Ford Kuga te koop: tweedehands en nieuw

Ford Kuga

Ford Kuga

Een compact SUV

De Ford Kuga is een compact Sport Utility Vehicle (SUV). De presentatie vindt plaats in september 2007, op de Motor Show van Frankfurt. De auto wordt geproduceerd door Ford sinds 2008. Het voertuig wordt verkocht sinds half 2008. Sinds 2012 rijdt de tweede generatie rond. De Kuga wordt gebouwd in de Ford fabriek van Saarlouis, Duitsland. Europese modellen worden samengesteld in de fabrieken van Valencia (Spanje). In het UK worden enkel de Zetec en Titanium uitrustingen aangeboden, de topmodellen. Verder wordt de Kuga wereldwijd verkocht. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

Sinds 2010 rijdt hij in Argentinië; sinds 2011 in Noord-Amerika, Japan, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland; en sinds 2012 in Australië. De naam Kuga is afgeleid van het Engelse ‘cougar’, wat luipaard betekent. Het is ook de naam van een andere Ford, de Mercury Cougar. De laatste generatie van deze auto wordt vanaf 1998 tot 2002 als Ford Cougar verkocht (buiten de USA).

Op een bepaalde manier kan de Kuga gezien worden als de opvolger van de Ford Escape, die sinds de derde generatie ook meestal Kuga wordt genoemd. Deze naamsverandering past in het One Ford programma, waarmee men per marktsegment wereldwijd 1 model met 1 naam uitbrengt, ongeacht de markt.

De Ford Kuga techniek

De Kuga Ford wordt gebaseerd op het C1-platform, waarop ook de Ford C-Max en de Ford Focus gebouwd worden. Het voertuig verschijnt met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. De wielbasis is 2690 mm, de lengte 4524 mm, de breedte 1838 mm en de hoogte 1702 mm. Hij weegt tussen de 1580 en de 1707 kg.

De Kuga start met het Vertrek concept, een creatie van de Ford studio in Keulen. Op de patenten uit 2011 worden Patrick Verhee, Stefan Lamm, Kemal Curic en Andrea Di Buduo als designers vermeld. Qua motoren worden aanvankelijk 4 benzinemotoren en 4 diesels aangeboden. De benzinemotoren zijn de 1.5 EcoBoost turbo I4 van 110 kW en 148 pk, de 1.6 EcoBoost turbo I4 van 110 kW en 148 pk, de 1.6 EcoBoost turbo I4 van 134 kW en 180 pk (voor 2WD en 4×4 modellen) en de 2.0 EcoBoost turbo I4 van 178 kW en 239 pk (voor 4×4 modellen). De dieselmotoren zijn de 2.0 Duratorq van 103 kW en 138 pk, de 2.0 Duratorq van 120 kW en 161 pk, de 2.0 Duratorq van 110 kW en 148 pk en de 2.0 Duratorq van 132 kW en 178 pk. Het gecombineerde verbruik is 6,41 liter per 100 km. De CO2 uitstoot bedraagt 169 g/km.

De nieuwe generatie Ford Kuga (vanaf 2012)

De tweede generatie Ford Kuga volgt op een facelift van de eerste generatie, in 2010. De creatie is voornamelijk in handen van Ford Europa en vertrekt vanuit het One Ford programma, waarbij Ford per marktsegment wereldwijd een en hetzelfde model uitbrengt.

In Noord-Amerika is er zo sprake van een heruitgave van de derde generatie Ford Escape, onder een andere naam. Die derde generatie Escape is dan ook grotendeels gelijk aan de Ford Kuga. Volgens de bouwer zelf geldt dit voor 80% van alle onderdelen. Deze tweede generatie Kuga wordt gepresenteerd op de Auto Show van Los Angeles, in 2011. Er zijn nu 2 EcoBoost turbomotoren met 4 cilinders. De basismotor is een 2.5 litermotor met 4 cilinders. Daarnaast is dit de eerste Ford om een nieuwe 1.6 litermotor aan te bieden. In het proces van vernieuwing worden het hybride model en de 3.0 V6 motor achterwege gelaten. De automatische transmissie heeft 6 snelheden. De nieuwe generatie zou 10% aerodynamischer zijn dan de vorige. Ook nieuw, vanaf het modeljaar 2013, is bovendien het MyFord Touch systeem, dat momenteel voor de meeste Fords beschikbaar is. Het interface is nieuw en biedt tal van nieuwe opties en aanwinsten.

Bijzonder is verder de handsfree kofferruimte. Diegene met de (keyless) autosleutel kan hem openen door onderaan de achterbumper te tikken. Het systeem is ondertussen ook terug te vinden in de Ford C-Max Hybride (die het in Europa introduceerde).

In november 2015 worden de voorkant en de achterkant van de Kuga aangepast. De ingreep is geïnspireerd door de Ford Edge en bevat onder andere nieuwe ledlampen en een hexagonale gril. Ook het interieur wordt zo lichtjes gewijzigd en omvat bijvoorbeeld een nieuw stuur. Daarnaast komt er ook nog een nieuw infotainment systeem, Sync 3. Het verschijnt inclusief een nieuwe smartphone app, Sync Connect, waarmee bestuurders het voertuig van op afstand in de gaten kunnen houden (benzine, sloten, motor). De 2.5 en de 2.0 EcoBoost motoren worden nu vergezeld van een nieuwe 1.5 turbomotor van 179 pk en 133 kW. Hij komt in de plaats van de 1.6 litermotor. Bijzonder is, tot slot, de Dubbed Sync Connect, een systeem dat de bestuurder helpt om de parkeerplaats van de auto eenvoudig te lokaliseren. Net als met de smartphone app kun je met dit systeem ook het benzinepijl in de gaten houden; en het omvat een aantal assisterende functies, zoals parkeerassistentie en adaptieve cruise control.

In maart 2016 start Ford met een facelift voor het modeljaar 2017. Er wordt nu vooral ingezet op verdere verfijning. Zo wil men het wind- en weglawaai in/van de auto tot een absoluut minimum beperken. De deuren en de B bouwpilaar worden hiervoor geïsoleerd. Voor de ramen wordt akoestisch glas gebruikt en de voorruit en koffer krijgen een nieuwe verzegeling. Verder worden een aantal kleinere, elektronische verbeteringen aangebracht, zoals snellere USB-poorten.

Ford Kuga modellen en prijsklassen

De Kuga en Escape worden aangeboden met verschillende uitrustingen. De topmodellen werden hierboven al even vermeld: Zetec en Titanium. Net als de (duurdere) SE en SEL varianten bieden zij zowel voorwielaandrijving als vierwielaandrijving aan. Het (goedkopere) basismodel is de Kuga/Escape S, die enkel met voorwielaandrijving beschikbaar is. Lagere uitrustingsniveaus bieden standaard wel sowieso ecologische stoelbekledingen aan. Ook hun tapijten worden vooral samengesteld uit milieuvriendelijk materiaal, met name kunststof waterflessen. De SEL variant wordt stopgezet in 2013. Sindsdien (modeljaar 2014) kan men deze kenmerken als optie bij de SE kiezen.

Beoordelingen voor Ford Kuga

97 Beoordelingen

4,7