig overeen. Wel biedt de Kuga dankzij de hogere carrosserie een hogere zitpositie en meer hoofdruimte dan de Focus waarop hij is gebaseerd. Qua interieurdesign had de eerste generatie Ford Kuga vooral een strak dashboard, waar de tweede generatie juist veel ronde en vloeiende vormen had. De derde generatie zit er wat dat betreft tussenin. Voor een moderne auto heeft de derde generatie een relatief klein touchscreen en veel knoppen, maar dat kan ook juist als prettig worden ervaren.

ford-kuga-interior ford-kuga-seats

Veiligheid

Alle modelgeneraties van de Ford Kuga zijn getest door het onafhankelijke veiligheidsinstituut Euro NCAP en behaalden daarbij de volle score van vijf sterren. In de loop der jaren zijn de eisen achter deze score wel verder aangescherpt, dus in absolute zin bieden de nieuwere modellen de meeste veiligheid. Zo zijn er systemen aan boord die kunnen ingrijpen om een ongeval te voorkomen, bijvoorbeeld met een stuur- of remingreep.

Alternatieven

De Ford Kuga opereert in een druk bevochten segment, dat nog altijd aan populariteit wint. Andere populaire modellen in dit segment zijn de Citroën C4/C5 Aircross, Honda CR-V, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Skoda Karoq, Opel Grandland, Renault Kadjar, Toyota RAV4 en Volkswagen Tiguan. Dan hebben we er nog genoeg niet genoemd. Vergelijk al deze modellen vooral eens op prijs en uitrusting. Lang niet al deze modellen hebben ook een plug-in hybridevariant. Met een wat groter budget kun je ook nog modellen zoals de BMW X1, Audi Q3, Land Rover Range Rover Evoque, Mercedes-Benz GLA/GLB en Volvo XC40/XC60 overwegen.

FAQ

Is de Ford Kuga een goede auto?
Als we kijken naar betrouwbaarheidsstatistieken (op basis van defecten en aantal gereden kilometers) dan heeft de eerste generatie Ford Kuga een score die wat lager is dan gemiddeld. Daarmee is het niet meteen een onbetrouwbare auto, maar er zijn betrouwbaardere alternatieven. De tweede en derde modelgeneratie Ford Kuga scoren net iets boven het gemiddelde en kunnen daarmee worden aangemerkt als betrouwbare auto’s.
Is de Ford Kuga zuinig?
Dat hangt sterk af van het model en de specifieke motorvariant. Bij de eerste en tweede generatie stonden veel (relatief) onzuinige motoren in de prijslijst, met een verbruik dat bij sommige motoren kan oplopen tot ongeveer 1 op 10. De derde generatie is veel zuiniger. De benzinemotoren hebben een gemiddeld verbruik van rond de 1 op 18 en de plug-in hybrideversie is nog veel zuiniger. Afhankelijk van het gebruik (bijv. korte ritten en netjes opgeladen) is het zelfs mogelijk om nauwelijks brandstof te verbruiken.
Is de Ford Kuga een goede trekauto?
Ja, de Ford Kuga is een populair model onder caravantrekkers. Afhankelijk van het model mag de auto 1.200 tot zelfs 2.100 kg trekken. De plug-in hybridevariant van de derde generatie heeft een trekgewicht van 1.600 kg, niet vanzelfsprekend voor een geëlektrificeerde aandrijflijn.
Wat kost de Ford Kuga?
Afhankelijk van de modelgeneratie variëren de (oorspronkelijke) nieuwprijzen van 26.000 tot 52.000 euro. Als occasion is de Ford Kuga beschikbaar van zo’n 6.000 tot 58.000 euro, uiteraard sterk afhankelijk van modelgeneratie, leeftijd, aantal gereden kilometers en uitrustingen.