Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
kia-banner-l-01.jpg

Kia hybride

Kia hybride: betrouwbaar en efficiënt

Een Kia hybride is tegenwoordig gemeengoed. Er is keuze uit verschillende modellen. Van forse SUV’s tot compacte stadsauto’s. De keuze is reuze als het over Kia hybride modellen gaat. Lees meer.

Highlights van Kia hybride

  • Gunstig brandstofverbruik
  • Altijd rijk uitgerust met diverse comfortvoorzieningen
  • Goede garantievoorwaarden
  • Restwaarde van Kia-modellen zijn doorgaans erg goed

Welke Kia hybride modellen zijn leverbaar?

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Kia Motors investeert al jaren miljarden in de ontwikkeling van hybride- en brandstofcelauto's. Hoewel Kia pas in 1973 is begonnen met het produceren van auto's, zijn Kia's niet meer weg te denken in het Nederlandse straatbeeld. Kia is nog steeds één van de snelst groeiende automerken binnen Nederland en Europa. Dankzij de Koreaanse drang naar vernieuwing en ontwikkeling heeft Kia in een mum van tijd een hoog kwaliteitsniveau weten te realiseren.

Kia maakt gebruik van geavanceerde technologieën en is zeer actief op het gebied van het terugdringen van emissies. De eerste hybride-auto van Kia mag er zijn. Dit is de Kia Optima Hybrid, een mild-hybride. De verbrandingsmotor krijgt tijdens optrekken ondersteuning van een elektromotor. De energie die vrijkomt bij het remmen, wordt opgeslagen in de accu en kan later weer worden gebruikt. De Kia Optima is binnen het D-segment een van de eerste hybride-auto’s. Kia heeft nog veel meer hybride modellen geproduceerd. Denk aan de Kia Niro Hybrid en Kia Sportage Hybrid. Stekkerhybrides levert Kia ook. Denk hierbij aan de Kia Niro Plug-in Hybrid, Sportage Plug-in Hybrid en de Kia Sorento Plug-in Hybrid.

Modellen en uitvoeringen Kia hybride

Kia Optima De eerste Kia hybride is de Kia Optima Hybrid, feitelijk een mild-hybride. De Kia Optima Hybrid wordt in 2012 eerst als 2.4 liter-variant geïntroduceerd op de Amerikaanse markt. In 2013 komt de Optima Hybrid ook op de Nederlandse markt, maar dan met een 2,0 liter benzinemotor met een vermogen van 150 pk. Kia monteert onder dit model banden met een lagere rolweerstand om zoveel mogelijk brandstof te besparen. De Kia Optima Hybrid is voorzien van een lithiumpolymeeraccu en is echt een auto voor de lange afstanden. Met een gemiddeld verbruik van 5,4 liter per 100 km is de Optima op papier zuinig, maar niet zo zuinig als auto’s met een full-hybride aandrijflijn. Het is nauwelijks merkbaar als de auto van de benzinemotor overschakelt op de elektromotor, of andersom. Na 9,2 seconden heeft de eerste generatie Optima Hybrid de 100 km/u bereikt.

Kia Niro Hybrid De Kia Niro is verreweg een van de populairste hybride modellen van Kia op de Nederlandse markt. De eerste generatie Niro Hybrid sloeg in als een bom. De Nederlandse importeur verkocht er duizenden exemplaren van. De auto kwam in 2016 op de markt en kreeg in 2019 een grote update. Het model werd geleverd van 2016 tot 2019 en beschikt over voorwielaandrijving en een hybride aandrijflijn bestaande uit een elektro- en benzinemotor. De twee motoren zijn goed voor een systeemoutput van 104 kW (141 pk) met een maximum koppel van 265 Nm. De versie geleverd van 2019 tot 2022 heeft in principe dezelfde aandrijflijn. De update had vooral betrekking op het design en het interieur. Schakelen gebeurt bij elke Kia Niro Hybrid met een zestraps automaat met dubbele koppeling.

Kia heeft van de eerste generatie Niro ook een plug-in hybride geleverd, alsook een volledig elektrische versie: de Kia e-Niro. Het systeemvermogen van de PHEV is gelijk aan dat van de Hybrid. De auto heeft wel een aanzienlijk grotere batterij van 8,9 kWh waardoor de auto een langere afstand volledig elektrisch kan rijden. Dit gaat om zeer kleine afstanden.

De tweede generatie Kia Niro is er in de smaken Hybrid, Plug-in Hybrid en ook als e-Niro. De Kia Niro Hybrid van de tweede generatie heeft onder de motorkap een 1,6-liter GDi-benzinemotor, gekoppeld aan een zestraps automaat met dubbele koppeling en een elektromotor. Goed voor 141 pk, net als zijn voorganger. De PHEV-variant van de nieuwe Niro heeft een output van 183 pk. Dat extra vermogen is te danken aan een sterkere elektromotor en een groter accupakket. De auto kan op papier 65 kilometer elektrisch rijden, versus 50 kilometer voor de vorige generatie Niro PHEV.

Kia Sportage De Kia Sportage is een populaire familie-SUV. De vijfde generatie is verkrijgbaar als Mild-Hybrid, Hybrid of als Plug-in Hybrid. De Sportage 1.6 T-GDi Mild-Hybrid heeft een vermogen van 117 kW (160 pk). Liever wat meer power? Opteer dan voor de 1.6 T-GDi Hybrid. Die heeft een output van 158 kW (215 pk). Het grote voordeel van de full-hybrid is dat je de auto niet zelf hoeft op te laden. Dat regelt de auto helemaal zelf. De plug-in hybride versie van de Kia Sportage heeft een systeemvermogen van 185 kW (252 pk). Die auto heeft een 13,8 kWh accu waarmee de auto op papier tot 70 kilometer kan afleggen op een volle lading stroom. De Kia Sportage Hybrid heeft een 1,49 kWh grote batterij. Daarmee kan de SUV slechts beperkte afstanden elektrisch rijden. Hoe meer stroom de auto terugwint, hoe vaker de auto elektrisch wordt aangedreven.

Kia Sorento De Kia Sorento vormt het grootste hybride model van Kia op de Europese markt. De auto is uitsluitend verkrijgbaar als hybrid of als plug-in hybride. Die laatste – een stekkerhybride dus – heeft een 1,6-liter viercilinder turbobenzinemotor en een elektromotor, samen goed voor 195 kW (265 pk) met een systeemkoppel van 350 Nm. Dankzij een 13,8 kWh accupakket kan de Sorento Plug-in Hybrid op papier 57 kilometer volledig elektrisch rijden. De Sorento is er ook als Hybrid. Dat model heeft een aandrijflijn met een vermogen van 169 kW (230 pk) met 350 Nm aan koppel. Deze auto heeft een kleinere batterij. Net als bij de Sportage Hybrid kan deze uitvoering dus beperkte afstanden volledig elektrisch rijden.

Hoeveel kost een Kia hybrid?

Nieuwprijzen

Nieuw zijn er nog maar een paar Kia hybride modellen te koop. Het gaat hier om de Niro, Sportage en Sorento. De nieuwprijs van deze modellen kan per modeljaar verschillen. Een Sorento Plug-in Hybrid heeft een prijskaartje van ongeveer 60.000 euro. De Sportage is een stukje goedkoper. Als mild-hybride ben je voor dat model 40.000 euro kwijt, voor de hybride 43.000 euro en voor de plug-in hybride 45.000 euro. De Kia Niro is verreweg de voordeligste nieuwe Kia hybride. De Kia Niro Hybrid start bij ongeveer 34.000 euro. De stekkerhybride start bij 40.000 euro.

Prijzen voor occasions

Als occasion is een Kia hybride een stuk voordeliger. Een Kia Optima Hybrid start al bij ongeveer 8.000 euro. Prijzen van Kia hybride occasions lopen op tot ongeveer 62.000 euro voor een Sorento Plug-in Hybrid. Een Kia Niro Hybrid start bij ongeveer 10.000 euro, maar die prijs kan eenvoudig oplopen tot dik 45.000 euro. De Sportage MHEV begint bij 28.000 euro en voor dik 50.000 euro krijg je de sleutels van een nagenoeg nieuw exemplaar. De occasionprijzen van de Kia hybride modellen die we in dit overzicht hebben behandeld, zetten we hieronder in een overzicht.

  • Kia Optima Hybrid – vanaf 8.000 euro
  • Kia Niro – vanaf 10.000 euro
  • Kia Sportage – vanaf 28.000 euro
  • Kia Sorento – vanaf 39.000 euro

FAQ

Is een Kia hybride betrouwbaar?
De hybride auto’s van Kia staan bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie. Kia heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun hybride voertuigen. Kia biedt daarnaast over het algemeen sterke garanties, inclusief een beperkte basisgarantie van meerdere jaren en een beperkte garantie op de aandrijflijn, wat het vertrouwen in de betrouwbaarheid van hun voertuigen weerspiegelt. Het is dan wel belangrijk dat de auto goed onderhoud heeft gehad. Het volgen van het aanbevolen onderhoudsschema van de fabrikant is zelfs cruciaal om de fabrieksgarantie te behouden.
Welke automerken leveren nog meer hybride modellen?
Er zijn genoeg automerken die hybride aandrijflijnen leveren. Bekende voorbeelden zijn de modellen van [Toyota](https://www.autoscout24.nl/auto/toyota/hybride/ "toyota hybride"), maar ook [Hyundai](https://www.autoscout24.nl/auto/hyundai/ "hyundai") timmert met hybride modellen stevig aan de weg. Kijk ook zeker naar een automerk als [Lexus](https://www.autoscout24.nl/auto/lexus/hybride/ "lexus hybride").
Wat is de populairste Kia hybride?
Dat is zonder twijfel de Kia Niro Hybrid. Van dat model bestaan al twee generaties. De aandrijflijn is voor beide modellen nagenoeg gelijk gebleven. Het systeemvermogen van de Kia Niro Hybrid komt in beide gevallen uit op 141 pk.