Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Renault Twingo

Sterke punten
 • Klein en wendbaar
 • Actueel design
 • Veel comfort en uitrusting
 • Beschikbaar als elektrische auto
 • Zuinige motoren
Zwakke punten
 • Door veel uitrusting duur
 • Middelmatige kwaliteit
 • Eerdere generaties zeer spartaans

Renault Twingo: afmetingen, interieurs, motoren, prijzen en concurrenten

De Renault Twingo is een van de populairste kleine auto’s sinds hij in 1993 voor het eerst werd gepresenteerd. Het wendbare model biedt vele voordelen, vooral als tweede auto of voor in de stad. Ook de derde generatie biedt de nieuwste technologie en veel comfort. Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Goed doordacht concept met jaren ervaring
 • Verbeterde technologie in de derde generatie
 • up to date dankzij e-motor
 • Veel veiligheidstechnologieën beschikbaar
 • Zeer wendbaar en overzichtelijk

Gegevens

Motor

Terwijl er voor de tweede generatie van de kleine auto zelfs dieselmotoren beschikbaar waren, heeft Renault in de huidige variant duidelijk schoon schip gemaakt. Er zijn nu nog maar twee aandrijflijnen in het motorengamma: de goedkope instapbenzinemotor en een e-motor. Vooral de instapmotor, met een vermogen van 82 pk en een koppel van 95 Nm, lijkt al snel overbelast; bij het rijden op landwegen of de snelweg is er simpelweg een gebrek aan vermogen. Dit wordt ook onderstreept door de gemeten rijgegevens, want de Renault Twingo bereikt de 100 km/u pas na 15,1 seconden en de topsnelheid wordt bereikt bij 158 km/u. Die waarden zijn oké voor de stad, maar van rijplezier is hier weinig sprake. Het lage verbruik van iets meer dan vijf liter helpt daarbij niet echt.

De Renault Twingo is veel wendbaarder als elektrische auto. Hoewel de elektromotor ook een handelbare 81 pk levert, vallen het koppel van 160 Nm, de directe respons en het ontbreken van een versnellingsbak toch op. Met 12,9 seconden tot 100 km/u en een topsnelheid van 135 km/u kan hij veel flexibeler worden bestuurd. Van belang is hier de geïnstalleerde accu, die zich in de vloer van het voertuig bevindt. 22 kWh capaciteit brengt u naar schatting 185 kilometer ver voordat een stop bij het laadstation nodig is. Het lage energieverbruik van 16,3 kWh zorgt ook voor bijzonder gunstige onderhoudskosten en maakt de Renault Twingo Electric tot aantrekkelijk alternatief voor de benzinemotor.

Afmetingen

Om ervoor te zorgen dat de Renault Twingo zich bijzonder thuis voelt in de stad spelen de overzichtelijke afmetingen een belangrijke rol. Want ook al worden auto’s gemiddeld steeds groter, genieten dit soort kleine auto’s nog altijd een grote populariteit. Dankzij 3,62 meter lengte en 1,66 meter breedte beweegt de Twingo zich veilig over alle wegen. Ook het zoeken naar een geschikte parkeerplaats is verloopt hierdoor efficiënter. De draaicirkel is een ongelooflijke 8,65 meter, dus over wendbaarheid hoeft niemand zich zorgen te maken.

Toch maakt de derde generatie Renault Twingo indruk met een zeer grote hoeveelheid ruimte in het interieur. Er zijn vier zitplaatsen beschikbaar. Voorin kunnen zelfs lange mensen comfortabel zitten. Op de tweede rij wordt de ruimte natuurlijk wel krap. De kofferbak laat ook geen grote transporten toe. Dankzij 188 liter laadvolume moet er echter genoeg ruimte zijn voor ten minste een eenvoudige boodschappentrip. Als u het zitgedeelte bij het vervoer betrekt, kunt u zelfs tot 980 liter bagage vervoeren.

Overigens: een aanhangwagenkoppeling is niet langer beschikbaar voor de Renault Twingo, dit was nog wel het geval bij de tweede generatie.

Gegevens en afmetingen Renault Twingo
Productie 1993 - vandaag
lengte, breedte, hoogte 3,6 m x 1,6 m x 1,5 m
Wielbasis 2,5 m
Inhoud bagageruimte 188 l, 219 l (inclusief zitbank)
Ledig gewicht 939 - 1178 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.300 kg
Cilinderinhoud 999 cm³
Koppel 95 Nm (benzine), 160 Nm (elektrisch)
Topsnelheid 158 km/u (benzine), 135 km/u (elektrisch)
Acceleratie 0-100 km/h in s 15,1 s (benzine), 12,9 s (elektrisch)
Tankinhoud 35 liter (benzine), 22 kWh (elektrisch)
Verbruik 4,4 liter (benzine), 16,3 kWh (elektrisch)
CO2-uitstoot 100 g/km (benzine), 0 g/km (elektrisch)

Varianten

Met de Renault Twingo biedt de Franse autofabrikant opnieuw verschillende uitrustingslijnen en varianten aan. Klanten kunnen kiezen tussen de versies ZEN, INTENS (alleen voor de Twingo Electric) of URBAN NIGHT. In vergelijking met veel andere auto’s op de markt imponeert het instapmodel Twingo met een goede uitrusting, zodat het niet nodig is om voor de duurdere versies te gaan. Een EASY LINK-systeem met 7" touchscreen, automatische klimaatregeling en tal van andere voorzieningen zijn bijvoorbeeld inbegrepen in de Twingo Electric ZEN, terwijl kopers van het instapmodel met benzinemotor onder meer profiteren van airconditioning, een in de hoogte verstelbare bestuurdersstoel en het R&GO-audiosysteem met DAB+.

Aanzienlijk meer comfort staat u te wachten in de uitrustingslijn Urban Night, die een vleugje luxe toevoegt aan de benzinemotor. Een navigatiesysteem met groot display, een parkeerhulp met achteruitrijcamera of stoelverwarming voor de twee voorstoelen zijn hier overtuigend.

Prijs

De fabrikant noemt de instapprijs voor de Renault Twingo 23.020 euro voor het e-voertuig. De klassieke benzinemotor is verkrijgbaar vanaf 13.945 euro. Beide prijsopgaven gelden voor de instapvarianten in de “ZEN”-uitrustingslijn. Bij een keuze voor meer comfort of meer technologie stijgt de prijs. Een volledig uitgeruste Twingo in de uitrustingslijn “URBAN NIGHT” kost bijvoorbeeld al 17.500 euro, terwijl de prijs voor de e-auto in dit geval 26.920 euro bedraagt.

De nieuwe Renault Twingo in zijn derde generatie kan uiteraard worden gefinancierd of geleased. Gunstige financieringsaanbiedingen zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 88 euro voor het instapmodel Twingo, en de E-Twingo is verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 euro per maand. De overheidssubsidies zijn hier duidelijk merkbaar. Leasingaanbiedingen zijn ook zeer gunstig voor particuliere klanten.

Tweedehands Twingo’s zijn al verkrijgbaar vanaf de derde generatie. Dit zijn leasewagens die goed onderhouden zijn en overtuigend geprijsd. Prijzen van ruim onder de 10.000 euro, zelfs voor goed uitgeruste voertuigen, maken van de Renault Twingo een echt koopje als tweedehands auto.

Design

Exterieur

De grote ronde koplampen en de handelbare carrosserie van de eerste generatie van de Renault Twingo staan de meeste Renault-klanten vandaag nog voor de geest. De ontwerpers hebben het basisconcept voor de derde generatie behouden, ook al is de nieuwe Twingo natuurlijk veel moderner en eleganter geworden. De hele carrosserie is nu hoekiger en de voorkant draagt het bekende gezicht van het Franse automerk. Toch heeft de Renault Twingo zijn charme niet verloren en vooral met het kleurrijke lakwerk, bijvoorbeeld een prachtig oranje, is de auto op het eerste gezicht aantrekkelijk.

Interieur

Er is nauwelijks iets in het interieur dat herinnert aan het karige begin van de auto. Met een groot touchscreen in de middenconsole en veel technische voorzieningen is de Renault Twingo een goede keuze voor voor mensen die regelmatig rijden. Om de look hier niet te kort te doen, zorgen subtiele uitwaaieringen voor een individuele stijl. Bovendien blijft de bediening bijzonder eenvoudig en doeltreffend, zodat gewenning aan de auto snel plaatsvindt.

renault-twingo-interior renault-twingo-seats

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid heeft Renault met de Twingo van de derde generatie aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd, waardoor alle inzittenden en weggebruikers beter beschermd zijn. Veel veiligheidsvoorzieningen zijn nu standaard en up-to-date assistenten en veiligheidssystemen zijn ook beschikbaar. Vier van de vijf sterren in de Euro NCAP crashtest is een goede waarde voor een auto in deze klasse. In de hoogste uitrustingsklasse beschikt het voertuig bijvoorbeeld over cruise control met snelheidsbegrenzer, hoofd- en borstairbags of een waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook. Dus als u op zoek bent naar een veilige kleine auto met een goede uitrusting, dan is de Renault Twingo een goede keuze.

Alternatieven

De Renault Clio is een andere kleine auto van de Franse autofabrikant, maar hij biedt tenminste vijf zitplaatsen en iets meer ruimte. Met een instapprijs van 21.550 euro is het een iets duurder alternatief.

Als u op zoek bent naar een kleinere auto, is de Smart fortwo een goede keuze. Hoewel er slechts plaats is voor twee personen, overtuigt dit elektrische voertuig met z’n comfort en vooral de lage onderhoudskosten.

FAQ

Waar wordt de nieuwe Renault Twingo gebouwd?

De nieuwe Renault Twingo wordt niet langer in Frankrijk gebouwd, maar in Slowakije. De autofabrikant heeft onlangs de fabriek in Novo Mesto gemoderniseerd voor een bedrag van 400 miljoen euro.

Is de Renault Twingo een veilige auto?

Wie met kinderen of het gezin in de Twingo reist, kan vertrouwen op het hoge veiligheidsniveau. Dit wordt bevestigd door de huidige crashtests.

Beoordelingen voor Renault Twingo

288 Beoordelingen

4,3