Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Kia Picanto

Bekroond stadsvoertuig met een oog voor goed design

De Kia Picanto is een stadsvoertuig geproduceerd door de Zuid-Koreaanse fabrikant Kia. Dat gebeurt sinds 2004. In Zuid-Korea zelf heet de Picanto Kia Morning. Dat is ook het geval in Hong Kong, Taiwan en Chili. De eerste generatie heet in Taiwan nog Ka EuroStar. In Vietnam spreekt men van de Kia New Morning. In Maleisië wordt het eerst de Naza Picanto en later de Naza Suria. Verder wordt de naam in sommige markten aangevuld met bepaalde cijfer/lettercombinatie. Dit moet een betere marketing mogelijk maken. In Colombia spreekt men zo bijvoorbeeld over de Kia Picanto Ion. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Kia Picanto

In Ecuador rijdt de Picanto R, in Brazilië de Picanto Flex. Picanto K1 is de Picanto van Thailand en Picanto 1250 is die van Nieuw-Zeeland. In Indonesië wordt dan weer een onderscheid gemaakt tussen de variant met 1.0 en die met 1.2 litermotor. De eerste versie wordt er Kia Morning 1.0 genoemd. De auto wordt wel enkel in het jaar 2015 verkocht.

De Picanto wordt gebouwd in Seosan, Zuid-Korea, in de Donghee fabriek. De eerste generatie (SA) situeert zich tussen 2004 en 2011. De tweede generatie (TA) rijdt tussen 2011 en 2017. Vanaf 2017 begint de derde generatie (JA).

In 2011 wint de Picanto de iF Product Design Award in de categorie transportdesign. In 2012 krijgt hij nog een prestigieuze designprijs: de Red Dot Award. Voor Top Gear Magazine is de Picanto het Koopje van het Jaar 2011. Voor de Association of Scottish Motoring Writers wordt hij de Beste Kleine Auto van 2011. In Zuid-Afrika krijgt de auto 3 jaar op rij de Standard Bank People’s Wheels Award voor ‘beste koop’ (2011/13).

De Kia Picanto technisch bekeken

De eerste generatie Kia Picanto (SA) wordt gepresenteerd in 2003, tijdens de Motor Show van Frankfurt. Het voertuig wordt gebaseerd op het verkort platform van de Hyundai Getz. Hij is 3495 mm lang en heeft 5 deuren. Het is wat men noemt een hatchback, waarbij koffer- en zitruimten hetzelfde bouwvolume delen.

Bij aanvang worden 2 benzinemotoren aangeboden: een 1.0 van 61 pk en 45 kW en een 1.1 van 65 pk en 48 kW. In Europa wordt ook nog een 1.1 dieselmotor met 3 cilinders aangeboden. Hij is gebaseerd op de 1.5 litermotor (met 4 cilinders) van de Kia Cerato en maakt gebruik van directe injectie en een turbo met variabele geometrie. De kracht kan zo oplopen tot 75 pk of 56 kW. In bepaalde landen wordt verder ook nog een 1.2 litermotor gepresenteerd. Hij zal later nog gebruikt worden in de nieuwere Hyundai i10. De benzinemotoren kunnen optioneel gekoppeld worden aan een automatische versnellingsbak.

Om de aantrekkingskracht van het voertuig te stimuleren bij Europese gebruikers, wordt de Picanto hier uitgerust met een aantal extra entertainende of comfortabele kenmerken. Hiertoe behoren een cd-speler met MP3 playback, airconditioning, elektrische ramen, afstandsbediening en elektrische spiegels.

De nieuwe generatie Kia Picanto

Aan de nieuwste, derde generatie Picanto (JA) gaan verschillende facelifts (en uiteraard ook een tweede generatie) vooraf. De eerste aanpassingen worden doorgevoerd in 2007. De ingrepen zijn dan nog eerder beperkt. De lichten worden gewijzigd, er komt een nieuwe bumper en een nieuwe gril. Het stuur wordt nu elektrisch bekrachtig in plaats van hydraulisch.

Een tweede facelift volgt in 2010. Ook deze aanpassingen zijn eerder mild, zowel binnenin als buitenaf. Bijzonder is vooral het verschijnen van de ondertussen typisch geworden Kia tijgerneus, de nieuwe gril van Kia. Je kunt dus zeggen dat de Picanto tijdens deze facelift wordt aangepast aan de nieuwe design filosofie van het huis, een creatie van de gereputeerde Audi en Volkswagen man Peter Schreyer.

Een derde facelift volgt in 2014. Er verschijnt onder andere een Daytime Running Light systeem (DRL) met ledlampen. Het interieur krijgt een nieuw instrumentenpaneel met digitale snelheidsmeter. Optioneel wordt een multimedia stereosysteem aangeboden met touchscreen. De Picanto heeft nu 7 airbags, remcontrole, een handrem alarm en veiligheidsgordels die in de hoogte kunnen worden aangepast. Er verschijnt ook een nieuwe Eco Plus motor. Hij wordt gekoppeld aan een CVT (Continuous Variable Transmission, semi-automatische transmissie). Gek genoeg blijft de internationale versie van de Picanto tijdens deze facelift haast onaangeroerd. Alleen de voorbumper is nieuw.

Een laatste facelift volgt in 2015. Voor- en achterbumpers krijgen een nieuw ontwerp met nieuwe mistlampen. Er komt ook een turboversie van de 1.0 litermotor. De kracht neemt zo toe van 69 naar 106 pk en de motor voldoet nu aan de nieuwe Euro 6 standaarden.

In 2017 verschijnt vervolgens de derde generatie Picanto (JA). Hij maakt dat jaar zijn debuut op de Motor Show van Genève. Het nieuwe model gebruikt lichter bladmetaal dan zijn voorganger. Er worden 3 motoren voorzien. De oude 1.0 Kappa II met 3 cilinders wordt nu aangeboden in een normale en een turbo variant. Daarnaast is er ook nog een 1.2 Kappa II met 4 cilinders. Beide 1.0 motoren kunnen enkel gekoppeld worden aan een manuele transmissie met 5 versnellingen. De 1.2 versie kan optioneel gekoppeld worden aan een automatische versnellingsbak. Tot de nieuwe kenmerken behoren voorts TVBB, SLS (om een rechte rijlijn aan te houden), FCWS (waarschuwing bij voorwaartse aanrijdingen) en AEB (een autonome noodrem).

Kia Picanto modellen en prijsklassen

De Kia Picanto heeft slechts 1 model, een hatchback met 5 deuren (daar waar de tweede generatie nog een model met 3 deuren aanbiedt). Het voertuig is verder wel verwant met de Hyundai i10 en de Kia Ray, wat misschien handig kan zijn voor prijsvergelijking. Men kan ook kiezen uit 3 benzinemotoren, met stijgende kracht: de 1.0 Kappa II MPI I3, de 1.0 Kappa II MPI turbo I3 en de 1.25 L Kappa II MPI I4. De transmissie is manueel en heeft 5 snelheden, of er kan gekozen worden voor een duurdere automatische transmissie met 4 snelheden.

Bijzonder, tot slot, is nog een beperkte editie van het voertuig, geproduceerd door Kia Nederland en gelanceerd in november 2013: de Kia Picanto R-Cross. Dit voertuig wordt ontwikkeld als concurrent van de Volkswagen CrossUp. Er worden slechts 500 exemplaren gebouwd.

Beoordelingen voor Kia Picanto

78 Beoordelingen

4,4