Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
bmw-x3-m-front

BMW X3

1 / 4
bmw-x3-m-front
bmw-x3-m-side
bmw-x3-m-back
Video - BMW X3 Profiel

Sterke punten

  • Luxe uitrusting, mooie afwerking
  • Zeer breed motorenaanbod
  • Ook met geëlektrificeerde aandrijving

Zwakke punten

  • Eerste generatie kwalitatief wat minder
  • In de loop der jaren steeds zwaarder en duurder geworden
  • Geen lichtgewicht

BMW X3 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW X3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW X3: het succesnummer van de BMW X-serie

De BMW X3 werd in 2003 geïntroduceerd als een meer compact alternatief voor de BMW X5, of als SUV-alternatief voor de BMW 3 Serie. Het bleek een goede zet, want de BMW X3 is uitgegroeid tot een van de populairste BMW-modellen. Lees meer

Interesse in een BMW X3

BMW X3 occasions
BMW X3 nieuwe auto's
BMW X3 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Net als iedere BMW heeft de BMW X3 een rijke uitrusting en een hoogwaardig interieur
  • Breed motorenaanbod, van zuinige geëlektrificeerde modellen tot de sportieve BMW X3 M
  • Derde generatie ook leverbaar als plug-in hybride, of als volledig elektrische BMW iX3
  • De veelzijdigheid van een SUV, maar met de kenmerkende rijdynamiek van BMW

Technische gegevens

Motorisatie

Het motorenaanbod van de BMW X3 is zeer breed. Van zuinige benzine- en dieselmotoren tot (voor de latere modellen) plug-in hybrideversies en zelfs een volledig elektrische variant. Die laatste wordt als BMW iX3 als afzonderlijk model gepositioneerd. Het aanbod bestaat uit verschillende viercilinder en zes-in-lijnmotoren, met een inhoud van 2.0 tot 3.0 liter. Als een van de weinig fabrikanten levert BMW nog steeds dieselmotoren in Nederland, dus de dieselrijder kan bij BMW nog steeds zijn slag slaan.

Wil je een BMW X3 met handgeschakelde transmissie, dan moet je bij de eerste of tweede generatie zijn. Die bieden ruime keuze. Bij de derde generatie is alleen de ‘instapdiesel’ sDrive18d leverbaar geweest met een handbak, maar sinds 2019 is de BMW X3 er nieuw alleen nog met automaat. De eerste generatie BMW X3 heeft altijd vierwielaandrijving (xDrive). Sinds 2012 (tweede generatie) is de BMW X3 er ook met alleen achterwielaandrijving met de typeaanduiding ‘sDrive’.

Afmetingen

De buitenmaten van de BMW X3 zijn in de loop der jaren niet veel veranderd. Alle drie de modelgeneraties zijn een kleine 1,9 meter breed en ongeveer 1,7 meter hoog. Alleen de lengte is iets gegroeid, van een kleine 4,6 meter voor de eerste generatie tot ruim 4,7 meter voor de derde generatie. De wielbasis bleef ook nagenoeg ongewijzigd. De bagageruimte is in de loop der jaren juist iets kleiner geworden. De eerste twee generaties hadden boden 550 liter aan bagageruimte, de derde generatie 450 tot 510. Daarbij geldt die laatste waarde voor de geëlektrificeerde varianten, waarbij de batterijen wat bagageruimte innemen.

De belangrijkste specificaties op een rij

BMW X3
Marktintroductie 2003
Lengte x breedte x hoogte 4,56-4,71 x 1,85-1,89 x 1,67-1,71 m
Wielbasis 2,80 - 2,86 m
Inhoud bagageruimte 450 - 550 l
Ledig gewicht 1.635 - 2.160 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.330 - 2.725 kg
Cilinderinhoud 1.995 - 2.993 cm3
Vermogen 105 kW (143 pk) - 375 kW (510 pk)
Koppel 200 - 600 Nm
Topsnelheid 180 - 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,5 - 4,1 sec
Tankinhoud 50 - 67 l
Verbruik 1,9 - 11,3 l/100 km
CO₂-uitstoot 44 - 258 g/km

Varianten

De BMW X3 was uitsluitend leverbaar in de reguliere BMW-uitrustingsniveaus, zonder speciale edities of anderzijds opvallende uitvoeringen. Wel vallen een aantal motorvarianten op in het aanbod. Waar het aanbod aan de ‘zuinigheidskant’ werd uitgebreid met een plug-in hybride en een volledig elektrische variant (BMW iX3), verscheen in 2019 voor het eerst ook een BMW X3 M, een super sportieve volbloed M-versie. In 2020 vormde de BMW X3 M Competition nog eens een overtreffende trap, met een vermogen van liefst 375 kW (510 pk).

Prijzen

Op dit moment (2023) is de BMW X3 nieuw leverbaar vanaf zo’n 65.000 euro voor de plug-in hybrideversie. Vanwege de lage CO2-emissie en daarmee de lagere BPM valt die voordeliger uit dan de kleinste benzine- en dieselmotoren. Het duurste model in de prijslijst is de BMW X3 M, met een vanafprijs van ruim 150.000 euro.

Een BMW X3 occasion is al te vinden vanaf zo’n 4.000 euro. Dan krijg je een vroeg exemplaar van de eerste generatie, met hoge kilometerstanden. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar let er wel op dat in deze prijsklasse ook wel exemplaren van de BMW X3 worden aangeboden met technische defecten. Veel meer dan zo’n 20.000 euro ben je voor een BMW X3 van de eerste generatie echter niet snel kwijt. De tweede generatie BMW X3 is beschikbaar voor prijzen van zo’n 10.000 tot 40.000 euro. De derde generatie BMW X3 is als occasion te vinden vanaf circa 28.000 euro, oplopend tot bijna nieuwprijzen voor jonge exemplaren met weinig kilometers.

Design

Buitenkant

Het design van een nieuwe BMW maakt nog wel eens wat los, zo ook bij de introductie van de BMW X3 in 2003. Het wat minder uitgesproken design van de tweede en derde generatie wordt over het algemeen meer gewaardeerd. Qua vormgeving zijn deze modellen ook veel meer een BMW X5 in een maatje kleiner. Bij de facelift in 2021 kreeg de BMW X3 toch weer een meer uitgesproken vormgeving, waarbij vooral de achterlichten met 3D-effect opvallen.

Binnenkant

Vanbinnen lag de BMW X3 altijd keurig in lijn met andere BMW-modellen uit zijn tijd. In het bijzonder met de BMW 3 Serie vertoont de BMW X3 veel overeenkomsten. De eerste modelgeneratie kreeg nog wel eens kritiek op de bouwkwaliteit, die net wat minder goed was dan men van een BMW verwachtte. Bij de tweede en derde generatie is de afwerking weer keurig op orde, zoals we van het merk uit Beieren gewend zijn.

bmw-x3-m-interior bmw-x3-seating

Veiligheid

Alle drie de modelgeneraties van de BMW X3 zijn getest door het onafhankelijke veiligheidsinstituut Euro NCAP. De eerste modelgeneratie scoorde vier van de vijf sterren, de latere twee generaties gingen met alle vijf de sterren naar huis. Ook los van de scores nam de veiligheid in de loop der jaren toe. Zo kan het nieuwste model actief een ongeval voorkomen met rem- en stuuringrepen.

Alternatieven

De BMW X3 opereert in het zogenaamde C-SUV-segment, ofwel de hogere middenklasse voor SUV-modellen. Daarbinnen neemt de BMW X3 het hogere prijssegment in, ook wel het premiumsegment genoemd. De concurrentie in dit populaire segment is hevig. De meest directe concurrenten zijn de Audi Q5 en de Mercedes-Benz GLC. Met welke uitrustingsniveaus je vergelijkt en zeker als occasion kunnen deze modellen qua prijs gelijk op gaan. Op gebied van sportiviteit mag de Porsche Macan ook zeker niet in dit rijtje ontbreken. Buiten Duitsland vormen de Jaguar F-Pace, Range Rover Velar en Volvo XC60 een alternatief. BMW biedt zelf ook nog de nauw verwante BMW X4. Dat is in feite een BMW X3, maar dan met een sportieve, laag aflopende daklijn.

FAQ

Wat kost de BMW X3?
Nieuw heeft de BMW X3 een vanafprijs van 65.000 tot 150.000 euro (2023). Als occasion is de BMW X3 te vinden voor prijzen van zo’n 4.000 euro tot bijna nieuwprijs, afhankelijk van onder meer leeftijd en uitvoering van het model.
Is de BMW X3 een SUV?
Er is niet echt een officiële definitie van het begrip ‘SUV’, maar over het algemeen wordt de BMW X3 wel als een SUV gezien. Het model staat (wellicht afhankelijk van de uitvoering) zijn mannetje in het terrein, maar biedt ook genoeg luxe en gebruiksgemak voor dagelijks gebruik.
Is de BMW X3 er ook elektrisch?
Ja, er zijn ook elektrisch aangedreven varianten van de BMW X3. De auto is bijvoorbeeld leverbaar als plug-in hybride. Er is ook een 100% elektrische variant, maar die wordt als BMW iX3 als afzonderlijk model gepositioneerd.

Beoordelingen voor BMW X3

161 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Modellen

Meer links