Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mercedes-Benz G-Klasse

Het schijnt dat berijders van de Mercedes-Benz G-klasseelkaar onderweg groeten. Wel of geen fabeltje, feit blijft dat de Mercedes G-klasse een unieke auto is met een vergelijkbare uitstraling als de Land Rover Defender. De G-klasse is ooit begonnen als militaire terreinauto, maar Daimler kiest er steeds meer voor de auto als excentrieke wegauto te positioneren. Lees meer

Video - Mercedes-Benz G-Klasse Profiel

Een unieke auto met uitstraling

Het schijnt dat berijders van de Mercedes-Benz G-klasseelkaar onderweg groeten. Wel of geen fabeltje, feit blijft dat de Mercedes G-klasse een unieke auto is met een vergelijkbare uitstraling als de Land Rover Defender. De G-klasse is ooit begonnen als militaire terreinauto, maar Daimler kiest er steeds meer voor de auto als excentrieke wegauto te positioneren. De 6x6 uitvoering is in landen als Qatar een topper.

Auto met Iraanse roots

De Gel탤ndewagen wordt in 1979 in Europa ge탯ntroduceerd als militair voertuig voor het Duitse en Oostenrijkse leger, maar de G-klasse ontstaat zeven jaar eerder in Iran. De Iraanse heerser Pahlavi wenst (als belangrijk aandeelhouder van Daimler-Benz) een terreinauto die kan dienen voor de jacht 탩n als patrouillewagen voor het leger en douane. Mercedes hoopt dat het Duitse leger meteen warm loopt voor de Mercedes G-klasse, maar Bonn kiest voor een goedkopere VW-variant.

De Mercedes G-klasse wordt daarom eerst handmatig en in kleine series in Oostenrijk gemaakt door Steyr-Puch, dat een samenwerkingsovereenkomst met Daimler-Benz heeft. De auto onderscheidt zich door een ladderchassis, dat voor grote stijfheid en stabiliteit van de auto zorgt. De grote bodemvrijheid, lange veerwegen en starre assen zorgen voor fantastische terrein-eigenschappen. Binnen de samenwerking wordt besloten dat Puch de G-klasse in landen als Oostenrijk, Zwitserland, de Balkan en delen van Afrika levert en dat Mercedes-Benz de rest van de wereld voorziet. De Oostenrijkse Amerikaan Arnold Schwarzenegger kiest uiteraard voor de Puch-uitvoering.

Zwaardere motoren in een klasse met twee gezichten

De Mercedes G-klasse wordt uitgebracht met motoren uit de E- en S-klassen personenauto's van Mercedes-Benz. De lichtste variant is een benzinemotor met 90 pk (diesel: 72 pk), maar al snel worden de gebruikte motoren zwaarder en zwaarder. Populair zijn de 6-cilinder in lijn motoren uit de E-klasse (150 tot 211 pk) en de 5-cilinder diesels met een vermogen van 84 tot 120 pk (de laatste komt uit de Sprinter bestelbus).

De G-klasse heeft twee gezichten: de utiliteits- en civiele uitvoeringen. De eerste is bestemd voor het leger, de bos- en bergbouw en voor gebruik in woestijnen. Hier spelen vooral de terreineigenschappen, de betrouwbaarheid 탩n de aanwezigheid van wereldwijde verkoop- en reparatiepunten een doorslaggevende rol. Het Nederlandse leger vervangt de Land Rovers door G-klassen, maar heeft recent aangekondigd de Mercedessen (en nog wat Defenders) weer te vervangen door VW Amarok-pick-ups. Een besluit, dat vooral is gebaseerd op het gebruik van de jeeps in vredestijd (dealer om de hoek).

Opmerkelijke toepassingen

De carrosserie-varianten zijn redelijk beperkt gebleven. Er bestaan in civiele uitvoering een gesloten bestelauto en een personenauto in verschillende wielbases. Ook is er een pick-up variant die op korte wielbasis ook als cabriolet te koop is. Een bijzondere carrosserie vormt de kogelvrije Pausmobiel die Daimler-Benz aan Paus Johannes Paul II schonk. De Vaticaanse G-klasse wordt later vervangen door een M-klasse. Ook opmerkelijk is de Peugeot P4, een jeep voor het Franse en Afrikaanse leger die is gebaseerd op het onderstel van de G-klasse, maar dan met een Peugeot dieselmotor.

Comfortabele auto in het luxe marktsegment

De Mercedes G-klasse heeft zich altijd onderscheiden door zijn comfortabele en riante inrichting. Samen met de prima rij-eigenschappen op de weg 탩n het non-conformistische uiterlijk, zorgt dit er voor dat de auto de lieveling is van de rijken der aarde. In Amerika (rap-artiesten), in China en in de Golfstaten hoort men er pas bij als er een G-klasse voor de deur staat. Voor deze super-luxe modellen doet Daimler-Benz graag een beroep op de samenwerking met 'pimpers' als AMG en Brabus die de auto's voorzien van V8 (G55) en V12 (G65) motoren met vermogens tussen 544 en liefst 612 pk. De meeste kopers tellen echter geen pk's, maar liever het aantal beeldschermen. De laatste uitspatting van Mercedes is de G-klasse 6x6, die met drie assen en zes aangedreven wielen h탩t speeltje is van de gefortuneerden in de Golfstaten. Ook als tweedehands model is het een veelgekozen topper.