Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Jeep Compass

De eerste Jeep crossover ooit

De Jeep Compass is een crossover Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Jeep en is diens eerste crossover ooit. In het Jeep aanbod bevindt hij zich, samen met de verwante Jeep Patriot, onder de Jeep Wrangler, op het instapniveau (“Trail Rated” in de Jeep terminologie). De eerste generatie (MK49) rijdt tussen 2007 en 2017. De tweede generatie (MP/552) rijdt vanaf 2017. Het voertuig krijgt alvast de maximale 5 sterren van het veiligheidsagentschap Euro NCAP. Lees meer

Video - Jeep Compass Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Jeep Compass

De Jeep Compass technisch bekeken

Vier jaar voor de productie van de Jeep Compass, in 2002, wordt een conceptauto met dezelfde naam voorgesteld op de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show van Detroit. Deze Jeep heeft 2 deuren, vierwielaandrijving en een 3.7 Power-Tech V6 motor. Die motor (uit de Jeep Liberty) zal het productiemodel van de Compass uiteindelijk niet halen, maar de stijl en een aantal kenmerken blijven wel gelijk. Het uiteindelijke productiemodel heeft wel 4 deuren in plaats van 2.

Die Compass met 4 deuren gaat in première in januari 2006, eveneens tijdens de Detroit Auto Show. Het eerste exemplaar wordt samengesteld op 30 mei van hetzelfde jaar. Dat gebeurt in de fabrieken van Belvidere, Illinois (USA), waar eerder de Dodge Neon wordt gebouwd. Tussen 2007 en 2010 krijgt de Compass daarbij geen “Trail Rated” embleem, zoals de andere Jeep SUV’s. Daarop moet hij wachten tot in 2011. De badge duidt aan dat de Compass expliciet bedoeld is voor bestuurders die voornamelijk op verharde wegen rijden en voor het eerst een Jeep willen aankopen.

Net zoals de Patriot is de Compass verder gebaseerd op het Daimler Chrysler/Mitsubishi GS platform. De voertuigen onderscheiden zich eigenlijk vooral via stijl en marketing. De Patriot is dan een traditionele vierdeur Jeep stationwagon, terwijl de Compass een ‘zachtere’ hatchback look heeft, gelijkend op de Dodge Caliber.

De nieuwe generatie Jeep Compass

Voor het modeljaar 2011 krijgt de Compass een volledig nieuw design. Hij lijkt nu meer op de Jeep Grand Cherokee. Een voorname herziening is hier de ophanging, die nu een betere handelbaarheid garandeert. Het interieur krijgt een grotere standaarduitrusting en ook de optiepakketten worden aangevuld. Dat gebeurt onder andere met het Freedom Drive II pakket (voor moeilijker te berijden terreinen, “Off-Road”). Hiertoe behoren onder andere een CVT, terreinbanden verpakt in 17" lichtmetalen wielen, spatlappen, vierwielaandrijving en een verhoogde grondklaring.

Een speciale editie viert in ditzelfde jaar, 2011, de 70ste verjaardag van de bouwer. Deze versie krijgt een aantal upgrades, een bijzonder interieur, speciale badges en eigen wielen. Hij is enkel beschikbaar in 3 kleuren: brons, zilver en zwart.

De tweede generatie Compass debuteert vervolgens in september/november 2016. Dat gebeurt in Brazilië en op de Internationale Auto Show van Los Angeles (USA). Hij vervangt niet alleen de eerste generatie Compass, maar ook de Jeep Patriot (die wordt stopgezet). Zijn platform is nu verlengd en wordt gedeeld met de Jeep Renegade.

Tot de nieuwigheden behoren onder andere een Beats Premium audiosysteem, 18" lichtmetalen wielen, led koplampen, FCW, een achteruitkijk-camera, parkeersensors voor- en achteraan, BLIS en het Jeep Selec-Terrain systeem voor permanente vierwielaandrijving. De samenstelling vindt daarbij voor het eerst plaats in India, meer bepaald in de Fiat fabrieken van Ranjangaon, Maharashtra. Van daaruit wordt er geëxporteerd naar tal van rechts rijdende landen zoals het UK, Australië, Japan en Thailand.

Jeep Compass modellen en prijsklassen

De 3 modellen van de Jeep Compass heten Sport (het basismodel), Latitude (het middenmodel) en Limited (het topmodel). Een vierde trim heet Trailhawk. Hier is het Selec-Terrain systeem standaard opgenomen en deze versie is dus het meest geschikt als echt terreinvoertuig. Afgezien van de Trailhawk kan men alle modellen anderszins ook met voorwielaandrijving bestellen.

Het Sport basismodel voorziet daarbij standaardkenmerken zoals 17" lichtmetalen wielen, een AM/FM radio met cd-speler en 4 speakers, stoffen bekledingen en manuele ramen en deursloten. Kenmerken zoals elektrische ramen en deursloten, een Boston Acoustic geluidssysteem met 7 speakers en airconditioning zijn er optioneel. Een bijzondere versie is de al vermelde 70th Anniversary Edition. Dit model is gebaseerd op de Sport, maar voegt een aantal unieke kenmerken toe, zoals lederen stoelen, airconditioning en een keyless sleutel.

Tot slot wordt in 2012 ook nog een Altitude Edition model gepresenteerd. Deze versie is gebaseerd op de Latitude uitrusting, waaraan onder andere zwarte, lichtmetalen wielen worden toegevoegd. Er zijn verder onder andere lederen stoelen, een zonnedak en het Boston Acoustic audiosysteem. Deze uitrusting wordt eerst overigens enkel gebruikt in de Jeep Grand Cherokee. In het modeljaar 2012 verschijnt ze echter niet alleen bij de Compass, maar ook nog bij de Patriot, de Wrangler en de Wrangler Unlimited of, anders gezegd, bij alle Jeep modellen behalve de Jeep Liberty. Vanaf het modeljaar 2013 is ze weer exclusief voor de Jeep Grand Cherokee.

Beoordelingen voor Jeep Compass

6 Beoordelingen

4,3