Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Ford Ka

Van kleine stadsauto naar uitgebreid model met compact design

Ford Ka is voor het eerst in 1996 door Ford Motor Company op de markt gebracht als een smalle stadsauto in de vorm van een driedeurs hatchback. Het design van deze auto is gebaseerd op het ontwerp van New Edge. Dat houdt in dat er sprake is van ronde vormen en een scherpe belijning. Op het gebied van auto’s van Ford is deze stijl van design ook terug te zien in het model Focus. De Ford Ka geniet vanwege de sportieve uitstraling en gebruiksvriendelijkheid in het stadsverkeer een grote populariteit. Lees meer

Alternatieve modellen

Een jaar na de lancering van de eerste auto uit deze serie kreeg de Ford Ka de tweede plaats tijdens de verkiezing voor Auto van het Jaar. Er zijn in 2003 twee speciale uitvoeringen verschenen, namelijk de SportKa en de StreetKa. Het eerstgenoemde model beschikt over een sterke 1.6 motor en is gebaseerd op StreetKa. Het meest opvallend aan Ford Ka van de eerste generatie zijn de kunststof bumpers die mat zijn uitgevoerd in combinatie met de ronde vormen.

Technische kenmerken van het nieuwste model

De tweede generatie Ford Ka kreeg vorm in 2008 en is geproduceerd tot en met het jaar 2015. Daarna is het model Ford Ka+ ontstaan die compact qua formaat is, maar groot in stijl. Het nieuwste model is compact en bijzonder wendbaar, zodat er ook op onhandige parkeerplaatsen geparkeerd kan worden. Daarbij wordt hulp geboden via de parkeersensoren die zich aan de achterzijde bevinden. Bij het benaderen van een object aan de achterkant wordt een waarschuwingssignaal gegeven. Ook handig is dat met de handen aan het stuur via een spraakopdracht diverse functionaliteiten bediend kunnen worden, bijvoorbeeld bellen of muziek luisteren. Het is zelfs mogelijk een inkomend sms-bericht te laten voorlezen. De nieuwste Ford Ka in het Ford Ka+ model beschikt over een nieuwe motor die in het laagste verbruik voorziet. Er is sprake van een zuinige 1.2 liter Ti-VCT benzinemotor die over vier cilinders beschikt. Er zijn vijf versnellingen beschikbaar en het model wordt geleverd met de keuze tussen 70 pk en 85 pk. In de auto zijn airbags aanwezig voor de bestuurder en voor de passagier die voorin zit. Daarnaast zijn er zijairbags aanwezig ter bescherming van de borstkas, en gordijnairbags die bescherming voor het hoofd bieden.

Verschillen Ford Ka en Ford Ka+

Als er gekeken wordt naar de eerste en tweede generatie van Ford Ka en de nieuwste variant als Ford Ka+ zijn er uiteraard een aantal verschillen op te merken. De nieuwe auto van de tweede generatie werd uitgevoerd met een design dat al minder karakteristiek was. Bovendien werd van het platform van Fiat 500 gebruikgemaakt. De tweede generatie beschikt over betere schokdempers, maar er zijn ook overeenkomsten met de Fiat Panda, bijvoorbeeld de 1.2 liter FIRE Multipoint injectie benzinemotor. Ford Europa heeft besloten om in 2015 te stoppen met de ontwikkeling van de authentieke Ford Ka en in plaats daarvan met een Ford Ka+ te komen. Dit omdat de vraag naar compacte stadsauto’s groot is, en aan deze vraag wordt met Ford Ka+ zeker tegemoet gekomen. Dit model is nog steeds compact, maar biedt wel meer ruimte en comfort in vergelijking met de eerste en tweede generatie Ford Ka. Er is nu sprake van een volwaardige stadsauto die als vijfdeurs auto beschikbaar is. Dat biedt al meer gemak dan de voorgaande modellen. Er zijn vijf zitplaatsen beschikbaar en de kofferruimte heeft een inhoud van 270 liter. De achterbank is inklapbaar. De Ka+ biedt meer comfort en een nog betere rijervaring dan de voorgangers in de vorm van Ka uitvoeringen.

Prijsstelling in vergelijking met andere auto’s van Ford

De prijsstelling van Ford Ka+ is scherp en, zeker in vergelijking met de andere auto’s van Ford, voordelig te noemen. De auto bevindt zich in het aanbod met modellen in de laagste prijsklasse en wordt gevolgd door de nieuwe Ford Fiesta die duurder is. Ford biedt auto’s aan in allerlei prijscategorieën, waarbij de Ford Ka+ als goedkoopst uit de bus komt. Er zijn ook auto’s van Ford die een veelvoud kosten van de Ka+. Wat dat betreft is er voor ieder budget een passende auto beschikbaar in het aanbod van Ford. De indeling in de prijsklasse komt onder meer voort uit de grootte van de auto, type motor, niveau van luxe en comfort en toepassing van technologieën.

Beoordelingen voor Ford Ka

164 Beoordelingen

4,2