Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
kia-rio-front

Kia Rio

1 / 3
kia-rio-front
kia-rio-side
kia-rio-back

Sterke punten

 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Goede ruimte voorin
 • Aangename rijeigenschappen

Zwakke punten

 • Veiligheidspakket alleen tegen meerprijs
 • Besloten ruimte aan de achterzijde
 • Bovengemiddeld verbruik

Kia Rio: De kleine auto uit Zuid-Korea

De Kia Rio is een kleine auto die sinds 1999 wordt gebouwd. Als opvolger van de Kia Pride werden grote verwachtingen gesteld aan het model. De Rio is inmiddels aan de vierde generatie toe en geniet nog steeds grote populariteit. Dit is niet alleen te danken aan het moderne ontwerp. Lees meer

Goede redenen

 • De Kia Rio heeft goede rijeigenschappen.
 • De Rio biedt zeer veel ruimte op de voorstoelen.
 • Het model heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Met zeven jaar garantie wordt de beste garantieperiode in de industrie aangeboden.
 • Voor de Kia Rio geldt een zeer gunstige jaarlijkse wegenbelasting.

Gegevens

Motor

In de tweede en derde generatie werden naast de benzinemotoren respectievelijk één en twee dieselmotoren aangeboden. De 1,1-liter dieselmotor verbruikt slechts 3,2 liter per 100 kilometer. Dit maakte hem de zuinigste motor ter wereld. De dieselmotoren zijn in de vierde generatie vanaf 2018 volledig geschrapt en het motorenaanbod is ingekrompen tot twee 1,0-liter benzinevarianten met 100 en 120 pk en een 1,4-liter benzinemotor met 100 pk. De vierde generatie van de Kia Rio wordt aangedreven door een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventrapsautomaat.

Sinds 2020 zijn de 1,0-liter benzinemotoren uitgerust met een 48V mild hybrid systeem. Dit systeem neemt het starten over en ondersteunt de motor tijdens inhaalmanoeuvres.

Afmetingen

Met een lengte van 4,07 meter, een breedte van 1,73 meter en een hoogte van 1,45 meter vallen de afmetingen van de Kia Rio binnen het gebruikelijke bereik voor een kleine auto. De bagageruimte is 325 liter met de rugleuningen van de achterbank omhoog. Door de gedeelde achterbank neer te klappen, kan het kofferbakvolume worden vergroot tot 1.103 liter. De hoge laaddrempel en een opstapje in de bagageruimte hebben echter een nadelig effect en beperken de bruikbaarheid van de ruimte.

In de volgende tabel staan de belangrijkste gegevens van de Kia Rio-modellen van de huidige vierde generatie:

Gegevens en afmetingen Kia Rio
Bouwperiode sinds 1999, sinds 2017 (4e generatie)
Lengte, breedte, hoogte 4,07 m x 1,73 m x 1,45 m
Wielbasis 2,58 m
Inhoud kofferruimte 325 - 1.103 l
Onbeladen gewicht 1.055 - 1.105 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.600 - 1.650 kg
Cilinderinhoud 998 - 1.368 cm³
Koppel 133 - 172 Nm
Topsnelheid 166 - 190 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,2 - 13,9 s
Tankinhoud 45 l
Verbruik 4,1 - 6,1 l/100 km
CO²-uitstoot 115 - 140 g/km

Versies

Tot de derde generatie konden potentiële kopers kiezen tussen een drie- en vijfdeursversie van de Rio. Sinds 2017 wordt de Kia Rio alleen nog als vijfdeurs geleverd. De varianten beperken zich tot de motor en de beschikbare uitrustingspakketten Economy Line, Comfort Line, Dynamic Line en GT Line. Sommige modellen werden uitsluitend in het buitenland aangeboden. De Rio 1.6 GDI was bijvoorbeeld alleen in de VS te koop.

De Ipanema is het enige speciale model in de Rio-serie. De speciale uitrusting omvat verlaging van de auto, 16-inch aluminium velgen en stoelbekleding met de naam van het speciale model. De Ipanema werd verkocht tot 2002.

Prijs

De prijzen voor de Kia Rio als nieuwe auto beginnen bij 21.080 euro. Het topmodel GT-Line kost 27.180 euro. Een gebruikte Kia Rio van de derde generatie, bouwjaar 2014, met minder dan 100.000 kilometer op de teller, is verkrijgbaar vanaf ongeveer 7.500 euro. De prijzen voor tweedehands auto's van de vierde generatie beginnen bij ongeveer 10.000 euro.

De gebruikskosten omvatten 480 euro per jaar voor de motorrijtuigenbelasting. De verzekeringskosten bedragen 515 euro per jaar.

Design

Exterieur

Het ontwerp van de Kia Rio kan worden omschreven als modern. De grote ramen bieden een goed zicht rondom. De randen van het voertuig zijn ook goed te zien. Het afstandswaarschuwingssysteem en de achteruitrijcamera bieden ondersteunende diensten. De buitenspiegels zijn zeer groot en bieden een breed gezichtsveld. De B-stijl wordt vervelend bij het in- en uitstappen, meer bij de achterdeuren dan bij de voordeuren.

Interieur

Het interieur is volledig ontworpen met het oog op functionaliteit. Alle knoppen zitten waar je ze verwacht. De bestuurder wordt hier niet afgeleid door speelse details. De voorstoelen zijn zeer ruim. Zelfs langere mensen kunnen hier comfortabel plaats nemen. Er is echter kritiek op de zijdelingse steun van de stoelen. Passagiers achterin moeten genoegen nemen met krappe ruimte bij de benen. Dat blijkt al bij binnenkomst via de achterdeuren, die nauwelijks bewegingsvrijheid bieden. De hoofdruimte is ook comfortabel voor langere mensen.

kia-rio-interieur

kia-rio-trunk

Veiligheid

In de Euro NCAP crashtest scoort de Kia Rio slechts middelmatig zonder het optioneel verkrijgbare veiligheidspakket. Vooral op het gebied van bescherming bij een zijdelingse botsing en in de bumpertest behaalde de Rio slechts één van de vijf sterren. In een tweede test met het optioneel verkrijgbare veiligheidspakket kreeg het model vijf van de vijf mogelijke sterren.

Het veiligheidspakket, dat het ADA-pakket wordt genoemd, omvat diverse assistenten zoals actieve waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, waarschuwing bij slaperigheid, grootlichtassistent, waarschuwing voor een frontale botsing met remingreep, en voetgangers- en fietsdetectie. Het veiligheidspakket moet echter alleen in de Economy Line-uitrustingsvariant worden geboekt. Het is standaard inbegrepen in alle andere uitrustingspakketten.

Alternatieven

Als kleine auto heeft de Kia Rio verschillende alternatieven. In deze voertuigklasse zijn de Opel Corsa, Ford Fiesta en VW Polo beschikbaar als alternatieven. Qua afmetingen verschillen de voertuigen slechts enkele centimeters. Qua prijs en uitrusting scoort de Kia Rio iets beter dan de alternatieven. Het biedt de beste uitrusting voor een redelijke prijs en kan hier scoren met zijn goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kia Rio

Hoe lang is de fabrieksgarantie op een Kia Rio?
Kia biedt een fabrieksgarantie van zeven jaar of 150.000 kilometer voor haar personenauto's.
Hoe hoog is het brandstofverbruik van de Kia Rio?
Het brandstofverbruik van de Kia Rio van de vierde generatie ligt tussen de 4,1 en 6,1 liter per 100 kilometer.
Hoeveel pk heeft een Kia Rio?
De vierde generatie van de Kia Rio levert tussen de 100 en 120 pk.
Wat zijn de onderhoudskosten van de Kia Rio?
Volgens het onderhoudsschema van Kia liggen de onderhoudskosten voor de Rio rond de 770 euro inclusief olieverversing.