Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

SEAT Ateca

SEAT Ateca: eerste SUV van SEAT

De van origine Spaanse fabrikant SEAT legde zich decennialang toe op de productie van auto’s met een vrij beperkte afmeting. Aanvankelijk waren dit op Fiat-types gebaseerde modellen voor de Spaanse markt, die in licentie werden gemaakt. Sinds 1990 is SEAT onderdeel van Volkswagen, en hoewel dat bedrijf over genoeg kennis beschikt voor het ontwikkelen van SUV’s en andere grote auto’s, duurde het nog geruime tijd voordat een dergelijk model onder de SEAT-vlag verscheen. Lees meer

Video - Seat Ateca Profiel

Alternatieve modellen

SEAT Ateca: de eerste Spaanse SUV

Pas in 2016 introduceerde het merk zijn eerste SUV. Deze werd de SEAT Ateca genoemd. Zoals de traditie is bij SEAT werd voor het geven van een naam aan de auto de kaart van Spanje erbij gepakt en een mooi klinkende plaatsnaam uitgekozen. De Ateca is overigens ook weer niet direct een heel groot model, maar een compacte cross-over SUV uit de C-klasse. De lancering van de SUV vond plaats in februari 2016, tijdens de Autosalon van Genève in Zwitserland. Conceptmodellen ervan waren echter al in 2011 en 2015 op deze autobeurs te zien. De Ateca SEAT is een auto met vijf deuren, die plaats biedt aan vijf personen. Uiteraard houdt de SUV daarbij ook genoeg ruimte over voor bagage. Het volume van de kofferbak waarover de reguliere uitvoering beschikt bedraagt niet minder dan 510 liter. Hoewel hoog en robuust is de SEAT Ateca qua uiterlijk een relatief onopvallende auto. Het strakke design en de neus zijn echter kenmerkend voor SEAT.

Motoren van de Ateca

De SEAT Ateca is leverbaar met een vrij groot aanbod benzine- en dieselmotoren. Er is keuze uit benzinemotoren van 1,0 liter met 115 pk, 1,4 liter met 150 pk en 2,0 liter met 190 pk. Onder de diesels bevinden zich een cilinderinhoud van 1,6 liter met 115 pk en 2,0 liter met 150 of 190 pk. De krachtigste 2,0-liter dieselmotor is gekoppeld aan een 7-traps automatische DSG 4-Drive transmissie, terwijl de Ateca’s met de overige diesels over zes versnellingen beschikken. Deze kunnen worden geleverd als reguliere handmatige transmissie en als handmatige 4-Drive. Ook bij de benzinemotoren is een 6-traps versnelling de norm.

De uitvoeringen met een 150-pk 1,4-liter en 190-pk 2,0-liter hebben een automatische transmissie met zeven standen. Daarbij is er keuze uit een DSG en DSG 4-Drive. Verder is de SEAT Ateca met een 1,4 liter benzinemotor te koop met een manuele versnellingsbak, waaronder een handmatige 4-Drive. De SUV heeft een goede acceleratie, al hangt dit natuurlijk af van wat er onder de motorkap zit. Met de 2,0-liter dieselmotor van 190 pk trekt de auto in 7,5 seconden op naar 100 km per uur, en kan een maximumsnelheid van 212 km per uur worden gehaald. De zwaarste benzinevariant accelereert iets langzamer, terwijl de lichtere motoren in elf seconden van 0 naar 100 gaan. De Ateca is zowel verkrijgbaar met voorwielaandrijving als met vierwielaandrijving. Modellen met deze laatste techniek beschikken echter wel over een kleiner laadvermogen, namelijk 485 liter in plaats van 510 liter.

Overeenkomsten met andere SEAT-auto’s

Omdat de Ateca de allereerste SUV van SEAT was, kan de auto niet worden vergeleken met eerdere SUV’s van het merk. De MPV Altea wordt echter gezien als voorloper van de SEAT Ateca. Deze auto uit de compacte middenklasse werd tussen 2004 en 2015 gebouwd. Hij had net als de Ateca SEAT vijf deuren en vijf zitplaatsen, maar stond alleen als voorwielaangedreven auto in de showroom. Het model beschikte daarentegen wel over een groter motorengamma, waaronder benzinevarianten van 1,2 en 1,8 liter, een lpg-motor van 1,6 liter en een dieselmotor van 1,9 liter. Daarbij moet wel worden aangetekend dat deze gedurende de productieperiode niet allemaal gelijktijdig verkrijgbaar waren. De SEAT Altea is met een wielbasis van 2580 mm enkele centimeters kleiner dan de Ateca, die een wielbasis heet van 2638 mm. De lengte-, breedte- en hoogtematen van de Altea bedragen 4280 x 1770 x 1560 mm.

Ook deze afmetingen ontlopen die van de SEAT Ateca niet al te veel. De carrosserielengte van de SUV is namelijk 4363 mm, terwijl deze een breedte en hoogte heeft van 1807 mm en 1600 mm. Niet alleen de Altea is enigszins familie van de Ateca. Ook de van 2012 tot 2017 gebouwde derde generatie van de 5-deurs hatchback SEAT León vertoont enige verwantschap. Voor de Ateca en de León is namelijk hetzelfde MQB-platform van SEAT-eigenaar Volkswagen gebruikt, dat in 2012 werd geïntroduceerd. Het dient als bouwplan voor uiteenlopende automodellen, variërend van 3-deurs hatchbacks en 5-deurs liftbacks tot cross-overs en SUV’s. Ook de in 2017 gepresenteerde mini-SUV SEAT Arona en de vijfde generatie van de 5-deurs hatchback SEAT Ibiza maken er bijvoorbeeld gebruik van. Wat betreft wielbasis, lengte en breedte zijn deze echter wel iets kleiner dan de derde generatie van de León.

SEAT Ateca uitvoeringen en prijzen

Er bestaat een zevental varianten van de Ateca, die zich grotendeels in dezelfde prijsklasse bevinden. De voordeligste uitvoering is de Reference. Deze is onder meer uitgerust met lichtmetalen velgen van 16 inch en een zwarte dakrailing. De Ateca Style is qua nieuwprijs de volgende optie, en relatief gezien flink wat duurder. Deze variant heeft 17-inch lichtmetalen velgen, parkeersensoren aan de achterzijde en een met leer bekleed stuur. De Style Business Intense verschilt in aanschafprijs niet veel van de Style. Extra zijn parkeersensoren aan de voorkant en een achteruitrijcamera. Daarna is het weer een aardige financiële stap naar de Xcellence, die 18-inch lichtmetalen velgen en ledkoplampen met led-dagrijverlichting heeft.

De SEAT Ateca FR is even duur als de Xcellence, en beschikt onder andere over een dakspoiler en wielomlijsting in de carrosseriekleur. Het volgende model in het rijtje is de Xcellence Business Intense, al bedraagt het prijsverschil met de FR niet erg veel. Deze auto heeft extra’s als een topviewcamera, Park Assist met parkeersensoren voor en achter, een alarm en een elektrische achterklep met voetbediening. De duurste Ateca SEAT is de FR Business Intense, en hier is het verschil in prijs minimaal. Qua bijkomende features laten de FR Business Intense en de Xcellence Business Intense ook maar weinig onderlinge verschillen zien.

Beoordelingen voor SEAT Ateca

2 Beoordelingen

5,0