Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Kia Rio

Best ontworpen passagiersvoertuig van 2011

De Kia Rio is een compact voertuig van Kia, een Zuid-Koreaanse automaker. De auto bestaat sinds augustus 2000. Sinds 2017 rijdt de vierde generatie (YB) rond. De eerste generatie (DC) liep tussen 2000 en 2005, de tweede (JB) tussen 2005 en 2011, en de derde (UB) tussen 2011 en 2017. In Europa verschijnt de vierde generatie enkel als hatchback met 5 deuren. Daarnaast is hij ook al verschenen met 3 deuren of als sedan met 4 deuren. De motoren hebben 4 cilinders en gebruiken voorwielaandrijving. Ze rijden op benzine of diesel. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Kia Rio

De Rio vervangt de Kia Pride (gebaseerd op de Ford Festiva/Avella). De tweede generatie deelt zijn platform met de Hyundai Accent. Euro NCAP scoort de Rio LHD met 5 deuren in 2011 met de maximale score van 5 sterren voor veiligheid. In 2017 wint het voertuig de prestigieuze Red Dot Award voor best ontworpen passagiersvoertuig. Hij krijgt dat jaar ook nog eens de felbegeerde iF Design Award.

De technie van de Kia Rio

De eerste generatie Kia Rio (DC) verschijnt als sedan met 4 deuren of als stationwagon met 5 deuren. In de USA is het de goedkoopste auto op de markt. Hij heeft 1 motor. Aanvankelijk is dat een 1.5 DOHC I4 van 96 pk en 71 kW. Vervolgens wordt een grotere 1.6 DOHC van 104 pk en 78 kW gelanceerd (2003/05). Er is de keuze tussen een manuele transmissie met 5 snelheden of een automatische F4A-EL transmissie met 4 snelheden. In de meeste Europese landen en in het UK wordt ook nog een alternatieve 1.3 SOHC 8V I4 van 1343 cc (57 pk en 56 kW) aangeboden.

De nieuwe generatie Kia Rio

In 2002 krijgt de Kia Rio een eerste, milde facelift (modeljaar 2003). De motor wordt geüpgraded, net zoals de ophanging en de remmen. De stijl wordt binnenin en buitenaf gewijzigd. In Europa is deze externe facelift minder drastisch dan in het thuisland Zuid- Korea. De alternatieve 1.3 motor krijgt een verhoogde kracht van 80 pk en 60 kW tegen 5500 rpm.

De tweede generatie Rio (JB) wordt gelanceerd voor het modeljaar 2005. Hij heeft een nieuw platform, dat hij deelt met de Hyundai Accent. De motor wordt geüpgraded naar een 1.6 DOHC I4 van 110 pk, genaamd Alpha II. Ook deze motor wordt gedeeld met de Hyundai Accent. Tot de andere vernieuwingen behoort een nieuw extern design, waarbij de auto en zijn binnenruimte groter worden. Ook het aantal veiligheidskenmerken neemt toe. Het verbruik wordt zuiniger. De stationwagon verdwijnt hier uit de reeks en wordt vervangen door de hatchback met 5 deuren.

Voor het modeljaar 2010 krijgt het voertuig een nieuwe facelift, waarbij de nieuwe Kia huisstijl van Peter Schreyer wordt geïmplementeerd. Het meest opvallend daarbij is de nieuwe voorkant, die het merk letterlijk en figuurlijk een waar gezicht geeft. Het stuur wordt vernieuwd zoals bij de Kia Soul en de Kia Forte. Optioneel kan er een Bluetooth handsfree telefoon worden in verwerkt. De koplampen worden lichtjes aangepast en zien er donkerder uit. Parkeerlichten en richtingaanwijzers zitten nu in dezelfde behuizing. Motors zijn een 1.4 DOHC I4 16V (benzine) of een 1.5 DOHC I4 16V diesel. Beide motoren hebben een manuele versnellingsbak met 5 snelheden.

De derde generatie Rio heeft een 1.4 of een 1.6 Hyundai GDI Gamma motor. In Europa kan optioneel ook een 1.25 benzinemotor worden ingeschakeld, net zoals een 1.4 of een 1.1 CRDi turbodiesel. Die laatste 1.1 versie heeft de laagste CO2 uitstoot van alle niet-elektrische en niet-hybride voertuigen op de markt. Hij stoot slechts 85 g CO2 per kilometer uit. De vierde generatie Kia Rio wordt vervolgens gelanceerd in 2016, op de Motor Show van Parijs. De nieuwe auto is ontworpen door de Kia centra in California (USA) en Duitsland. De frontale overhang is groter, net zoals de motorkap. De C-pilaar is rechter. De hatchback is nu 15 mm langer, 5 mm breder en 5 mm minder hoog dan zijn voorganger. De productie begint eind 2016.

Kia Rio: prijzen en klassen

Zoals al verteld is de Kia Rio in Europa alleen nog beschikbaar als hatchback met 5 deuren (een hatchback integreert koffer- en zitruimten in hetzelfde volume). In de USA en op nog wat andere markten wordt het voertuig ook nog aangeboden als sedan met 4 deuren. Verwante auto’s zijn ondertussen de Hyundai i20, de Kia Stonic en de Hyundai Konic.

Verder hangt de prijs van de Kia Rio vooral af van de motor en de gekozen opties. Tot die motoren behoren: een 1.0 Kappa turbo GDI I3 (benzine), een 1.2 Kappa MPI I4 (benzine), een 1.4 Gamma MPI I4 (benzine), een 1.6 Gamma MPI I4 (benzine) en een 1.4 U-Line TCi (WGT) I4 turbodiesel. De transmissies zijn een manuele met 5 of 6 snelheden, of een automatische met 4 of 6 snelheden.

In China wordt in 2017, op Auto Shanghai, ook nog een cross-over versie van de Rio gelanceerd, de Kia Rio K2 Cross. Dit voertuig is exclusief bedoeld voor de Chinese markt. Hij is 30 mm breder en 40 mm langer dan de standaard Rio. Daaropvolgend maakt Kia werk van de Rio GT, een prestatiemodel. Dit gebeurt in het zog van (het succes van) de Kia Pro_Cee’d GT, een prestatievariant van de Kia Cee’d. In Europa wordt dit voertuig gelanceerd in juli 2013. Het is de allereerste Kia GT (hot hatch). De Rio GT zou op zijn beurt gebaseerd worden op wat in de USA de Rio 5-door wordt genoemd, maar dan met een Europese configuratie (met 3 deuren). Zo zou de eerste Kia hot hatch super mini geboren worden en kan de concurrentie worden aangegaan met de Ford Fiesta ST, de Peugeot 208 GTi en de Renault Sport Clio.

Beoordelingen voor Kia Rio

46 Beoordelingen

4,4