Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
SEAT

Huidige top modellen

Overzicht van de populairste SEAT modellen

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

SEAT occasion: Sociedad Española de Automóviles de Turismo

Een tweedehands auto van SEAT kiest men met hart en hoofd. Met name de nieuwe Ateca SUV werpt momenteel hoge ogen. Het voertuig is de Best Buy Car of Europe volgens AUTOBEST 2017. Bovendien weet het sport utility vehicle de maximumscore van 5 sterren te behalen in de Euro NCAP veiligheidstests. Dat is een primeur in de geschiedenis van deze Spaanse bouwer. De tests bestuderen onder meer de bescherming van jonge en volwassen passagiers, van voetgangers en van de systemen voor rijbijstand.

SEAT S.A.

Sociedad Española de Automóviles de Turismo, dat is de volledige naam achter de afkorting SEAT. De Spaanse bouwer heeft in de kern een sportief imago en houdt zijn hoofdkwartier in Martorell, nabij Barcelona. Het bedrijf wordt opgericht op 9 mei 1950 door het Instituto Nacional de Industria (INI), een overheidsholding. Vandaag de dag is het volledig in handen van de Duitse Volkswagen Groep. Voorheen zwaaide ook Fiat er lange tijd de scepter. De productie in Martorell bereikt een piek in 2000, met 500.000 exemplaren. Tegen 2006 zijn in totaal meer dan 16 miljoen SEATs gebouwd, waarvan 6 miljoen in de Spaanse fabrieken. Meer dan driekwart van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd, en dat naar meer dan 70 landen wereldwijd.

SEAT faciliteiten

De nieuwste Martorell-fabriek wordt geopend op 22 februari 1993 door Koning Juan Carlos. Het gaat daarbij eigenlijk om een verhuizing naar de Zona Franca (belastingvrije zone) van Barcelona. Er loopt een treinspoor tussen de historische Martorell-fabrieken en de Zona Franca-complexen, waarmee voertuigen en onderdelen getransporteerd kunnen worden. Het nieuwe Martorell-complex geeft daarbij onderdak aan verschillende faciliteiten zoals de afdeling Sport, het Technische Centrum, het Research en Ontwikkeling Centrum, het Design Centrum, het centrum voor de ontwikkeling van prototypes, de klantendienst en de dealers van Catalunya Motor. Ook het centrum voor oorspronkelijke onderdelen van SEAT, Volkswagen, Audi en Škoda bevindt zich hier. De faciliteiten voor ontwikkeling en samenstelling behoren daarbij tot de nieuwste, modernste en efficiëntste infrastructuren van de Volkswagen Groep. Er wordt hier steevast de beste kwaliteit voorgebracht, ook voor andere merken van de groep, met name Volkswagen en Audi. Zo worden hier onder andere de Audi A1, de Audi A3 Sportback en de Audi Q5 gebouwd. Vanaf 2011 bouwt men er ook aan de Audi Q3, een kleine SUV.

SEAT markten

Heden worden de SEAT-modellen verkocht op meer dan 70 markten wereldwijd. Dat gebeurt volgens het ontwikkelingsschema vooropgesteld door de Volkswagen Groep. Driekwart van de jaarlijkse productie dient daarbij voor de export uit Spanje. De basismarkt blijft Europa. De meest succesvolle, niet-Europese markt (in termen van verkoop) is momenteel Mexico, waar men aanwezig is in 27 verschillende staten. In Europa bespeelt het merk bijna 40 landen, in het noorden, het zuiden, het westen en het oosten inclusief Rusland. Daarnaast worden ook elf Aziatische landen bediend, het merendeel van het Midden-Oosten en het Arabische schiereiland. En 16 Amerikaanse landen, waaronder de VS, de Caraïbische Zee, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Ook Afrika en met name Noord-Afrika staan op de kaart. Sommige SEATs worden buiten Europa verkocht als Volkswagen (VW), zoals de Ibiza (VW Polo Playa), de Inca (VW Caddy) en de Cordoba (VW Polo Classic). In de Russische Federatie is het merk actief sinds 2007. Pogingen om de VS en Canada lokaal te bespelen met eigen fabrieken kwamen nooit echt van de grond of het bleek om valse geruchten te gaan. In het verleden werden ook nog Australië en Nieuw-Zeeland kort aangedaan (1995/99), net zoals Zuid-Afrika (2006/08). De toekomst van het merk ligt ondertussen echter vooral in verdere uitbreiding, met name in China. Vanaf 2012 start hier de verkoop van Martorell-voertuigen. In een tweede fase beoogt men de bouw van plaatselijke assemblages.

SEAT nomenclatuur

Traditioneel worden SEATs vernoemd naar belangrijke evenementen, steden of begrippen uit de Spaanse cultuur. Een groot aantal modellen is bijvoorbeeld genoemd naar Spaanse steden, zoals de Arosa, de Ibiza, de Córdoba, de León, de Toledo, de Altea, de Alhambra, de Málaga, de Marbella en de Ronda. Er zijn echter ook uitzonderingen. Een voorbeeld is hier de Exeo, verschenen in 2008, en genoemd naar het Latijnse woord exire, wat zoiets als verdergaan betekent. Daarnaast worden de prototypes van deze bouwer vaak vernoemd naar Spaanse dansen, zoals de Tango, de Bolero en de Salsa. Ook populair zijn hier verwijzingen naar het raceverleden van de bouwer, zoals bij de Formula en de Cupra GTI. Soms houdt men het in dezen ook gewoon bij een afkorting van het productiemodel, zoals bij de IBZ (Ibiza), de IBE (Ibiza Eléctrico) en de TL (Toledo). In recente jaren worden daarnaast ook vaak speciale versies of series aangeduid per productiemodel. Voorbeelden zijn de SC of SportCoupé en de ST of Sports Tourer-reeksen. Dit zijn dan meestal driedeurs en/of stationwagons afgeleid van een standaardmodel met vier of vijf deuren. Huidige voorbeelden zijn hier de Cupra (Cup Racing) en de FR (Fórmula Racing) als zijnde prestatievoertuigen. Op deze manier ademen de twee ook de roots van het merk als sportieveling en bouwer van racewagens.

SEAT-modellen

Het huidige (tweedehands) aanbod van deze bouwer bestaat uit de volgende standaardvoertuigen. Het eerste is de Mii, een stadsvoertuig. Deze auto verschijnt met drie of vijf deuren, maar telkens als hatchback waarbij zitruimte en koffer in hetzelfde volume zijn opgenomen. De Ibiza is een super mini. Hij verschijnt als SC (Sports Coupé), hatchback met vijf deuren of ST (Sports Tourer). De Toledo is een klein familievoertuig met vijf deuren. De Leon is eveneens een klein familievoertuig, dat verschijnt in drie verschillende modellen, namelijk SC, ST en vijfdeurs. Daarnaast rijden ook de gewilde SUV Ateca en de Alhambra rond. Laatstgenoemde is een groot MPV (multi-purpose vehicle) en is een populaire tweedehands auto. De huidige (tweedehands) FR en Cupra modellen zijn allemaal gebaseerd op twee basistypes, te weten de Ibiza en de Leon.