- Homepage
- Auto
- Volkswagen
- Volkswagen Touareg (CR)



Sterke punten
- Zeer comfortabel
- Hightech interieur
- Werkpaard met offroadcapaciteiten en hoog sleepvermogen
Zwakke punten
- Groot en zwaar
- Duurder dan voorganger
- Geen 7-zitsversie
Volkswagen Touareg : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Touareg, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Volkswagen Touareg (CR)
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Rijtesten: Volkswagen Touareg – Tweede levensfase

Volkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Rijtesten: Volkswagen Tiguan – Conceptstudie

Is de Volkswagen Golf 8 nog steeds een allemansvriend?

Review Volkswagen Golf R: de sterkste Golf ooit in 5 vragen

Test occasion: Volkswagen Golf VI – Occasion videotest Volkswagen Golf VI
Alternatieve modellen
Goede redenen
- De Volkswagen Touareg is het toppunt van het VW-gamma, en dat merk je aan de luxe die je krijgt aan boord.
- Ook qua motoren zit je hier aan de top van het VW-gamma: een V6 is het minimum.
- De Touareg onderscheidt zich verder als werkpaard: elke motorisatie kan tot 3,5 ton slepen.
- De twee leukste versies zijn maar tijdelijk geleverd: de 4.0 V8 TDI met 422 pk en de 462 pk sterke plug-in hybride Touareg R. De laatstgenoemde was helaas nooit verkrijgbaar in Nederland.
Alle belangrijke gegevens over de Volkswagen Touareg (CR)
Motoren
Het huidige motorengamma (2018-2020) van de Volkswagen Touareg bestaat uit twee V6-motoren: een TSI op benzine en een TDI op diesel.
De 3.0 V6 TSI levert 340 pk en 450 Nm, maar heeft ook een gemiddeld verbruik van 8,9 l/100 km. Het is dus wijselijk om voor de 3.0 TDI te gaan, die met 231 pk en 500 Nm of 286 pk en 600 Nm te bestellen is. Vierwielaandrijving en een 8-trapsautomaat zijn standaard.
Twee motoren die niet meer in het nieuwe gamma zitten, maar daarom niet minder interessant zijn, zijn de 4.0 V8 TDI van 422 pk en 900 Nm, dezelfde motor als in de oudere Audi SQ7/SQ8 TDI, en de V6 TSI Hybrid Highline, die een hybride aandrijflijn had op basis van de 3.0 V6 TSI met in totaal 380 pk en 580 Nm. Helaas is deze versie niet meer in het Nederlandse Touareg-gamma te vinden.
Afmetingen
De derde generatie Volkswagen Touareg is weer iets groter dan zijn voorganger en meet 4,88 meter lang, 1,98 meter breed en 1,72 meter hoog, met een wielbasis van 2,90 meter. Aan boord heb je vijf volwaardige zitplaatsen, zelfs in dit segment geen sinecure, al is er dan weer geen versie met 7 zitplaatsen te krijgen, wat je bijvoorbeeld wel hebt in de Audi Q7.
De bagageruimte van de Volkswagen Touareg is wel indrukwekkend te noemen: van 810 liter met de achterbank rechtop, tot 1.800 liter met de bank plat. Maar nog indrukwekkender is zijn sleepvermogen, dat steeds 3,5 ton bedraagt, ongeacht de motor of uitvoering.
Uitvoeringen
De Volkswagen Touareg was in drie uitvoeringen te bestellen, Elegance, Atmosphere en R-Line, al hebben ze allemaal een vrij complete uitrusting. De Elegance is de ‘instapversie’, maar heeft ook al LED-matrixkoplampen, een panoramadak, het 15-inch grote infotainmentscherm en de 12-inch grote digitale tellers, een trekhaak, zetelverwarming, 19-inch velgen, enzovoort.
De verschillen zitten hem vooral in de ontwerpdetails. Zo heeft de Elegance inlegpanelen in aluminium, de Atmosphere in hout en de R-Line in een ander soort aluminium. De R-Line heeft een sportstuur, zwarte koetswerkdetails en een andere bumper, … Het zijn dus de details die het verschil maken.
Prijzen
Die complete basisuitrusting betekende ook dat de Touareg niet goedkoop was: voor het laatste model betaalde je minstens 90.580 euro voor een Elegance, de R-Line kostte minstens 93.740 euro.
Er zijn koopjes te vinden op de markt voor occasions, met de goedkoopste Touareg van deze generatie, echter wel al 3 jaar oud, voor 40.900 euro. Al gaat het om een exemplaar met een zeer hoge kilometerstand. Vanaf 50.000 euro vind je frissere exemplaren, maar opgelet: in de eerste productiejaren kreeg je nog niet zoveel standaarduitrusting.
Design
Exterieur
De derde generatie Volkswagen Touareg werd in 2018 voorgesteld en heeft een neus die doet denken aan die van de Arteon, terwijl de rest van het koetswerk veel gelijkenissen vertoont met zijn voorganger. De achterkant is typisch Volkswagen en oogt zelfs een beetje anoniem, gezien zijn statuut binnen het gamma.
Interieur
Opvallender bij zijn presentatie was het gigantische infotainmentscherm van de Volkswagen Touareg, dat de nieuwe generatie van het VW-systeem debuteerde en tegelijk ook heel wat functies verplaatste naar het aanraakscherm, wat niet geweldig is voor de ergonomie. Het voordeel is dat de toetsen op het scherm zo groot zijn. Ook de tellers zijn digitaal. Aan boord heb je zeeën van ruimte, zowel voor passagiers als voor hun bagage, en kan je zeker in de niet-R-Line-modellen voor een aangename sfeer zorgen aan boord met hoogwaardige materialen mét een kleurtje.
Rijhulp en veiligheid
De Volkswagen Touareg werd in 2018 getest door Euro NCAP en kreeg de maximale score van 5 sterren, met goede scores op elk onderdeel, al haalde hij iets lagere punten voor de bescherming van voetgangers, wat wel vaker het geval is bij SUV’s van dit formaat. Standaard krijg je in ieder geval een adaptieve cruise control en parkeerhulp met 360°-camera, voor extra airbags en een rijstrookassistent kan je bijbetalen.
Alternatieven
De Volkswagen Touareg speelt in het segment van de grotere SUV’s, met bijvoorbeeld de Mercedes GLE, BMW X5 en Audi Q7 als concurrenten, die alle drie ook als fiscaal voordelige plug-in hybride te bestellen zijn. Ook de Volvo XC90 en Porsche Cayenne spelen in dit segment.