Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Kia Sportage te koop: tweedehands en nieuw

Kia Sportage

Kia Sportage

SUV met tijgerneus

De Kia Sportage (Kia KX5 in China) is een compact Sport Utility Vehicle (SUV) uit het J-segment. Het voertuig wordt gebouwd sinds 1993. De productie is in handen van het Zuid-Koreaanse Kia Motors. Met de Sportage is het een van de bouwers die het SUV van het open terrein (ook) naar de stad brengt. De eerste generatie heeft affiniteit met de Mazda Bongo. Mazda zal aanvankelijk ook heel wat motors voor de Sportage leveren. Ondertussen (vierde generatie) is de auto meer verwant met de Hyundai Tucson. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

Informatie over Kia Sportage

Men onderscheidt 4 generaties Sportage, die elk zo hun eigen klemtoon hebben. De eerste generatie (NB-7) rijdt tussen 1993 en 2004, de tweede (JE/KM) tussen 2004/10, de derde (SL) tussen 2010/15 en de vierde (QL) vanaf 2015. Vanaf de derde generatie neemt designer Peter Schreyer het roer over en brengt hij de Sportage op een lijn met de nieuwe Kia design filosofie.

Kia Sportage: de techniek

De Kia Sportage heeft aanvankelijk 2 modellen: de standaard vijfdeur en een cabrio met drie deuren. De motor zit vooraan en heeft achterwielaandrijving. De motors zijn een 2.0 FE 14 en een 2.0 FE DOHC I4. Er is ook een dieselmotor, de 2.0 RF I4. Ze worden gekoppeld aan een manuele transmissie met 5 snelheden, of aan een automatische transmissie met 4 snelheden. De wielbasis is 2650 mm, de lengte 4440 mm, de breedte 1855 mm en de hoogte 1635 mm. De eerste generatie Sportage wordt ontwikkeld op basis van de Mazda Bongo (en zijn platform). De auto’s delen veel mechanische componenten, waaronder motoren en transmissies. De Sportage dateert dan ook van tijdens de alliantie tussen Ford en Mazda. In deze samenwerking leveren Mazda en Ford technologische kennis aan Kia , dat hen in ruil goedkope productiefaciliteiten aanbiedt.

Tussen 1995 en 1998 wordt de Sportage gebouwd door Karmann in Duitsland. Alle Europese Sportages uit die tijd komen dus uit Duitsland. In de rest van de wereld stromen ze toe vanuit Zuid-Korea. Hoewel het voertuig al in juli 1993 op de Japanse markt verschijnt, moeten de Europeanen nog wachten tot in 1995.

In 1996 verschijnt ook nog de Sportage Grand of Grand Wagon. Dat is een verlengde eerste generatie Sportage. Het model is zo’n 355 mm langer dan de standaard Sportage en heeft een bagagevolume van 2220 liter (in plaats van 1570). Het verkoopt vooral in Azië. In 1997 is de Kia Sportage de eerste auto ter wereld om airbags voor de knieën in te voeren.

De nieuwe generatie Kia Sportage

In mei 2008 krijgt de (tweede generatie) Sportage een facelift. Een tweede facelift volgt haast onmiddellijk, begin 2009. De auto wordt nu gebouwd in Žilina, Slowakije. Hij maakt hier vooral een sprong qua veiligheid en behoort nu onder andere tot de 20 best verzekerbare voertuigen ter wereld (Insure.com).

Vanaf de derde generatie Sportage verschuift de aandacht naar design en comfort. Met de Sportage wordt het SUV langzaam van de open terreinen naar stad en snelwegen geleid. Het model met 3 deuren wordt achterwege gelaten, net als het verlengde model. Verwantschap verschuift van de Mazda Bongo naar de Hyundai Tucson .

Kia huurt de gereputeerde ontwerper Peter Schreyer in om het merk een nieuw gezicht te geven. Dat wordt de ondertussen typisch geworden tijgerneus, die vooral via motorkap, gril en bumpers wordt gestileerd. De nadruk op design kadert in een groter plan om meer voet aan grond te krijgen in Europa. Hiervoor moeten de Kia’s een waar gezicht krijgen, slim ontworpen zijn en voldoen aan hogere eisen qua comfort en veiligheid. Schreyer neemt hiervoor niet alleen de Sportage, maar alle Kia modellen onder handen. Hij overziet alles vanuit design centra in Frankfurt, Tokyo en Korea. Zijn voornaamste doel is de Kia instant herkenbaar te maken en dus te breken met de totale neutraliteit die aan de geschiedenis van het merk kleeft.

Schreyers plannen komen voor het eerst tot uiting in de Kee, een conceptauto uit 2007. Hier verschijnt de nieuwe Kia gril, de tijgerneus. Hij symboliseert kracht, maar ook vriendelijkheid, aaibaarheid.

De vierde generatie Sportage wordt voorgesteld in september 2015, op de Auto Show van Frankfurt. De verkoop start in het modeljaar 2016. De opvallendste nieuwe ingrepen hebben opnieuw te maken met design en omvatten met name een sterk contrast tussen scherpe kanten en gladde oppervlakken. Volgens Kia zelf komt de inspiratie hiervoor van hedendaagse gevechtsvliegtuigen. De wielbasis is 2670 mm, de lengte 4480 mm, de breedte 1855 mm en de hoogte 1645 mm. Tot de nieuwe motoren behoren 5 benzines en 2 diesels. Tot de benzinemotoren behoren een 1.6 I4, een 1.6 I4 turbo, een 2.0 L Nu I4, een 2.0 Theta II I4 turbo, en een 2.4 Theta II I4. De diesels zijn een 1.7 I4 turbo en een 2.0 4l CRDI. De motoren worden gekoppeld aan een automatische of manuele transmissie met 6 snelheden, of een (semi-automatische) DCT met 7 snelheden.

Ondertussen blijft ook de klemtoon op veiligheid behouden. In 2017 wordt de Sportage bijvoorbeeld de Top Safety Pick van het IIHS (Insurance Institute for Highway Safety, USA). Uiteraard kunnen ook de betere design prijzen niet achterwege blijven. In 2016 krijgt de auto maar liefst 3 van de meest prestigieuze bekroningen: de Red Dot Award for Car Design, de iF Design Award en de Good Design Award.

Kia Sportage modellen en prijsklassen

Zoals al even werd opgemerkt, biedt de Sportage vandaag de dag een enkel model aan, het SUV met 5 deuren. Er zijn 3 uitrustingen: LX, EX en SX. Verschil wordt zo vooral nog gemaakt via de verschillende motoren (zie hierboven). Verder kan men ook nog kiezen voor voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. Opmerkelijk is, tot slot, dat eerdere generaties Sportage eigenlijk best nog relevant blijven. Met elke nieuwe generatie lijkt de klemtoon van het voertuig wat te verschuiven. Kort door de bocht kun je zeggen dat eerdere Sportages ‘meer terreinvoertuig’ zijn dan latere Sportages. Sommige bestuurders kunnen er dus baat bij hebben de verschillende generaties Sportage te vergelijken op zoek naar hun beste koop.

Beoordelingen voor Kia Sportage

74 Beoordelingen

4,6