Jeep Wrangler te koop: tweedehands en nieuw

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler: de echte 4x4

De Jeep Wrangler is een van de bekendste openluchtterreinwagens ter wereld. Op grond van de enorme vraag op de civiele automarkt besloot de toenmalige eigenaar van het merk Jeep, American Motors Corporation (AMC), in 1987 de Jeep Wrangler op de markt te brengen. Als rechtstreekse opvolger van de oer-Jeep "Willys" en "CJ" symboliseerde hij als geen andere auto de behoefte van zijn eigenaar aan vrijheid, plezier en levenslust. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Informatie over Jeep Wrangler

De Jeep Wrangler is een serie van compacte tot middelgrote terreinvoertuigen met vierwielaandrijving. De auto wordt gebouwd door het Amerikaanse Jeep sinds 1986. Er bestaan 4 generaties: YJ (198695), TJ (1996–2006), JK (200618) en JL (vanaf 2017).

Men kan de Wrangler daarbij ergens zien als een indirecte opvolger of voortzetting van de militaire US Jeep gebruikt in de Tweede Wereldoorlog (193945). Die voortzetting verloopt dan via de CJ (Civilian Jeep) gebouwd door Willys, Kaiser-Jeep en de American Motors Corporation (AMC) tussen halfweg 1940 en de jaren 1980. AMC noch Chrysler (dat AMC opkoopt in 1987) hebben deze verwantschap echter ooit geclaimd.

Sinds 2004 zijn er ook Wrangler versies met verlengde wielbasis. Zij krijgen de naam Wrangler Unlimited. Aanvankelijk hebben deze Jeeps ook 2 deuren, maar vanaf 2006 zijn het vier deuren met zo’n 20” meer been- en bagageruimte.

De Jeep Wrangler technisch bekeken

Net zoals de Willys MB en de CJ Jeep gebruikt de Jeep Wrangler een gescheiden kader en carrosserie, rigide voor- en achterassen, een spitse neus en een vlak windscherm. Ook kan men hier soortgelijk zonder deuren rijden. Op een aantal uitzonderingen na wordt daarbij (eveneens) altijd gebruik gemaakt van halftijdse vierwielaandrijving en wordt standaard een open carrosserie met verwijderbaar (hard of zacht) dak gehanteerd.

Toch is de Wrangler tegelijk ook comfortabelere (op de normale weg), zodat hij dagdagelijkse chauffeurs ook weet aan te spreken. Hiervoor wordt zijn ontwerp gebaseerd op een volledig nieuwe set van designparameters. Met name de ophanging, krachttrein en het interieur worden geüpdatet. Zij worden geleend van de Jeep Cherokee (XJ) uit 1984. Het resultaat is een nieuw voertuig met een bredere rijbaan, minder grondklaring en meer comfort en rijgemak.

De eerste Wrangler, die uiterlijk veel weg heeft van de CJ-7, debuteert in februari 1986 op de Auto Show van Chicago.

De nieuwe generatie Jeep Wrangler

De vierde generatie Jeep Wrangler (JL) wordt vaker geclassificeerd als Sport Utility Vehicle (SUV). De auto debuteert, samen met de nieuwe Unlimited versies, tijdens de Auto Show van Los Angeles, op 29 november 2017. De verkoop start in januari 2018. Tot halfweg 2018 overlappen de productie van de derde en vierde generatie elkaar dus.

Het design van deze Wrangler is nieuw en toch bekend. Hij doet denken aan de JT generatie (1997-2006), met een harkerige voorgril met geïntegreerde, ronde koplampen. Qua motoren blijft de 3.6 Pentastar VVT V6 het standaardmodel voor zowel de Wrangler als de Wrangler Unlimited. Hij is zuiniger geworden. Nieuw is de Aisin D478 manuele standaardtransmissie met 6 snelheden. Een 850RE Torqueflite automatische transmissie met 8 snelheden is optioneel. De motoroutput is daarbij ongewijzigd gebleven en bedraagt 285 pk, 213 kW en 289 PS. Daarnaast is er ook nog een nieuwe 2.0 I4 turbobenzinemotor, die enkel kan gekoppeld worden aan de Torqueflite transmissie. Deze motor heeft een mild, hybride systeem (eTorque) dat de zuinigheid vergroot en de terreincapaciteiten verbetert. Hij heeft een kracht van 270 pk, 201 kW en 274 PS.

Jeep Wrangler modellen en prijsklassen

De nieuwe Jeep Wrangler verschijnt met 2 (Wrangler) of 4 deuren (Wrangler Unlimited). Voor beide modellen zijn er 4 uitrustingen: Sport, Sport S, Sahara en Rubicon. De uitzondering is het Sahara model, dat vanaf 2018 enkel als Wrangler Unlimited verschijnt. Het voorste windscherm kan naar beneden gevouwen of volledig verwijderd worden. Het is gemaakt uit aluminium, net zoals een aantal andere bouwpanelen, de deuren en het harde dak. Zo zijn deze onderdelen eenvoudiger te verwijderen (terwijl andere onderdelen uit staal blijven).

Verder worden, specifiek voor het dak, 3 mogelijkheden geboden. Dat is een primeur in de geschiedenis van het voertuig. Men spreekt van het Sun Rider Soft Top (het standaard, zacht dak), het Freedom Hard Top (een hard, metalen dak in 3 stukken) en het Freedom Roof System (een zacht dak dat ook elektronisch op te vouwen is). In het totaal zijn er zo 7 verschillende Jeeps Wrangler mogelijk. Van hoog naar laag zijn dat de Wrangler Sport (met 2 deuren), de Wrangler Unlimited Sport (met 4 deuren), de Wrangler Sport “S”, de Wrangler Unlimited Sport “S”, de Wrangler Unlimited Sahara, de Wrangler Rubicon en de Wrangler Unlimited Rubicon.

Tot slot wordt tijdens de release van de nieuwe Jeep Wrangler ook de komst van een nieuwe, middelgrote pick-uptruck aangekondigd (voor het modeljaar 2019), de Jeep Scrambler (met verwijderbaar dak). Het is de eerste Jeep truck sinds de stopzetting van de Jeep Comache uit 1992 (gebaseerd op de Jeep Cherokee). Ondertussen bestaat er wel al een aantal geconverteerde Wranglers, omgebouwd tot pick-ups door andere bouwers, zoals American Expedition Vehicles (AEV). De nieuwe Wrangler pick-up wordt echter gebouwd in de Jeep fabrieken zelf, meer bepaald in Toledo, Ohio (USA). De naam is een eerbetoon aan de Jeep CJ8 Scrambler uit 198185.

Beoordelingen voor Jeep Wrangler

25 Beoordelingen

4,7