Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-f-150-l-01.jpg

Ford Serie F

1 / 3
ford-f-150-l-01.jpg
ford-f-150-l-03.jpg
ford-f-150-l-04.jpg

Sterke punten

  • Veelzijdige modelreeks
  • Krachtige motoren
  • Genoeg comfort voor dagelijks gebruik

Zwakke punten

  • Erg groot naar Europese maatstaven
  • Zelfs op grijskenteken niet goedkoop
  • Relatief hoog brandstofverbruik

Ford F 150 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford F 150, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford F-serie: de bestverkochte auto ter wereld

De Ford F-serie is de overkoepelende aanduiding voor de grote pick-up modellen van het merk. Het populairst en bekendst is de Ford F-150, die het zelfs schopte tot (een van de) bestverkochte auto ter wereld. Lees meer.

Interesse in een Ford Serie F

Ford Serie F occasions
Ford Serie F nieuwe auto's
Ford Serie F dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De F-serie is zeer veelzijdig: van relatief compacte (klassieke) modellen tot lichte vrachtwagens
  • Leverbaar met krachtige motoren, die de F-serie modellen geschikt maken voor zwaar werk
  • Zeker de latere modellen bieden een interieurcomfort vergelijkbaar met personenauto’s
  • Meeste uitvoeringen geschikt voor het Nederlands grijskenteken

Technische gegevens

Motorisatie

In zijn lange historie is de Ford F-serie geleverd met diverse motoren, maar de meeste daarvan waren wel V8-motoren. Bij de vroegere modellen waren daarnaast ook zes-in-lijnmotoren leverbaar, bij de latere modellen waren V6-motoren het alternatief. De zwaarste modellen waren er korte tijd ook met V10, maar dan gaat het om een lichte vrachtwagen in plaats van een pick-up. De meeste motoren zijn benzinemotoren, maar in de jaren zestig deden de eerste diesels hun intrede. De laatste jaren zijn zeker de zwaardere uitvoeringen vaak voorzien van een dieselmotor, terwijl de pick-ups meestal een benzinemotor blijven houden. Diesel is in Amerika namelijk een veel minder gangbare brandstof dan hier in Europa. Bij alweer de veertiende modelgeneratie, vanaf 2020, doet ook elektrificatie zijn intrede. Zo is er een hybride versie en zelfs ook een volledig elektrisch aangedreven uitvoering van de Ford F-serie. Over alle modellen gezien zijn er zowel handgeschakelde varianten als modellen met automatische transmissie, maar sinds 2003 hebben alle modellen een automaat. De nieuwste modellen hebben een tientrapsautomaat. Afhankelijk van de uitvoering behoort zowel achter- als vierwielaandrijving tot de mogelijkheden.

Afmetingen

De afmetingen van de Ford F-serie lopen sterk uiteen. Het eerste model uit de jaren veertig is naar huidige maatstaven een compact model pick-up, terwijl de F-serie in zijn rijke historie ook grote vrachtwagenmodellen heeft gekend. Om toch een idee te geven: een ‘standaard’ Ford F-150 van modeljaar 2015 is 5,3 meter lang, 2,0 meter breed en 1,9 meter hoog.

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford F-150
Marktintroductie 2020 (veertiende generatie)
Lengte x breedte x hoogte 5,31-6,19 x 2,01-2,20 x 1,91-2,01 m
Wielbasis 3,12-3,69 m
Inhoud bagageruimte N.v.t. (i.v.m. laadbak)
Ledig gewicht 1.914-2.698 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 3.500 kg (voor rijbewijs B)
Cilinderinhoud 2.703-5.161 cm3
Vermogen 239 kW (325 pk)-514 kW (700 pk)
Koppel 542-868 Nm
Topsnelheid Niet geregistreerd
Acceleratie van 0 tot 100 km/u Niet geregistreerd
Tankinhoud 87-136 l
Verbruik Niet geregistreerd
CO₂-uitstoot Niet geregistreerd

Varianten

De Ford F-serie kent talrijke varianten, verspreid over maar liefst veertien modelgeneraties. Het bekendst is de Ford F-150, samen met de zwaardere varianten Ford F-250 en F-350. Bij de inmiddels klassieke modelgeneraties was ook een lichtere F-100 variant. De F-serie omvat naast pick-ups ook ‘lichte’ vrachtwagenmodellen. De bekendste daarvan zijn de Ford F-650 en F-750. In de jaren zestig omvatte de F-serie zelfs grote vrachtwagens, maar die gingen al snel over in de Ford L-serie. De verschillende Ford F-serie modellen zijn op hun beurt geleverd in talrijke configuraties. Denk aan enkele of dubbele cabine, korte of lange laadbak of met alleen een cabine en een kaal chassis voor een opbouw door derden.

Prijzen

Aangezien de Ford F-150 nooit officieel in Nederland of Europa is geleverd, is het lastig om oorspronkelijke nieuwprijzen te vermelden. Daarnaast zijn er talrijke uitvoeringen en kost de import naar Europa ook wat. Om toch een idee te geven: de Ford F-150 heeft op dit moment (begin 2024) in Amerika een vanafprijs van ongeveer 35.000 dollar en de zwaardere Ford F-250 een vanafprijs van 45.000 dollar. De volledig elektrische Ford F-150 Lightning heeft een vanafprijs van 50.000 dollar.

Een Ford F-serie occasion is te vinden vanaf zo’n 6.000 euro voor een exemplaar uit de jaren tachtig of negentig in goede staat. De prijs kan oplopen tot 200.000 euro voor een vrijwel nieuwe Ford F-150 Raptor of Ford F-450 met alles erop en eraan. Het Nederlandse occasionaanbod bestaat grotendeels uit Ford F-150 exemplaren, die binnen ditzelfde prijsbereik vallen, waarbij de prijs zoals gebruikelijk afhangt van leeftijd, technische staat en uitvoering van het specifieke exemplaar.

Design

Buitenkant

De Ford F-serie pick-up modellen zijn over het algemeen strak en vierkant vormgegeven, maar wel vanaf het begin met net zo veel aandacht voor een mooi design als bij een personenauto. De Ford F-serie past dan ook prima tussen de andere Ford-modellen van de betreffende periode. De zwaardere Ford F-serie modellen, de lichte vrachtwagens, staan qua design los van de pick-ups. Feitelijk komt alleen de cabine met de pick-ups overeen.

Binnenkant

Vanbinnen zijn de vroegere Ford F-serie modellen vrij spartaans, waarbij de voorzieningen aan boord gaandeweg toenemen – net als bij andere bedrijfswagens. Vanaf ongeveer de jaren zeventig en tachtig krijgen de uitrusting aan boord meer aandacht. Vanaf de late jaren tachtig bieden de Ford F-serie pick-up modellen dezelfde luxe aan boord als de Ford-personenauto’s in de middenklasse. Daarmee biedt de Ford F-serie het beste van twee werelden: de capaciteiten van een bedrijfswagen met het rijcomfort van een personenauto.

Veiligheid

De grote afmetingen van met name de latere en/of zwaardere modellen van de Ford F-serie zorgen ervoor dat manoeuvreren op de soms krappe Nederlandse wegen lastig kan zijn, wat tot onoverzichtelijke situaties kan leiden. Dat geldt overigens ook voor andere grote bedrijfswagens. Voor de rest is de veiligheid dik in orde. Vooral de laatste modelgeneraties van de Ford F-serie pick-ups zetten goede scores neer bij de NHTSA en IIHS, de Amerikaanse tegenhangers van de Europese veiligheidsorganisatie Euro NCAP. In 2018 werd de Ford F-150 zelfs onderscheiden met de IIHS Top Safety Pick Award.

Alternatieven

De Ford F-serie pick-up modellen bevinden zich in het zogenaamde ‘fullsize’ pick-up segment. Andere sterke spelers zijn bijvoorbeeld de Chevrolet Silverado, GMC Sierra, (Dodge) Ram 1500, Nissan Titan en Toyota Tundra. Al deze pick-ups bieden vergelijkbare technische specificaties, uitrustingen en configuratiemogelijkheden. Op het moment van schrijven (begin 2024) is de Ford F-serie als een van de weinige leverbaar met geëlektrificeerde aandrijving, maar de andere merken werken daar ook aan. Van al deze pick-up modelreeksen bieden alleen Chevrolet en GMC ook lichte vrachtwagenvarianten zoals de zwaardere Ford F-serie modellen.

FAQ

Wat kost een Ford F-serie?
Wat een Ford F-serie kost, hangt sterk af van het specifieke model. Ford F-serie occasions zijn in Nederland te vinden voor prijzen van 6.000 euro voor een wat ouder model tot 200.000 euro voor een bijna nieuw topmodel.
Hoe groot is een Ford F-serie?
De afmetingen van een Ford F-serie verschillen sterk per model en configuratie. Om toch een idee te geven: een ‘standaard’ Ford F-150 van modeljaar 2015 is 5,3 meter lang, 2,0 meter breed en 1,9 meter hoog.
Kun je een Ford F-serie rijden met rijbewijs B?
De lichtere Ford F-serie modellen (bijv. Ford F-150) kun je rijden met rijbewijs B. Bij de zwaardere modellen, zoals de Ford F-250 en F-350 of nog zwaarder, hangt het af van het totaalgewicht inclusief lading. Dat mag voor rijbewijs B niet boven de 3.500 kg uitkomen. Is dat wel het geval, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig.

Beoordelingen voor Ford F 150

2 Beoordelingen

5,0

Meer informatie

Modellen