Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
bmw-x2-f39-front

BMW X2

1 / 3
bmw-x2-f39-front
bmw-x2-f39-side
bmw-x2-f39-back

Sterke punten

  • Geslaagde rijdynamiek
  • Verzorgde geluiddemping
  • Ook als plug-inhybride

Zwakke punten

  • Stugge ophanging
  • Hoge prijs
  • Meerwaarde ten opzichte van de X1 beperkt

BMW X2 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW X2, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW X2: de vreemde eend in de bijt

De BMW X2 (F39) mag je gerust als het sportieve coupé alternatief voor de uitgaande BMW X1 beschouwen. Hij deelt dezelfde technische basis maar drapeert er zijn eigen opmerkelijke koetswerk over. Met benzines, diesels en een plug-inhybride heeft hij van alles wat in huis. Lees meer

Interesse in een BMW X2

BMW X2 occasions
BMW X2 nieuwe auto's
BMW X2 dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Wie op zoek is naar een BMW die net wat anders oogt, is bij de X2 aan het goede adres. Zijn design breekt enigszins met dat van de andere X-modellen zonder helemaal over-the-top te gaan.
  • Het voorwielaangedreven platform van de BMW X1 bewees eerder zijn kunnen bij Mini. Dat platform geeft ook deze BMW X2 een geslaagde rijdynamiek.
  • De BMW X2 beschikt over een uitgebreid aanbod aan benzine- en dieselmotoren, met voor- en vierwielaandrijving en met handgeschakelde of automatische versnellingsbakken.
  • De plug-in hybride X2 xDrive25e beschikt over een relatief compacte batterij van 10 kWh, maar pakt toch uit met een elektrisch rijbereik van 53 kilometer.

Belangrijke gegevens

Motoren

Bij zijn compacte voorwielaangedreven modellen laat BMW de zescilinders-in-lijn achterwege. Dat is bij deze BMW X2 niet anders. De compacte SUV beschikt over een uitgebreid aanbod aan drie- en viercilinders, zowel aan benzine- als dieselkant. Het gamma culmineert enerzijds in de sportieve X2 M35i en anderzijds in de plug-in hybrid X2 xDrive25e.

De klassieke benzinemodellen beginnen bij de sDrive18i, die een 1.5-driecilinder van 136 pk combineert met een handgeschakelde zesbak of Steptronic-zevenbak met dubbele koppeling en de voorwielen aandrijft. De sDrive20i gebruikt een 2.0-viercilinder van 178 pk en drijft de voorwielen aan, de xDrive20i maakt daar vierwielaandrijving van. De Steptronic-versnellingsbak is standaard. De topversie is de M35i, die 306 pk uit een 2.0-viercilinder haalt en via de Steptronic-versnellingsbak de vier wielen aandrijft.

Aan dieselkant begint het gamma bij de sDrive16d, een 1.5-driecilinder van 116 pk en handgeschakelde bak. Als sDrive16dA is hij er met de Steptronic-automaat. De sDrive18d gebruikt een 2.0-viercilinder van 150 pk en handgeschakelde bak, de sDrive18dA schakelt over op een klassieke achttrapsautomaat. Als xDrive18d drijft de dieselmotor de vier wielen aan en schakelt hij automatisch. De sDrive20d haalt 190 pk uit de 2.0-viercilinder en schakelt automatisch, de xDrive20d voegt vierwielaandrijving toe. De krachtigste diesel is de xDrive25d, met 231 pk uit de 2.0-viercilinder.

De plug-in hybride xDrive25e combineert een 1.5-driecilinder benzinemotor van 125 pk en 220 Nm met een elektromotor van 70 kW (95 pk) en 165 Nm. Het systeemvermogen bedraagt 220 pk en 385 Nm, dat via een Steptronic-zestraps naar de vier wielen wordt gestuurd. De stroom wordt opgeslagen in een batterij met capaciteit van 10 kWh, waardoor de X2 afhankelijk van de uitvoering 49 tot 53 elektrische kilometers ver geraakt (WLTP). BMW geeft een gemiddeld verbruik op van 1,7 tot 2,0 l/100 km (WLTP) en een CO2-uitstoot van 38 tot 45 g/km, eveneens afhankelijk van de uitvoering.

Afmetingen

Met een lengte van 4,36 meter, breedte van 1,82 meter en hoogte van 1,53 meter is de BMW X2 op alle vlakken kleiner dan de nieuwe BMW X1. Ook de uitgaande generatie van de X1 is nipt groter dan de X2. Bij de Duitse concurrenten is ook de Mercedes-Benz GLA groter, terwijl de X2 bij de Audi-concurrenten ergens tussen de Q2 en Q3 Sportback past.

Het koffervolume van de BMW X2 bedraagt 470 liter met de rugleuning van de achterbank rechtop en 1.355 liter met diezelfde rugleuning neergeklapt. Het koffervolume van de plug-in hybrid X2 xDrive25e is iets kleiner: 410 liter met de rugleuning rechtop, 1.290 liter met de rugleuning neer. Ook hier moet de X2 binnen eigen stal de oude en nieuwe X1 laten voorgaan.

Uitvoeringen

BMW rijdt zijn X2 voor in maar liefst zeven verschillende uitvoeringen. De naamloze basisversie combineert een verchroomd radiatorrooster met zwart omrande zijruiten, bumpers met kunststof inzetstukken en 17-inch velgen. De versie ‘Advantage’ breidt de standaarduitrusting uit, terwijl de versie ‘Style’ donkere 18-inch velgen en verchroomde zijruit-omlijsting toevoegt, en binnenin sportzetels met een stoffen bekleding monteert.

Dan komen we bij de versie ‘M Sport Exterieur’, die de X2 aan de buitenkant een sportief jasje aanmeet met andere bumpers, een sportophanging en 19-inch velgen. De versie ‘M Sport X Exterieur’ maakt van die buitenkant een sportief-avontuurlijk jasje. De versies ‘M Sport’ en ‘M Sport X’ kleden het interieur dynamischer aan, met onder meer sportzetels. De X2 M35i krijgt zijn eigen M Sport-aankleding.

Prijzen

De catalogusprijzen van de BMW X2 beginnen bij 44.650 euro voor de sDrive18i. De versnellingsbak met dubbele koppeling kost extra. De prijsvork voor de gewone modellen loopt op tot 65.000 euro (xDrive25d). Voor de sportieve M35i betaal je 72.100 euro, voor de plug-in hybrid xDrive25e 50.250 euro.

Occasionprijzen van de BMW X2 kunnen rekenen op het premium imago van BMW en beginnen vanaf 23.000 euro voor vroege modellen met een relatief hoge kilometerstand. Recentere modellen beginnen vanaf 30.000 euro, de plug-in hybride heeft occasionprijzen die pas vanaf 40.000 euro beginnen. De X2 M35i is relatief zeldzaam, reken op prijzen vanaf 36.000 euro.

Voor de benzinemodellen betaal je in Vlaanderen een jaarlijkse verkeersbelasting van minstens 222,43 euro en BIV van 291,33 euro. Bij de diesels betaal je minstens respectievelijk 297,30 euro en 731,56 euro. De plug-in hybride valt onder de gunstigste tarieven: respectievelijk 140,24 euro en 50,38 euro. In Brussel en Wallonië betaal je respectievelijk 271,39 euro en 61,50 euro.

Design

Exterieur

In tegenstelling tot de grotere X6 en X6 is de BMW X2 niet zomaar een X1 met steiler aflopende daklijn. BMW ging voor een geheel ander ontwerp, dat tegelijk het sportievere aspect en het SUV-karakter moet beklemtonen. Binnenin is de X2 kleiner dan de verwante en uitgaande X1, waarvan hij het dashboard kopieert. BMW had de X2 in 2016 aangekondigd met de Concept X2, waar hij nog sterk op lijkt. Opvallend anders dan bij andere X-modellen uit het BMW-gamma is de gordellijn, die vanaf de B-stijl steiler naar boven loopt, en de afwezige Hofmeisterknik. Eveneens in profiel kleefde BMW het merklogo op de C-stijl, naar eigen zeggen als historische knipoog maar volgens geruchten omdat het design zo atypisch BMW is. De bumpers en zijschorten van de M Sport- en M Sport X-uitvoeringen hebben hun eigen specifieke accenten.

Interieur

Binnenin oogt het dashboard van de X2 al wat ouder als je het vergelijkt met de recentere BMW-producten. Je krijgt bijvoorbeeld een op zichzelf staand infotainmentscherm dat hoog op het dashboard staat en dat je nog steeds bedient met de klassieke draaiknop op de middenconsole. Ook de tellerpartij heeft nog een relatief klassiek ontwerp. De kwaliteit van de assemblage en de gebruikte materialen is wel op peil, zeker in de duurdere uitvoeringen. De hoge gordellijn zorgt rondom rond voor een cocon gevoel maar ook voor een minder goed zicht door de achterruit.

bmw-x2-f39-interior bmw-x2-f39-seats

Veiligheid

Bij zijn debuut kreeg de BMW X2 de maximumscore van vijf sterren in de Euro NCAP-crashtests, net als de toenmalige X1 waar hij zijn technische basis mee deelt. De meest geavanceerde versies van alle gangbare veiligheidstoepassingen heeft de X2 misschien niet, maar ze zijn wel standaard of optioneel aanwezig, zoals noodremhulp, verkeersbordherkenning, een adaptieve cruise control, rijstrookhulp en parkeerhulp.

Alternatieven

De BMW X2 (F39) heeft in de eerste plaats een concurrent in eigen huis: de BMW X1. Met de vorige, uitgaande generatie X1 deelt deze X2 zijn platform en heel wat andere elementen, terwijl de nieuwe generatie ruimer en moderner is. De klassieke Duitse premiummerken hebben onder meer nog de Mercedes-Benz GLA en Audi Q3 Sportback in de aanbieding, terwijl de kleinere Audi Q2 ook nog als een uitdager kan worden gezien. Bij Volvo rijdt er sinds kort de volledig elektrische C40 rond, en heeft de XC40 nog steeds klassieke verbrandingsmotoren in zijn aanbod.

FAQ

Hoeveel kost de BMW X2?
De basisprijs van de BMW X2 begint bij 44.000 euro. Daarmee rijd je de showroom uit in de sDrive18i, met 1.5-driecilinder benzinemotor van 136 pk. Kijk je voorbij het klassieke aanbod van benzine- en dieselmotoren, dan betaal je 50.250 euro voor de plug-in hybrid X2 xDrive25e. Je betaalt het meest voor de sportieve X2 M35i: 72.100 euro.
Welke concurrenten heeft de BMW X2?
De grootste concurrent van de BMW X2 komt uit eigen stal: dat is de BMW X1. Die is niet alleen groter, maar werd recent ook volledig vernieuwd waardoor hij moderner is. Bij de Duitse premium concurrenten zijn er de Mercedes-Benz GLA en de Audi Q3 Sportback, terwijl de Volvo C40 een Zweedse outsider is.

Meer informatie

Meer links