Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Jeep Renegade & Compass e-Hybrid

Jeep

1 / 11
Jeep Renegade & Compass e-Hybrid
jeep-avenger-banner
jeep-avenger-front
Jeep-Avenger-Elektro-Front-Side
jeep-renegade
Jeep Renegade PHEV Front 1
jeep-compass
jeep-compass-2022-side
jeep-wrangler-jk-front
jeep-wrangler-4xe-front
jeep_grand_cherokee_4xe (2).jpeg

Jeep

Vind het model dat bij je past

Jeep

Het Amerikaanse Jeep is hét merk voor de offroad-liefhebber, of voor wie gewoon houdt van de stoere, ‘overwoestbare’ uitstraling van de modellen. Jeep is groot geworden met 4x4 terreinwagens. Gelukkig zijn de moderne modellen ook prima geschikt voor gebruik op asfalt. Lees meer

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Jeep

  • Een iconisch merk, dat zijn offroad-imago nog altijd waarmaakt
  • Ook de moderne modellen zijn gemaakt voor in het terrein en kunnen tegen een stootje
  • Toch zijn de moderne modellen meer dan ooit ook geschikt voor dagelijks gebruik op asfalt
  • Tegenwoordig zijn er ook Jeeps met geëlektrificeerde aandrijving

Historie Jeep

Het moderne merk Jeep komt voort uit de beroemde Willys Jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Nadat ‘de Jeep’ een belangrijke rol had gespeeld op het slagveld, verschenen ook civiele versies van terreinwagen. Dit waren de Jeep CJ-modellen, waarbij CJ staat voor Civilian Jeep. De kenmerkende vormen van de Willys Jeep zijn eigenlijk altijd behouden gebleven. Sinds jaren ’80 gaat het oorspronkelijke model als Jeep Wrangler door het leven. Zelfs in de actuele Jeep Wrangler zijn de belangrijkste stijlkenmerken van de allereerste Willys Jeep nog altijd goed te herkennen.

‘De Jeep’, en later de CJ en Wrangler, waren en zijn lang niet de enige modellen die Jeep maakte en maakt. In de beginjaren waren er al de Station Wagon, Truck en Jeepster, of juist de veel grotere M715. Dat was meer een soort lichte vrachtwagen, waarvan later ook civiele pick-up-versies verschenen. In de jaren ’60 werd de Wagoneer geïntroduceerd, die samen met nauw verwante modellen zoals de Cherokee en Gladiator ook grotere en/of luxere alternatieven boden. De Gladiator was dan weer een bedrijfswagen, een soort opvolger van de M715.

In de late jaren ’80 en vroege ’90 werd de basis gelegd voor het Jeep-aanbod zoals we dat nu kennen. De Jeep Wrangler speelt als het icoon van het merk een centrale rol, maar wordt aangevuld door verschillende SUV-modellen in allerlei maten. Ook de Jeep Cherokee en Grand Cherokee zijn een vast onderdeel van het gamma, zij het soms in wisselende gedaante. De meeste SUV-modellen zijn vooral bedoeld voor ‘normaal’ gebruik op het asfalt, maar Jeep vergeet zijn oorsprong niet. Alle Jeep-modellen zijn vierwielaangedreven en, op zijn minst in enige mate, daadwerkelijk geschikt om mee het terrein in te gaan.

Modellen en varianten

De iconische Jeep Wrangler staat centraal in het modelaanbod van Jeep en is zo’n beetje de belichaming van het merk. Het topmodel is nog altijd de Grand Cherokee, die de oorspronkelijke invulling van het model nog altijd waarmaakt: luxe, maar ook met echte terreincapaciteiten. Dartussen zitten verschillende modellen voor wie een ‘kleinere’ Jeep zoekt. De Compass en Renegade bijvoorbeeld.

De laatste jaren probeert Jeep ook steeds meer de Europese koper aan te spreken. Met de genoemde Renegade bijvoorbeeld, die voor een Jeep vrij compacte afmetingen heeft. Ook zijn steeds meer Jeep-modellen leverbaar met plug-in hybride 4XE-aandrijving, zelfs de Wrangler. Met de Jeep Avenger zet het merk in 2023 een nog grotere stap richting Europa. Het model is zelfs naar Europese maatstaven compact te noemen en werd zelfs geheel in Europa ontwikkeld. Het model is in de meeste landen zelfs altijd volledig elektrisch aangedreven. Toch blijft het wel degelijk een echte Jeep, want ook de Avenger is gewoon geschikt voor in het terrein.

jeep-grand-cherokee-front

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud/batterijcapaciteit Vermogen Leeggewicht
Avenger 5-drs. SUV Elektrisch 54 kWh 115 kW (156 pk) 1.495-1.511 kg
Renegade 5-drs. SUV Benzine, benzine-hybride, diesel 1,0-2,0 l 81-176 kW (110-240 pk) 1.246-1.745 kg
Compass 5-drs. SUV Benzine, benzine-hybride, diesel 1,3-2,0 l 88-176 kW (120-240 pk) 1.405-1.835 kg
Wrangler 5-drs. SUV Benzine, benzine-hybride, diesel 2,0-2,2 l 147-280 kW (200-380 pk) 1.783-2.309 kg
Grand Cherokee 5-drs. SUV Benzine-hybride 2,0 l 280 kW (375 pk) 2.409-2.478 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Jeep is, in ieder geval in Nederland, geen goedkoop merk. Enerzijds komt dit door de luxe aan boord, maar anderzijds ook door de hoge aanschafbelasting (bpm) die weer het gevolg is van het relatief hoge verbruik van de meeste modellen. Nu alle actuele Jeep-modellen op z’n minst deels geëlektrificeerde aandrijving hebben, geldt wel vooral nog het argument van de luxe. Bij oudere modellen speelt de bpm geen rol, maar wel het relatief hoge brandstofverbruik. Vanwege het doorgaans hoge gewicht zorgt voor een hoge wegenbelasting. Op iedere regel is een uitzondering: met name de modernere compacte modellen zijn niet veel duurder dan vergelijkbare auto’s van andere merken, of zelfs in absolute zin niet al te duur in aanschaf of gebruik.

Model Vanafprijs (2023)
Avenger 37.000 euro
Renegade 33.900 euro
Compass 40.000 euro
Wrangler 90.800 euro
Grand Cherokee 103.700 euro

Prijzen voor occasions

In ieder geval in aanschaf is een Jeep occasion al snel binnen financieel bereik. De prijzen beginnen bij zo’n 3.000 euro. In deze prijsklasse vind je uiteenlopende Jeep-modellen. Wel gaat het over het algemeen om (relatief) oude modellen en – vooral – om Jeeps met een hoge kilometerstand. Wanneer je je beperkt tot Jeeps van maximaal tien jaar oud, dan beginnen de prijzen bij een kleine 10.000 euro. Dan kom je vooral de Jeep Renegade en Cherokee tegen, maar ook wel een aantal Grand Cherokee’s. Ook hier zijn de kilometerstanden vrij hoog. De meeste Jeeps worden, zeker in Nederland, gewoon op het asfalt gebruikt en samen met goed onderhoud hoeven die hoge kilometerstanden geen probleem te zijn. Controleer dus wel altijd goed de onderhoudshistorie, al geldt dat voor iedere occasion.

jeep-wrangler-side

Alternatieven

Voor alternatieven voor de modellen van Jeep kan je natuurlijk niet om dat andere offroad-merk heen: Land Rover. Met modellen als de Freelander, Discovery Sport, Discovery en de Range Rover-modelfamilie biedt dat Britse merk directe concurrenten voor de grotere modellen van Jeep. De oorspronkelijke Land Rover Defender is een concurrent voor de Wrangler, bij de nieuwe Defender ligt de focus echter veel meer op luxe. Ook de Range Rover-modellen bieden over het algemeen meer luxe dan Jeep, al kan de nieuwste Grand Cherokee prima de strijd aan met bijvoorbeeld de Range Rover Sport. Als het je niet zozeer gaat om de offroad-capaciteiten, dan komen ook de SUV-modellen van merken als Audi, BMW, Jaguar, Mercedes-Benz (voor de grotere Jeep-modellen) of merken als Ford, Mazda, Mitsubishi, Peugeot, etc. (voor de kleinere Jeep-modellen) in beeld.

FAQ

Welke Jeep-modellen zijn er?
De iconische Jeep Wrangler staat als de belichaming van het merk centraal in het modelaanbod. Aan de onderkant wordt het aanbod aangevuld met de compacte modellen Avenger en Renegade, aan de bovenkant door de grotere Compass en Grand Cherokee.
Wat kost de goedkoopste Jeep?
De voordeligste nieuwe Jeep is de Renegade, met een vanafprijs van ruim 30.000 euro. Een gebruikte Jeep is er al vanaf zo’n 3.000 euro en in die prijsklasse kom je verschillende (oudere) modellen van het merk tegen.
Waar komt Jeep vandaan?
Jeep is een Amerikaans automerk en daar staat ook nog altijd het hoofdkantoor. Tegenwoordig is Jeep onderdeel van Stellantis North America, een afdeling binnen het wereldwijde concern Stellantis.
Wie is de eigenaar van Jeep?
Jeep is tegenwoordig onderdeel van Stellantis North America, een afdeling binnen het wereldwijde concern Stellantis. Stellantis is het overkoepelende concern van de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram en Vauxhall.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Het actuele modelaanbod van Jeep bestaat uit de (2023):