Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-banner-l-01.jpg

Mercedes-Benz SUV

Mercedes-Benz SUV

Mercedes-Benz had al een SUV in zijn assortiment voordat de term "SUV" zelfs in gebruik was. In 1979 werd de G-Klasse geïntroduceerd als een militaire terreinwagen. De eerste moderne Mercedes-Benz SUV kwam in 1997 op de markt in de vorm van de M-Klasse. Lees meer.

Highlights van Mercedes-Benz SUV

  • Royale interieurruimte voor passagiers en bagage
  • Luxueuze uitrusting die zorgt voor veel comfort
  • Verschillende aandrijflijnen beschikbaar: benzine, hybride en elektrisch

Welke SUV’s van Mercedes-Benz zijn leverbaar?

Mercedes-Benz produceert sinds 1997 SUV-modellen. Maar het SUV-avontuur begon eigenlijk al eind jaren zeventig, met de introductie van de G-Klasse. Dit is een robuuste terreinwagen, die hoger op zijn wielen staat en vierwielaandrijving heeft. Jaren later is het model nog steeds in productie, met minimale exterieurwijzigingen. Maar de eerste modernere SUV kwam pas in 1997: de M-Klasse. Het model was meteen een hit. Niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, waar ze toen al dol waren op grote, hoge auto’s. Van dat land stamt ook de term SUV, een afkorting van Sports Utility Vehicle.

Dit zijn de bekendste Mercedes-Benz SUV’s:

Modellen en uitvoeringen Mercedes-Benz SUV

G-Klasse

Binnen de naamgeving van Mercedes vallen de SUV's onder de letter G van Geländewagen, het Duitse begrip voor cross-country voertuig. De G-Klasse (of G Wagen) is een full-size luxe SUV met vierwielaandrijving. De productie is in handen van Magna Steyr in Oostenrijk. De G Wagen wordt gekenmerkt door een hoekig design en de body-on-frame constructie, die ook pick-up trucks typeert. De G Klasse is uitzonderlijk populair en overleefde zelfs zijn eigen vervanging, de GL Klasse, gebaseerd op een moderne unibody. Het is zo een van de langstlopende voertuigen in de geschiedenis van Mercedes-Benz. Er is ook een elektrische variant: de EQG.

M-Klasse

In 1997 introduceerde het Duitse merk zijn eerste moderne SUV: de M-Klasse. Die rolde van de band in Amerika en Mexico en er kwamen in totaal drie generaties. De tweede zag het levenslicht in 2005 en in 2011 ging de derde generatie in productie. De auto nam het op tegen de Volvo XC90 en BMW X5. Het model was een groot succes en het startschot voor een hele reeks SUV’s modellen van Mercedes-Benz.

GL

In het begin van 2006 maakte Mercedes-Benz zijn debuut op de North American Auto Show met de introductie van de GL-klasse. Deze luxueuze terreinwagen deelde technische verwantschap met de M-klasse. Met een lengte van 5,09 meter, een breedte van 1,92 meter en een hoogte van 1,84 meter bieden de GL-klasse modellen ruimte om maximaal zeven personen comfortabel te vervoeren.

GLA en EQA

In 2013 vond het merk het tijd voor een compacte SUV. Op de IAA Auto Show van Frankfurt presenteerde Mercedes-Benz dat jaar de GLA. Het model werd ontwikkeld om de strijd aan te gaan met de BMW X1 en de Audi Q3. De GLA is voorzien van benzine- of dieselmotoren met vier cilinders en beschikbaar met voor- of vierwielaandrijving 4Matic. In 2021 kwam zijn elektrische broer op de markt: de EQA.

GLB en EQB

In 2019 onthulde het merk de GLB. De GLB valt qua grootte tussen de GLA en de grotere GLC, maar onderscheidt zich met een optionele derde zitrij. De GLB is beschikbaar met viercilinder benzinemotoren en dieselmotoren, en er is ook een plug-in hybride en een volledig elektrische versie genaamd de EQB.

GLC en EQC

In 2015 ging de opvolger van de GLK uit 2008 in productie: de GLC. De luxe SUV werd later beschikbaar met plug-in hybride technologie. Later kwam er ook een GLC E Coupé. In 2019 onthulde Mercedes-Benz de EQC: de eerste elektrische SUV van het merk. Het was in feite een elektrische variant van de GLC. De eerste generatie EQC was in Nederland alleen beschikbaar als EQC 400 4Matic. Deze variant had een accupakket van 80 kWh, gekoppeld aan twee elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 408 pk. De actieradius komt uit op 400 kilometer.

GLE

De GLE is een hernoemde Mercedes-Benz M-Klasse. De naamsverandering voltrok zich in 2015 als onderdeel van de herziening van de benamingen van Mercedes-Benz. De GLE heeft door de jaren heen verschillende updates en facelifts ondergaan. Hij is verkrijgbaar als standaard SUV, de GLE Coupé (een sportievere en coupé-achtige versie) en de performance-modellen GLE 53 AMG en GLE 63 AMG.

EQE SUV en EQS SUV

In 2022 gingen de EQE SUV en EQS SUV in productie: twee volledig elektrische SUV-modellen. Het zijn de hoogpotige broers van de Mercedes-Benz EQE en EQS. De modellen zijn leverbaar met verschillende aandrijflijnen, met een of twee elektromotoren. Qua design lijken ze sterk op elkaar en ook op de overige EQ SUV-modellen, zoals de EQA, EQB en EQC.

Hoeveel kost een SUV van Mercedes-Benz?

Nieuwprijzen

Het SUV-aanbod van Mercedes-Benz is omvangrijk. De kleinste SUV is de GLA en heeft in 2023 een vanafprijs van zo’n 55.000 euro. Zijn elektrische broer, de EQA, is er vanaf 52.500 euro. Voor de GLB vraagt het merk minimaal 57.500 euro, terwijl zijn elektrische evenknie minimaal 55.000 moet opbrengen. De GLE en EQE SUV lopen qua vraagprijs ook niet ver uiteen: 94.000 euro tegenover 92.000 euro. Een nieuwe GLS is er vanaf 173.000 euro. Liever de Maybach-variant? Die is er vanaf 280.000 euro. De EQS SUV, die het vlaggenschip vertegenwoordigt binnen het elektrische SUV-aanbod van het merk, begint bij een prijs van 121.000 euro.

Prijzen voor occasions

Een Mercedes-Benz SUV occasion is al voor relatief weinig geld te vinden. Voor zo’n 3.000 euro heb je bijvoorbeeld al een Mercedes-Benz M-Klasse. Reken dan wel op een zeer hoge kilometerstand en een ouder model. Voor zo’n 15.000 tot 20.000 euro rij je in Mercedes-Benz GLK of GLA. Voor een GLC moet je aan minimaal zo’n 30.000 euro denken en een GLB kun je vinden vanaf zo’n 40.000 euro.

FAQ

Welke Mercedes-Benz SUV modellen zijn er?
Er zijn veel verschillende Mercedes-Benz SUV-modellen. De bekendste modellen zijn de G Klasse, GL, GLA, GLB, GLC, GLE, EQA, EQB, EQC, EQE SUV en de EQS SUV.
Wat kost een Mercedes-Benz SUV?
Wat een Mercedes-Benz SUV kost, is sterk afhankelijk van het model. Een nieuwe GLA en EQA zijn er voor prijzen van iets meer dan een halve ton. De GLB en EQE SUV zitten in een net iets hogere prijsklasse. Een Mercedes-Benz SUV occasion is er al vanaf 3.000 euro. Dan zit je wel opgescheept met een oude M-Klasse met veel kilometers. Voor 15.000 tot 20.000 euro heb je een degelijke GLK of GLA occasion te pakken. Hoe groter de SUV’s, hoe hoger het prijskaartje.
Is een Mercedes-Benz SUV een gezinsauto?
SUV’s van Mercedes-Benz staan bekend om hun binnenruimte, luxe en comfort. Veiligheid staat ook hoog in het vaandel bij het Duitse merk. Alle modellen hebben een uitstekende veiligheidsscore gehaald. In de Mercedes-Benz GLB, EQB en ESQ SUV kun je zeven personen vervoeren, wat ze extra geschikt maken als gezinsauto.

Meer links