Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Mercedes-Benz SUV

Mercedes SUV occasion: de introductie van luxe

Een relatief recente speler op de SUV markt is Mercedes. De bekende Duitse fabrikant bracht vooral een tikkeltje extra luxe en uiteraard ook de Duitse degelijkheid het vakterrein binnen. Betrouwbaar is hij dus zeker, zo'n SUV van Mercedes. Ook als tweedehands auto vormt hij steevast een prima optie en is hij erg geliefd. Hieronder volgt daarom alvast een (beperkt) overzicht van de belangrijkste SUV's in het huidige Mercedes assortiment.

G Klasse

Binnen de naamgeving van Mercedes vallen de SUV's onder de letter G van Geländewagen, het Duitse begrip voor cross-country voertuig. De G Klasse (of G Wagen) vormt de basis van dit assortiment via een full-size luxe SUV met vierwielaandrijving. De productie is in handen van Magna Steyr in Oostenrijk. De G Wagen wordt gekenmerkt door een hoekig design en de body-on-frame constructie, die ook pick-up trucks typeert. De G Klasse is uitzonderlijk populair en overleefde zelfs zijn eigen vervanging, de GL Klasse, gebaseerd op een moderne unibody. Het is zo een van de langstlopende voertuigen in de geschiedenis van Mercedes-Benz. Alleen de vermaarde Unimog deed het vooralsnog beter.

GL Klasse

De geplande vervanger van de G Klasse was dus de GL Klasse. Zoals gezegd is het grote verschil met de G Klasse hier het gebruik van een meer moderne unibody in plaats van een body-on-frame. De GL Klasse is verder eveneens een full-size luxe SUV met drie zitrijen en een capaciteit van zeven passagiers. Zo komt hij helemaal aan de top van Mercedes' SUV assortiment te staan, nog boven de M Klasse (zie hieronder). Sinds 2012 is de GL Klasse aan zijn tweede generatie toe (X166).

GLA Klasse

De GLA Klasse bespeelt het domein van de compacte cross-over SUV's (CUV). Ook dit is een luxe wagen die aanvankelijk werd ontworpen om de strijd aan te gaan met de BMW X1 en de Audi Q3. In de Mercedes hií«rarchie past hij dan weer onder de GLC Klasse (vroeger GLK Klasse). De GLA Klasse is voorzien van benzine- of dieselmotors met vier cilinders en beschikbaar met voor- of vierwielaandrijving 4Matic. Hij werd gepresenteerd op de Auto Show van Frankfurt in 2013.

GLC Klasse

Ook de GLC Klasse (voor 2015 bekend als GLK Klasse) is een compacte, luxe SUV. Hij werd voor het eerst te koop aangeboden in de herfst van 2008, na een premií¨re op de Auto Show van Beijing eerder datzelfde jaar. Hier werd hij ook meteen geconfronteerd met zijn directe concurrent, de Audi Q5. GLK is een acroniem voor Geländewagen Luxus Kompaktklasse.

M Klasse

Met de M Klasse wordt het domein van de middelgrote SUV's bereikt. De M Klasse werd geí¯ntroduceerd in 1997 en voor het eerst in de markt gezet in 1998. Langzaam maar zeker werd hij een groot succes, met name in de USA en Mexico. Qua grootte situeert de M Klasse zich tussen de kleinere GLC Klasse en de grotere GL Klasse, waarmee het hetzelfde platform deelt. Vanaf 2015 wordt de M Klasse, volgens de nieuwe Mercedes nomenclatuur, herdoopt tot GLE Klasse. Dat gebeurt naar aanleiding van de creatie van een derde, vernieuwde generatie.