Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
BMW-X1-U11-2023-Front

BMW X1

1 / 3
BMW-X1-U11-2023-Front
BMW-X1-U11-2023-Hero
BMW-X1-U11-2023-Rear

Sterke punten

  • De stijl van BMW X in compact formaat
  • Luxe uitrustingen
  • Ook in geëlektrificeerde uitvoeringen

Zwakke punten

  • Voor een SUV beperkte binnenruimte
  • Prijzig, ook binnen zijn segment
  • Rijgeluiden dringen interieur binnen

BMW X1 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW X1, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW X1: een BMW X-model in compact formaat

De BMW X1 werd in 2009 geïntroduceerd als kleinste model van de BMW X-serie en is sindsdien niet uit het modelaanbod van het merk uit Beieren weg te denken. Het model speelt in op de groeiende vraag naar compacte SUV’s. De derde generatie is daarnaast ook leverbaar met geëlektrificeerde aandrijving. Lees meer

Interesse in een BMW X1

BMW X1 occasions
BMW X1 nieuwe auto's
BMW X1 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De stijlkenmerken van de grotere BMW X-modellen, maar dan in compact formaat
  • Dezelfde luxe uitrustingen zoals die te vinden zijn in andere BMW-modellen
  • Breed motorenaanbod, inclusief keuze uit voor- of vierwielaandrijving
  • Derde generatie ook leverbaar met plug-in hybride of volledig elektrische aandrijving

Technische gegevens

Motorisatie

Alle modelgeneraties van de BMW X1 zijn leverbaar (geweest) met een breed motorenaanbod. Benzine- en dieselmotoren met uiteenlopende vermogens, met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving en met handgeschakelde of automatische transmissie. De derde generatie BMW X1 is ook leverbaar als plug-in hybride. Er is ook een volledig elektrische variant, maar die wordt als BMW iX1 als afzonderlijk model gepositioneerd. Hoe nieuwer de BMW X1, hoe schaarser varianten met handgeschakelde transmissie worden. Bij de eerste generatie had iedere motorvariant keuze uit beide, bij de tweede generatie begon de automaat al de overhand te krijgen. De derde generatie BMW X1 is geheel niet meer te koop met handgeschakelde transmissie.

Afmetingen

Veel auto’s worden met de komst van nieuwe modelgeneraties steeds groter, maar de BMW X1 heeft altijd ongeveer dezelfde afmetingen behouden. De auto is ongeveer 4,5 meter lang, zo’n 1,6 meter hoog en ca. 1,8 meter breed. De wielbasis is bij de eerste generatie net wat langer dan bij de andere, maar het verschil is niet groot. Wel is de indeling van de auto in de loop der jaren efficiënter geworden, waardoor iedere modelgeneratie een grotere bagageruimte bood dan de voorgaande.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor)

BMW X1
Marktintroductie 2009
Lengte x breedte x hoogte 4,4 – 4,5 m x 1,8 m x 1,6 m
Wielbasis 2,7 – 2,8 m
Inhoud bagageruimte 420 – 520 l
Ledig gewicht 1.370 – 1.665 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.005 – 2.265 kg
Cilinderinhoud cm3
Vermogen 85 kW (116 pk) – 180 kW 245 (pk)
Koppel 200 – 477 Nm
Topsnelheid 190 – 240 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 9,7 – 6,5 sec
Tankinhoud 45 – 63 l
Verbruik 0,7 – 8,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 15 – 191 g/km

Varianten

De BMW X1 is vrijwel uitsluitend leverbaar geweest in de gebruikelijke BMW-uitvoeringen, maar een paar modellen springen eruit. Zo waren er een aantal ‘Editions’ gericht op de zakelijke markt, zoals de Corporate Lease Edition uit 2015. Speciaal noemenswaardig zijn ook twee Editions voor de Nederlandse markt: de VDL NedCar Edition (2019) en de Orange Edition (2021). In al deze gevallen gaat het overigens om speciaal samengestelde optiepakketten, al is de Orange Edition ook te herkennen aan de Sunset Orange-carrosserielak, een kleur die normaal gesproken een meerprijs heeft.

Prijzen

Afhankelijk van de uitvoering varieert de nieuwprijs van de BMW X1 tussen de 49.000 en ruim 60.000 euro. Als occasion is de BMW X1 gelukkig een stuk bereikbaarder. De auto is te vinden vanaf zo’n 6.000 euro, voor modellen van de eerste generatie en met hogere kilometerstanden. De tweede modelgeneratie (vanaf 2015) kan vanaf ca. 14.000 euro van jou zijn. De in 2022 geïntroduceerde derde generatie is beschikbaar vanaf 33.000 euro. Uiteraard geldt: hoe nieuwer of mooier de auto en hoe lager de kilometerstand, hoe dichter de prijzen richting nieuwprijs gaan.

Design

Buitenkant

De BMW X1 is direct herkenbaar als een BMW X-model, met (afhankelijk van de uitvoering) deels zwarte bumperdelen en spatbordranden. De eerste en derde generatie hebben, in ieder geval vergeleken met andere BMW X-modellen, een meer uitgesproken vormgeving. De tweede generatie was in die zin wat gematigder vormgegeven. Afhankelijk van de gekozen uitvoering (Model M Sport, xLine, etc.) worden de sportieve eigenschappen of juist het offroad-karakter visueel benadrukt. De BMW X1 is altijd een vijfdeurs SUV, andere varianten zijn er niet. Eventueel kan je de BMW X2 als modelvariant zien, een auto die op dezelfde technische basis wat meer een ‘lifestyle crossover’ is.

Binnenkant

Ook vanbinnen zijn de BMW X1-modellen direct herkenbaar als een BMW uit hun tijd. Qua interieurdesign leunen de eerste twee modelgeneraties sterk op de BMW 1 Serie, waarmee de BMW X1 ook veel van zijn onderhuidse techniek deelt. Bij de derde generatie neemt het dashboard-ontwerp duidelijk afstand van de 1 Serie, waarbij vooral de toevoeging van het BMW Curved Display opvalt. Dat zijn twee gebogen beeldschermen (digitaal instrumentarium en centraal touchscreen), die samen één geheel lijken te vormen.

BMW-X1-U11-2023-Cockpit BMW-X1-U11-2023-Rearseats

Veiligheid

Alle drie de modelgeneratie van de BMW X1 behaalden de maximale score van vijf sterren bij de onafhankelijke crashtests van de EuroNCAP. Natuurlijk zijn de eisen in de loop der jaren verder aangescherpt, waardoor de nieuwere modellen in absolute zin meer veiligheid bieden. Vooral op het gebied van actieve veiligheidssystemen zijn grote stappen gemaakt. Dat zijn systemen die een ongeval kunnen voorkomen, bijvoorbeeld met een rem- of stuuringreep.

FAQ

Is de BMW X1 een SUV?
Er is geen officiële definitie van de term ‘SUV’, maar over het algemeen wordt de BMW X1 wel gezien als een (compacte) SUV. Hij heeft dezelfde stoere designkenmerken als de grotere BMW X-modellen, biedt dezelfde luxe, maar kan tot op zekere hoogte ook naast het asfalt uit de voeten (mate waarin verschilt per uitvoering).
Is de BMW X1 elektrisch?
Ja, de derde generatie BMW X1 heeft ook een volledig elektrisch aangedreven variant. Die wordt door BMW echter met de naam iX1 als afzonderlijk model gepositioneerd.
Wat kost de BMW X1?
De nieuwprijs van de BMW X1 varieert tussen de 49.000 en ruim 60.000 euro. Als occasion is de BMW X1 te vinden vanaf zo’n 6.000 euro. Daarbij geldt: hoe nieuwer de occasion is, hoe verder de prijs richting de nieuwprijs klimt. Toch kan worden geconstateerd dat voor bijna ieder aanschafbudget wel een BMW X1 beschikbaar is.
Hoeveel pk heeft een BMW X1?
Afhankelijk van het exacte model en uitvoering heeft de BMW X1 een vermogen van 85 kW (116 pk) tot 180 kW 245 (pk).

Beoordelingen voor BMW X1

90 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Meer links