Ga naar hoofdinhoud

Volkswagen Tiguan te koop: tweedehands en nieuw

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan

Compacte SUV op Golf-platform

De Tiguan van de Duitse autofabrikant Volkswagen is een crossover-SUV, die gebouwd is op het platform van de Golf. Volkswagen introduceerde het conceptmodel van de 5-persoonsauto begin december 2006 op de Los Angeles Auto Show. De presentatie van de uiteindelijke Volkswagen Tiguan vond in september 2007 plaats tijdens de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt am Main, die met zo’n één miljoen liefhebbers ook een van de drukst bezochte edities van deze autoshow was. Enkele maanden later werd de Tiguan Volkswagen in productie genomen. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

Informatie over Volkswagen Tiguan

De bijzondere naam van de SUV is een samentrekking van de Duitse woorden voor ‘tijger’ en ‘leguaan’. Via Auto Bild, het grootste automagazine van Duitsland, werd een verkiezing uitgeschreven waarbij de lezers op basis van een lijstje van meerdere voorgestelde namen hun favoriet voor de nieuwe Volkswagen konden aangeven. Tiguan kwam daarin als beste uit de bus. De eerste generatie van de compacte SUV nam een groot aantal technische zaken over van de Volkswagen Golf en de Volkswagen Passat. Daaronder bevonden zich bijvoorbeeld de vierwielaandrijving en de digitale parkeerhulp. De Volkswagen Tiguan doet het uitstekend in de diverse autotesten en geldt dan ook als een uiterst veilige auto. De tweede generatie is te koop met een optionele uitbreiding van twee naar drie rijen stoelen.

Technische bijzonderheden Volkswagen Tiguan

De Tiguan Volkswagen is uitgerust met het zogeheten 4Motion-vierwielaandrijvingsysteem. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een Haldex-koppeling met een elektronische aansturing. Deze kent tevens een sperdifferentieel, dat bepalend is bij het beperken van het snelheidsverschil tussen en het verdelen van de krachten over de linker- en rechterwielen. Een sperdifferentieel speelt met name een rol bij het hard accelereren en wanneer de wielen weinig grip op de ondergrond vinden. Het zorgt er verder voor dat de Volkswagen Tiguan sneller kan optrekken in een bocht en dat sportieve acties als driften gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd. De eerste generatie van de SUV was te koop met 1,4- of 2,0-liter benzinemotoren en 2,0-liter diesels. Alle varianten waren beschikbaar met uiteenlopende pk’s. Verder waren de auto’s onder meer uitgerust met elektronische stabiliteitscontrole (ESP), zes airbags, elektrisch te bedienen en te verwarmen buitenspiegels en semi-automatische klimaatcontrole. De trims Trend & Fun, Comfort & Design en Sport & Style hadden een front van 18 graden, terwijl de Track & Field-variant was voorzien van een voorkant van 28 graden. Daardoor is deze uitvoering beter in staat om op off-roadterreinen te manoeuvreren. Tot de meer voor ruwer terrein bedoelde technologische aspecten waarover de Volkswagen Tiguan Track & Field beschikt behoren onder andere ook een Hill Descent Assistant en Hill Ascend Assistant.

Facelift, tweede generatie en Limited 2017-edition

In de zomer van 2011 besloot de fabrikant tot een eerste make-over van de Volkswagen Tiguan. De koplampen hadden voortaan een hoekiger ontwerp en daarmee een dwingender uitstraling, terwijl de achterlichten eveneens werden voorzien van hoekige lijnen. De grille van de SUV werd uitgebreid met horizontale balken. De 1,4-liter benzinemotor van 150 pk onderging een opwaardering naar 160 pk en de 2,0-liter benzinemotor leverde vanaf dat jaar 210 pk in plaats van 200 pk. Verder werd de hoogte van de auto teruggebracht van 1686 mm tot 1666 mm. In 2015 werd op de autobeurs van Frankfurt de tweede generatie van de Volkswagen Tiguan voorgesteld. De auto kwam in 2016 in de handel, waarbij het motorenaanbod van de Highline-variant werd uitgebreid met een 2,0-liter benzinemotor van 220 pk en een 2,0-liter turbodiesel van 240 pk. Het model was in alle opzichten wat groter, terwijl de SUV ook voor het eerst leverbaar werd met twee verschillende wielbases. Waar de afstand van de eerste generatie 2604 mm bedroeg, kwam de nieuwe uitvoering op de markt met een wielbasis van 2681 en 2791 mm. Deze versies hebben een totale lengte van respectievelijk 4486 en 4712 mm. Ook de breedte van de Tiguan Volkswagen is ten opzichte van het oorspronkelijke model gewijzigd en nam toe van 1809 mm naar 1839 mm. Daarbij is de auto voor de tweede maal wel enkele centimeters lager geworden. De hoogte bedraagt vanaf 2015 namelijk nog slechts 1643 m. In 2017 verscheen de Volkswagen Tiguan Limited. Het standaardmodel heeft onder andere een Touch Screen Infotainment System, een Intelligent Crash Response System (ICRS), Electronic Brake Distribution (EBD) en Hydraulic Brake Assist (HBA). De premiumversie kent als extra’s onder meer cruisecontrol en KESSY, een toegangs- en startsysteem waarvoor geen sleutel nodig is. De toevoeging ‘Limited’ verwijst overigens naar het feit dat er op dit model op verschillende punten bezuinigd is. Zo heeft de auto zes in plaats van acht versnellingen en beschikt het infotainmentsysteem over minder functies. Half november 2017 verscheen de Tiguan Allspace, die 21,5 cm langer is. Daardoor heeft deze meer bagageruimte en plaats voor een optionele drie stoelenrijen, zodat de auto zeven inzittenden kan vervoeren.

Prijsvarianten van de Volkswagen Tiguan

Vanzelfsprekend is de in november 2017 toegevoegde Allspace een stukje duurder dan de reguliere Tiguan Volkswagen. De Trendline is de voordeligste Allspace-versie. Daarnaast zijn er de Allspace Comfortline, de Allspace Comfortline Business en de Allspace Highline, die elk wat luxer en dus duurder zijn. Aan de kleinere standaardmodellen van de Volkswagen Tiguan zijn dezelfde namen toegekend, al liggen de prijzen daarvan enkele duizenden euro’s lager. Wie nog wat minder wil betalen voor zijn of haar Tiguan kan de in de zomer van 2017 uitgebrachte Limited proberen. Van de Volkswagen Tiguan Limited zijn twee trims in de handel. Het betreft een Premium Package en een minder voordelige Wheel Package. Bij deze laatste uitvoering bestaan de wielen niet uit staal maar uit een legering van aluminium. Het verschil in prijs met de originele en duurdere Tiguan uit de in 2016 uitgebrachte tweede generatie is ondanks alles nog steeds vrij fors te noemen, zodat de Limited ideaal is voor automobilisten met een beperkt budget.

Beoordelingen voor Volkswagen Tiguan

222 Beoordelingen

4,6