Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Jeep Cherokee

Jeep Cherokee: het ware SUV

De oer Cherokee, een tweedeurs, kwam in 1974 voort uit de productie van American Motors Corporation (AMC). In de firmakroniek werd hij vermeld als het meest succesvolle Jeepmodel aller tijden. In 1984 werden de daaropvolgende Jeepgeneraties Cherokee en Wagoneer geïntroduceerd. Met hun smalle, kortere en 400 kg lichtere bouwwijze baseerden de nieuwe voertuigen op een modern, baanbrekend concept. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Jeep Cherokee

De Jeep Cherokee is een Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt gebouwd door het Amerikaanse Jeep sinds 1974. Er bestaan 5 generaties: SJ (1974/83), XJ (1984-2001), KJ (2001/07), KK (2008/13) en KL (vanaf 2014). In 2019 krijgt deze generatie een facelift.

De originele Cherokee wordt verkocht als variant van de populaire Jeep Wagoneer. Hij ontwikkelt zich van groot SUV naar compact SUV (het eerste in zijn soort) naar crossover SUV. De naamplaat wordt continu gebruikt sinds 1974. De grote broer van de Cherokee, de Jeep Grand Cherokee, maakt aanvankelijk deel uit van het aanbod en is momenteel, binnen zijn eigen reeks, de populairste Jeep. De naam Cherokee verwijst overigens naar een voorname inheemse, Noord-Amerikaanse bevolkingsstam.

De Jeep Cherokee technisch bekeken

De Jeep Cherokee verschijnt in 1974 als een hernoemde herintroductie van de Jeep Wagoneer variant met 2 deuren. De nieuwe cabine verwijdert daarbij de C-pilaar in ruil voor een veel bredere D-pilaar en een enkel achterraam. Daarvoor, tussen 1963 en 1967, biedt ook de Wagoneer zo’n tweedeur aan, maar dan met dezelfde pilaren en ramen als het basismodel met 4 deuren.

De Cherokee vervangt de Jeepster Commando, die het vanaf 1972 minder goed doet dan verwacht. Daarvoor doet het nieuwe SUV vooral een beroep op een jonger publiek, zeker in vergelijking met de Wagoneer, die gezien wordt als een SUV voor de familie. De Cherokee wordt daarentegen in de markt gezet als een sportieve variant van de Jeep station wagon. De term Sport(s) Utility Vehicle verschijnt daarbij voor het eerst in de verkoopbrochure van 1974. Op een variant met 4 deuren is het wachten tot in 1977.

Naast het basismodel verschijnen in de oorspronkelijke reeks ook nog de Jeeps Cherokee S (Sport), Chief, Golden Eagle, Golden Hawk, Limited, Classic, Pioneer en Laredo.

De nieuwe generatie Jeep Cherokee

In zijn vijfde generatie is de Jeep Cherokee een middelgroot crossover SUV geworden. Ten opzichte van vorige generaties groeit hij zo weer (nadat hij even als compact rondrijdt). Die groei heeft te maken met de komst van de kleinere Jeep Renegade. Het voertuig wordt geïntroduceerd in 2013 op de Internationale Auto Show van New York, als de eerste Jeep gebouwd op het nieuwe Fiat Compact/Compact U.S. Wide platform. Dat is een creatie van Chrysler en Fiat. De auto wordt gebouwd in Toledo, Ohio (USA).

Het verbruik van de Cherokee is 7,6 liter per 100 km (op de snelweg). Hij doet het zo 45% beter dan zijn voorganger en dan de Jeep Liberty (die hij ook vervangt). Ondanks de controversiële look, met name van de voorkant, wordt de auto een verkoopsucces; in die mate zelfs dat de mechanisch gelijkaardige Dodge Dart en Chrysler 200 beide uit het aanbod worden geschrapt ten voordele van meer productiecapaciteit voor de Cherokee. De nieuwe generatie heeft een wielbasis van 2692 mm of 28 mm langer dan de Jeep Grand Cherokee uit 1993 en 130 mm langer dan de vorige generatie (XJ). Tegelijk is dat 69 mm korter dan de originele Cherokee (SJ).

De auto kan voorzien worden van 3 verschillende systemen voor vierwielaandrijving: Active Drive I, Active Drive II en Active Drive Lock. Ze worden gekoppeld aan Jeeps Selec-Terrain, een systeem voor tractiecontrole. Dat systeem kan desgewenst de achteras ontkoppelen wanneer vierwielaandrijving niet echt nodig is, een primeur voor compacte SUV’s. De ingreep verlaagt zo ook onnodige belasting van de krachttrein, waardoor het verbruik van het voertuig verminderd. In 2019 krijgt de KL een facelift, waarbij de voorkant weer wat traditioneler wordt aangepakt. De auto debuteert op de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show van Detroit, op 16 januari 2018. De voorgril is iets naar onder geschoven om plaats te maken voor grotere koplampen met geïntegreerde richtingaanwijzers en led DRL. Alle modellen krijgen ook nieuwe wielen. De achterkant lijkt op de tweede generatie Jeep Compass, met gelijkaardige led achterlichten.

Jeep Cherokee modellen en prijsklassen

De Jeep Cherokee KL heeft aanvankelijk 4 uitrustingen: Sport, Latitude, Trailhawk en Limited. Behalve de Trailhawk, die enkel als 4x4 verschijnt, kan men de voertuigen als 4x4 of 4x2 bestellen.

De Cherokee Sport dient daarbij als basismodel en heeft onder andere 17" stalen wielen, U Connect 5.0" touchscreen radio, 6 luidsprekers, stoffen bekledingen, en een 2.4 Tigershark I4 motor met een ZF automatische transmissie met 9 snelheden. Vanaf 2015 wordt ook de 3.2 Pentastar V6 motor aangeboden. Het middenmodel heet Latitude en is de volumeverkoper van de reeks. Hij voegt onder andere lichtmetalen wielen toe (aan de Sport) en spiegels en hendels in de carrosseriekleur. Het model wordt kort gevolgd door de Trailhawk, die enkel als 4x4 beschikbaar is. Het topmodel is de Limited, met onder andere lederen bekledingen en een U Connect 8.4" touchscreen infotainment systeem.

Vanaf 2019 spreekt men van Latitude, Latitude Plus, Limited, Trailhawk en Overland.

Beoordelingen voor Jeep Cherokee

22 Beoordelingen

4,6