Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
BMW SUV

BMW SUV in vele uitvoeringen

BMW had als een van de eerste Europese automerken de opkomst van de Sport Utility Vehicles (SUV's) in het oog. Het resulteerde in 1999 in de X5. Deze luxe middenklasser gaf de Münchener autofabrikant een voorsprong die ze gaandeweg weer verloren aan Audi, Infiniti, Porsche en Land Rover. BMW breidde de range van BMW SUV's echter uit met luxere modellen en crossovers.

Gelijkwaardig aan personenauto

De X5 was qua opbouw volkomen gelijkwaardig aan een moderne personenauto en werd gepresenteerd als een SAV: Sport Activity Vehicle, omdat de weg-eigenschappen van de BMW SUV zwaarder wegen zijn terreinvaardigheden. Omdat de X5 gebaseerd is op het onderstel van de luxe 5-serie van BMW, zit het met de rij-eigenschappen dan ook meer dan goed.

PEHV in aantocht

De X5 deed ook in prestaties nauwelijks onder voor de 5-serie. De SUV ging als de brandweer met de beproefde 3 liter 6 cilinder (in lijn) motoren, een benzinemotor met 231 pk en een dieselmotor met 184 pk, en de V8, 4.4 liter met 286 pk. Al in 2003 werden de auto's aangepast en kwamen er zwaardere motoren in de X5 en in 2004 werd het topmodel met een V8 en 4.8 liter motor met 360 pk gepresenteerd die qua prestaties nauwelijks onderdeed voor de topmodellen Audi Q7 en Porsche Cayenne Turbo. Voor de zakelijk rekenende rijder is er een X5 E-drive PEHV (plug-in hybride) versie in aantocht.

X3 kleiner en zuiniger

In 2004 kwam BMW met de kleinere X3. Letterlijk het kleinere broertje van de X5, maar wel met een scherper design dat in de latere modellen van de X-serie terug te vinden is. De X3 is gebaseerd op de BMW 3-serie die met zuiniger motoren, benzine en diesel vanaf 2 liter, te krijgen is, maar ook weer de succesvolle 3 liters onder de motorkap kunnen hebben. De X3 is sinds 2014 ook in vol-elektrische uitvoering verkrijgbaar.

X6 coupé lijn

Met de grote broer X6 maakte BMW in 2008 duidelijk dat de Amerikaanse en Aziatische SUV-markt de volgende stop was. De nadrukkelijke coupé-lijn van de auto moet aantonen dat het een gewone personenauto en geen SUV-4x4 is.

Cross-overs

In Europa maakte de kleinere X1 in 2009 zijn entree. Ook deze auto is gebaseerd op de 3-serie, maar heeft standaard de bekende achterwielaandrijving. Wie 4x4 wil, kan dat als extra bestellen. Deze X1 heeft de bekende motoren uit de 3-serie. In 2014 kwam ook de X4 op de markt die in de Amerikaanse fabriek van BMW wordt gemaakt. Deze cross-over staat ook op techniek van de 3-serie.

In- en uitstapmodel

Als laatste telg aan de boom van BMW SUV modellen is de X2 eind 2014 gepresenteerd, een auto die vooral op de markt gebracht lijkt als instapmodel voor kleine gezinnen en als uitstapmodel voor trouwe BMW-rijders die kleiner willen gaan rijden.