Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Renault Twingo

Vervanger van de Renault 4

In het verleden bleef een succesvolle generatie van een bepaald automodel soms tientallen jaren in productie, zonder dat deze al te grote veranderingen onderging. Herkenbaarheid was daarbij het uitgangspunt en niet zelden ook de reden voor het succes. Een goed voorbeeld daarvan is de 2CV van het Franse Citroën. Ook Citroëns landgenoot Renault liet zich wat dat betreft niet onbetuigd. Als antwoord op de populariteit van de 2CV ontwikkelde dit merk de Renault 4, die vanaf 1961 ruim dertig jaar lang vrijwel ongewijzigd uit de fabriek rolde. Lees meer

Video - Renault Twingo Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Renault Twingo

Begin jaren 90 was het echter toch tijd voor de opvolger van de karakteristieke compacte auto. Dit werd de Renault Twingo, een speels ogend model uit het A-segment. Het publiek kon voor het eerst met de 3-deurs hatchback kennismaken in oktober 1992 tijdens de Mondial de l’Automobile in Parijs. In het voorjaar van 1993 kwam de eerste generatie van de auto in de showroom te staan en daar zou hij vijftien jaar lang blijven om rond de 2,5 miljoen keer te verkopen. Gedurende zijn productieperiode kreeg de eerste Twingo Renault drie make-overs, maar het design werd daarbij niet ingrijpend aangepast. De volgende generaties werden sneller geïntroduceerd en verschenen in 2007 en 2014. Een belangrijke wijziging ten opzichte van de eerste generatie is dat de motor naar de achterkant is verplaatst. Daarnaast is de in 2014 uitgekomen Renault Twingo opmerkelijk genoeg kleiner dan de voorgaande uitvoering.

Technische gegevens Renault Twingo

Toen de Twingo in 1993 in de verkoop ging, werd hij gezien als een behoorlijk innovatieve auto. Onder meer de digitale kilometerteller en het centraal geïnstalleerde instrumentarium waren hun tijd vooruit. Een andere bijzonderheid voor zo’n kleine auto was dat de achterbank kon worden verschoven. Dit zorgde er enerzijds voor dat langere mensen comfortabeler achterin konden zitten en anderzijds dat de kofferbak groter kon worden gemaakt. Daarbij was het uiteraard kiezen of delen. Het motorengamma van de eerste Renault Twingo beperkte zich tot benzine-exemplaren van 1,0 en 1,2 liter. Deze stonden voorin en leverden dan ook voorwielaandrijving. In 1998 kregen de voorkant en het interieur een kleine facelift, die in 2000 en 2004 gevolgd werd door updates van het exterieur.

De in 2007 gelanceerde tweede Twingo-generatie liet een uitbreiding van het motorenaanbod zien. Zo werden 1,2-liter benzinemotoren van 60 tot 100 pk en een 1,5-liter diesel van 84 pk toegevoegd. Van 2008 tot medio 2013 was de Twingo Renault Sport 133 leverbaar, die was voorzien van een 1,6-liter 133 pk-benzinemotor. De derde generatie van de Renault Twingo laat motorisch en qua design enkele opvallende veranderingen zien. Ten eerste is bij het in 2014 verschenen model de motor naar de achterzijde verplaatst. Daardoor heeft de auto achterwielaandrijving in plaats van voorwielaandrijving. Verder is afgestapt van het traditionele ontwerp met drie deuren en is de moderne Twingo een 5-deurs hatchback. Motorisch is er uitsluitend keuze uit benzine-exemplaren van 0,9 liter en 1,0 liter, die gekoppeld zijn aan een manuele 5-trapsversnelling.

Renault Twingo kleiner sinds 2014

Niet alleen het motorengamma is met de derde generatie van de Twingo verkleind. Ook de stadsauto zelf is ten opzichte van het eerdere model iets in de lengte en breedte gekrompen. Het gaat daarbij weliswaar niet om grote verschillen. Opvallend is het echter wel, temeer daar de wielbasis in 2014 juist behoorlijk is verlengd. Deze bedraagt 2490 mm in plaats van de 2365 mm van het model dat in 2007-2014 uitkwam. Tegelijkertijd werden de lengte en breedte van de Twingo Renault verkleind van 3600 x 1655 mm naar 3590 x 1640 mm. De hoogte nam daarentegen toe van 1470 mm naar 1550 mm. Het 2014-model is samen met de derde generatie van de Smart Fortwo en de tweede generatie van de Smart Forfour ontwikkeld, die beide ook de motor achterin hebben. Het gevolg van de verplaatsing van het motorblok is natuurlijk wel dat het laadvermogen in volume is afgenomen.

Op het gebied van de wendbaarheid en de ruimte in de auto zelf had het verplaatsen van de motor echter een positieve invloed. Ondanks de beperktere algemene afmetingen van de derde Twingo-generatie blijft de eerste versie van de stadsauto toch de kleinste. De van 1993 tot 2007 geproduceerde Renault Twingo had een wielbasis van 2345 mm, een lengte van 3430 mm, een breedte van 1630 mm en een hoogte van 1420 mm. Vergeleken met de voorloper van de Twingo, de Renault 4, heeft het sinds 2014 gebouwde model een bijna even lange wielbasis en is de auto ook even hoog. De Renault 4 was met 3670 mm echter enkele centimeters langer en met 1490 mm een stuk smaller. Bijzonder is dat de Renault 4 in 1961 de eerste Renault was die beschikte over voorwielaandrijving. Met de via de achterwielen aangedreven derde generatie van de Renault Twingo grijpt de Franse autobouwer dus weer terug op de periode voor de Renault 4.

Prijzen en uitvoeringen Renault Twingo

Het huidige assortiment Twingo’s dat bij de autodealer staat biedt keuze uit vijf uitrustingsniveaus. De prijs die voor een bepaalde variant betaald moet worden is onder andere ook afhankelijk van het type motor waarmee de auto is uitgerust. De voordeligste Twingo Renault is in alle gevallen de Life. Deze beschikt over features als voor- en zij-airbags, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, halogeenkoplampen en led-dagrijverlichting. Voor de Renault Twingo Collection moet iets meer worden betaald. Extra’s bij dit model zijn bijvoorbeeld elektrisch bedienbare portierruiten voor, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, een in hoogte verstelbaar stuur, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en lichtmetalen 15-inchvelgen.

De Limited zit qua prijs niet zo ver boven de Collection en is onder meer uitgerust met sierdetails op het koetswerk en parkeersensoren aan de achterzijde. Weer wat duurder is de Intens. Dit model heeft actieve bochtverlichting, cruise control met snelheidsbegrenzer, een met leer bekleed stuurwiel, lichtmetalen 16-inchvelgen en een elektronisch regelbare airco. De Renault Twingo GT is het sportiefst en prijzigst. Deze is voorzien van variabele stuurbekrachtiging, een dubbele uitlaat, een interieurbekleding van kunstleer, lichtmetalen 17-inchvelgen en een ander onderstel met andere dempers, vering en aangepaste elektronische stabilteitscontrole (ESP).

Beoordelingen voor Renault Twingo

288 Beoordelingen

4,3