Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Jeep Grand Cherokee

het meest bekroonde SUV ooit

De Jeep Grand Cherokee is een middelgroot Sport Utility Vehicle (SUV) en de grote broer van de Jeep Cherokee. Het voertuig wordt gebouwd door de American Motors Corporation (AMC, ondertussen Fiat Chrysler) sinds 1993. Er zijn 4 generaties: ZJ (1993/98), WJ (1999–2004), WK (2005/10) en WK2 (vanaf 2011). Lees meer

Alternatieve modellen

Bijzonder aan dit SUV is dat het steeds als zogenaamde unibody wordt gemaakt. Het traditionele SUV gebruikt daarentegen een body-on-frame constructie (zoals een pick-uptruck).

De Jeep Grand Cherokee technisch bekeken

De eerste Jeep Grand Cherokee verschijnt in 1983. AMC is dan op zoek naar een vervanger van de kleinere Jeep Cherokee (XJ). Voor die taak worden 3 externe designers aangesproken: Larry Shinoda, Alain Clenet en Giorgetto Giugiaro. Hun eerste kleimodel staat bekend als het XJC Project. Tegelijkertijd bouwen de AMC designers zelf ook aan de Jeep Concept 1, die veel trekken van de uiteindelijke Grand Cherokee vertoont.

De Grand Cherokee wordt zo ook de eerste Jeep die als Chrysler verschijnt. In 1987 koopt deze bouwer AMC immers op. Even wordt zo ook een nieuw ontwerp van de Chrysler minivans naar voor geschoven als nieuwe Cherokee en concurrent van de Ford Explorer (afgeleid van de Ford Ranger pick-uptruck). Deze omweg zorgt ervoor dat de Grand Cherokee later verschijnt dan verwacht, in 1992 (modeljaar 1993).

Dat gebeurt dan wel met grote trom, op de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show van Detroit. Daar wordt de nieuwe Cherokee in de zon gezet als luxe SUV met 3 uitrustingen: Base/SE, Laredo en Limited. Tussen 1995 en 1998 verschijnt ook nog de Orvis. Tussen 1997 en 1998 verschijnt de TSI. De Grand Cherokee Base biedt daarbij onder andere stoffen bekledingen, een volledig instrumentarium en een manuele transmissie met 5 snelheden aan. Elektrische ramen en sloten behoren dan nog niet tot de standaarduitrusting. Er zijn bijvoorbeeld wel een airbag voor de bestuurder en ABS.

De nieuwe generatie Jeep Grand Cherokee

De vierde generatie Jeep Grand Cherokee (WK2) wordt geïntroduceerd in de lente van 2010, voor het modeljaar 2011. Hij debuteert op de Auto Show van New York in 2009. De auto behoudt daarbij de klassieke Jeep stijl in combinatie met een moderne, meer gestroomlijnde carrosserie. Het interieur is nog luxueuzer en omvat onder andere lederen bekledingen en accenten in echt hout. De elektronische opties zijn state-of-the-art.

Voor zijn inspanningen wordt deze Grand Cherokee bekroond met zo’n 30 prijzen: voor zijn capaciteiten als terreinvoertuig, voor zijn luxe, zijn prijs/kwaliteit, veiligheid, en ook als beste voertuig in zijn klasse. Het is zo het meest bekroonde SUV aller tijden. In 2011 wordt hij bijvoorbeeld Truck van het Jaar voor The Detroit News.

Een van de redenen voor dit succes is de nieuwe carrosserie, die zwaar getest wordt op aerodynamische efficiëntie. De stroomlijning in kwestie omvat onder andere 5400 extra laspunten (in vergelijking met de vorige generatie), alleen al voor de carrosserie. Het eindresultaat is een 146% rigidere torsie. Zo wordt ook de duurzaamheid van de auto verbeterd en verminderen de lawaaihinder, vibraties en de ruwheid van de rijbehandeling. Wel behouden blijft de typische unibody constructie uit staal. Ze wordt in deze generatie geassisteerd door een onafhankelijk ophanging, die een betere autobehandeling toelaat.

Tot de systemen voor vierwielaandrijving behoren ondertussen de Quadra-Trac I, de Quadra-Trac II en de Quadra-Drive II. Met het Jeep Selec-Terrain systeem kan de bestuurder verder verschillende rijmodi selecteren: Auto, Sport, Snow (sneeuw), Sand/Mud (zand/modder) en Rock (rots). Via de Quadra-Lift kan verder ook de grondklaring aangepast worden via verschillende modi: Park, Aero, Normal Ride Height, Off-Road 1 en Off-Road 2. Maximaal komt het voertuig zo 282 mm hoger te staan.

Jeep Grand Cherokee modellen en prijsklassen

De Jeep Grand Cherokee WK2 biedt best veel uitrustingen aan, die elk hun eigen standaard en optionele pakketten hebben. Het basismodel is de Laredo E (Laredo vanaf 2014). Tot diens standaarduitrusting behoren onder andere 17" lichtmetalen wielen, een 7" infotainment systeem en een audiosysteem met 6 luidsprekers. Opstapper is de Laredo X (2011/13). Het echte Grand Cherokee terreinvoertuig heet dan weer Trailhawk. Hij wordt eerst gebaseerd op de Laredo X en later op de Limited (vanaf 2017). De Limited is in 2013 de opvolger van de Laredo X.

Het luxemodel is de Overland, die onder andere voorzien is van Nappa lederen stoelen, een panoramisch maandak en 20" lichtmetalen wielen. Topmodellen zijn de Overland Summit, vanaf 2014 gewoon Summit genoemd. Zij voegen nog meer luxekenmerken toe aan de Overland, zoals bijvoorbeeld een Harman Kardon surround-sound audiosysteem. Verder is er ook nog een prestatievariant. Die heet eerst SRT 392 en later SRT Trackhawk (vanaf 2018).

Een bijzondere editie, tot slot, is de Sterling Edition. Deze unieke uitrusting wordt enkel aangeboden in het modeljaar 2018 en viert de 25ste verjaardag van de Jeep Grand Cherokee.

Beoordelingen voor Jeep Grand Cherokee

46 Beoordelingen

4,5