Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

SEAT Ibiza

De best verkopende SEAT aller tijden

De SEAT Ibiza is een compact voertuig geproduceerd door de Spaanse fabrikant SEAT (SEAT wordt eigenlijk gespeld als een afkorting: SEAT staat voor Sociedad Española de Automóviles de Turismo). De Ibiza wordt gebouwd sinds 1984 en is de best verkopende SEAT aller tijden. De naam is afkomstig van het bekende Spaande feesteiland. Het is zo de tweede SEAT die naar een Spaanse stad wordt genoemd, na de SEAT Ronda. De Ibiza wordt gemaakt in samenwerking met gereputeerde namen zoals Italdesign, Karmann en Porsche. Lees meer

Video - Seat Ibiza Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over SEAT Ibiza

Vanaf de tweede generatie wordt de bouwer een onderdeel van de Duitse Volkswagen Groep. Alle auto’s worden vanaf dan gebouwd op Volkswagen Groep platformen en met Volkswagen onderdelen en technologieën.

Ondertussen kent de Ibiza vijf generaties. De eerste generatie, 021A, loopt tussen 1984 en 1993, de tweede (Typ GK) tussen 1993 en 2002. De derde generatie, Typ 6L, rijdt tussen 2002 en 2008, de vierde (Typ 6J) tussen 2008 en 2017. Vanaf 2017 start de vijfde generatie.

De techniek van de SEAT Ibiza

De SEAT Ibiza wordt gepresenteerd op de Motor Show van Parijs in 1984. Men spreekt van de Mk1 (eerste generatie) en de codenaam 02A1. De productie vindt plaats in de Zona France fabriek, vanaf 27 april 1984. Er worden 1342000 exemplaren verkocht. Zo wordt de Ibiza al snel de voortrekker van het merk.

De eerste generatie introduceert daarbij de klassieke Ibiza vorm. Hij wordt gepromoot als een combinatie van Italiaanse stijl en Duitse motoren. De Ibiza is dan ook een ontwerp van Giorgetto Giugiaro (Italdesign), terwijl het Duitse Karmann het voertuig voorbereid op industrialisatie.

De Ibiza wordt gebaseerd op de SEAT Ronda, een klein familievoertuig, dat op zijn beurt gebaseerd is op de Fiat Ritmo. Krachttrein en transmissies worden ontwikkeld door Porsche. Hoewel men een compact voertuig als basis gebruikt is de Ibiza langer dan de meeste compacte voertuigen, zoals de Ford Fiesta en de Opel Corsa/Vauxhall Nova. Hij is tegelijk kleiner dan compacte familievoertuigen zoals de Ford Escort en de Opel Kadett/Vauxhall Astra. De kofferruimte is 320 liter en kan vergroot worden naar 1200 liter.

Alle motoren hebben voorts 4 cilinders en worden transversaal gemonteerd (vooraan). De 0.9 en 1.2 varianten maken gebruik van een carburator. Ook de 1.5 variant van 85 pk doet dat. De 1.5 van (90 en 100 pk) en de 1.7 (uit 1989) gebruiken een injectiesystemen met 1 of meerdere toevoeren. De 1.7 diesel gebruikt indirecte injectie.

De nieuwe generatie SEAT Ibiza

De vierde generatie SEAT Ibiza (Mk 4, Typ 6J) debuteert op de Motor Show van Genève als de Bocanegra, een conceptauto. De vormgeving is in handen van de Belg Luc Donckerwolke. Het voertuig heeft iets van een pijl, waarmee wordt afgeweken van de originele vormgeving uit 1984. Deze Ibiza is ook de eerste van alle Volkswagen Groep modellen om het nieuwste Volkswagen Groep PQ25 platform te gebruiken in het compacte segment. Ook de (grotere) Volkswagen Polo Mk5 en de Audi A1 gebruiken dit platform.

De nieuwe Ibiza wordt verkocht vanaf de zomer van 2008, eerst als vijfdeur en later ook als driedeur, de Ibiza SportCoupé of de Ibiza SC. Eind 2008 wordt de Ibiza Ecomotive gelanceerd. Hij wordt aangedreven door een 1.4 dieselmotor van 59 kW met een CO2 uitstoot van 98 g/km. In juni 2009 worden vervolgens de prestatievarianten uitgebracht, de Ibiza FR, de Cupra en de Bocanegra. De FR heeft een 1.4 TSi van 110 kW. De motor wordt gekoppeld aan de Direct-Shift met 7 snelheden. De Cupra en Bocanegra gebruiken hetzelfde systeem, maar dan afgesteld op 132 kW. Op de Motor Show van Barcelona wordt in 2009 een bijzondere versie van de Mk4 voorgesteld, ter ere van de 25ste verjaardag van de Ibiza, de 25th Anniversary.

In 2012 volgt een eerste facelift van de vierde generatie. Het voertuig wordt gepresenteerd op de Motor Show van Genève. Het is eerder een opfrisbeurt, zowel vanbinnen als vanbuiten. In maart 2010 is ondertussen wel nog een model aan de reeks toegevoegd, de Ibiza ST, een stationwagon met 5 deuren. De wielbasis is 4230 mm lang, waardoor de koffer in volume toeneemt naar 430 liter. Er worden ook 2 nieuwe motoren aangeboden: een 1.2 TSi (benzine) en een 1.2 TDi (diesel).

In 2015 wordt op de Motor Show van Frankfurt nog een Ibiza gepresenteerd, de Ibiza CONNECT. Hij is uitgerust met Full Link Connectivity Technology, vertrekkend vanuit de Samsung Galaxy A3 en een speciale SEAT Connect app. Zo kan de smartphone van de inzittenden verbonden worden met het infotainment systeem van de auto.

In datzelfde jaar volgt een tweede facelift, die grondiger is. Binnenin worden de materialen hoogwaardiger, het design is ergonomischer. Tegelijk zijn er meer persoonlijke toetsen mogelijk, bijvoorbeeld aan het stuur of de versnellingsbak. De instrumentencluster is toegankelijker en biedt tal van nieuwe technologieën aan. Tot de nieuwe veiligheidskenmerken behoren RDL, parkeerassistentie en een achteruitkijkcamera. Aan de buitenkant vallen vooral de ledlampen op. In 2017 wordt de vijfde generatie Ibiza uitgebracht. Het voertuig wordt gepresenteerd op de Motor Show van Genève en is gebaseerd op het MQB A0 platform. De auto is nu 2 mm korter en 87 mm breder dan de Mk4. De motoren zijn een 1.0 TSi met 3 cilinders (benzine) en een 1.4 TDi (diesel), eveneens met 3 cilinders.

SEAT Ibiza modellen en prijsklassen

De eerste Ibiza is beschikbaar met 3 of 5 deuren. Tussen 1993 en 2008 rijdt ook nog de SEAT Cordoba rond, die beschikbaar is als saloon, coupé of stationwagen. In 2010 verschijnt met de Ibiza ST nog een stationwagon. De Ibiza Mk3 heeft tal van uitrustingen. Van ‘laag’ naar hoog' gaat het hier over de Award, de S, de SX, de Stylance, de Reference, de Signo en de Stella. De prestatievarianten zijn de Sport, de FR en de Cupra. De vierde generatie start nog steeds met de hatchback met 5 of 3 deuren. Daarnaast is er ook een stationwagon met 5 deuren (vanaf 2010). En in tegenstelling tot vorige generaties heeft de vijfde generatie maar 1 basismodel, de vijfdeur.

Beoordelingen voor SEAT Ibiza

317 Beoordelingen

4,5