Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
renault-koleos-front

Renault Koleos

1 / 3
renault-koleos-front
renault-koleos-l-04.jpg
renault-koleos-back

Sterke punten

  • Comfortabel
  • Ruim aan de binnenkant
  • Fraai interieur

Zwakke punten

  • Luidruchtige motor (diesel)
  • Geen 7-zitter
  • Hoge prijs

Renault Koleos : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Renault Koleos, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Renault Koleos: In maatpak op rubberen laarzen

Als er één auto zich zonder vaderland mag voelen, dan wel de Koleos van Renault. Want ontwikkeld door Renault en Nissan, werd hij gebouwd bij Samsung in het Zuid-Koreaanse Busan. De Koleos overleeft de elektrificatie van de Renault SUV’s voorlopig wel. Lees meer

Interesse in een Renault Koleos

Renault Koleos occasions
Renault Koleos nieuwe auto's
Renault Koleos dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De 1.6 dCI wordt altijd aan een X-tronic versnellingsbak gekoppeld. Dat is een duur woord voor een CVT, continu variabele transmissie. Maar Nissan en Renault hebben daar wel prima schakelmomenten ingebouwd, zodat het hoogtoerige karakter bij accelereren verdwijnt.

  • De Koleos is een ruime auto, het gemiddelde gezin hoeft niet eens licht te reizen, want in de koffer is erg veel ruimte.

  • De Koleos wordt nagenoeg wereldwijd aan de man gebracht. Zijn Fase II werd in wereldpremière op het salon van Beijing aan de wereld getoond en hij is, met uitzondering van Afrika en Rusland, overal te koop. Dat zegt veel over zijn kwaliteiten.

Belangrijke gegevens

Wie liever een benzinemotor aan een 4WD koppelt, kan niet bij de Koleos terecht, dat is aan de diesel voorbehouden. Die is dan weer niet in een Techno afwerking te kopen.

De vierwielaandrijving is niet bepaald berekend op het exploreren van de Himalaya, maar modderige wegels en sneeuw verteert het systeem moeiteloos. De vierwielaandrijving komt ingrijpen bij gripverlies. Maar je kan ook zelf kiezen voor een All Mode 4x4i en omschakelen van 4X2 naar Auto of 4x4 lock als het lastiger wordt.

De Koleos is geen sprinter (hoewel, in 11 s naar 100 km/h), maar is ontworpen om afstanden af te leggen. Daar is ook de ophanging op berekend. Het wil niet zeggen dat hij zich op bochtige buitenwegen onwennig voelt, maar 1,8 ton steek je niet zomaar weg al je het ook comfortabel rechtuit wil houden.

Nogal wat kritiek kreeg het R-Link infotainment systeem dat vanaf het scherm te bedienen is. Dat zou te traag zijn en niet tactiel genoeg. De R-Link 2 reageert nu ook op gesproken bevelen, in eerste instantie tijdens de navigatie. Het systeem heeft nu ook meer gebruiksmogelijkheden, je kan met je rijstijl tips krijgen om het verbruik te optimaliseren.

Motoren

Renault brengt uiteindelijk toch een benzinemotor in de Koleos. Dat is een 170 pk sterke (226 Nm) 1.4 l viercilinder die aan een EDC-automaat wordt gekoppeld. De diesel heeft 2.0 l inhoud, is 175 pk sterk, voor 380 Nm. Hij wordt via de X-tronic aan de voor- of de vier wielen gekoppeld.

Afmetingen

De Koleos is 4,7 m lang, 1,81 m breed (zonder spiegels, en 1,7 m hoog. Hij weegt naargelang de uitvoering tussen de 1.600 en 1.686 kg. De laadvloer is maximaal 1,94 m lang, goed voor een koffer van 498 tot 1.706 l. In de tank kan 60 l, met een diesel is zo vlot 1.000 km te halen. Let wel op voor parkeren, de draaicirkel is 11,6 m

Varianten

Renault levert zijn Koleos in twee afwerkingslijnen: de Intens en de Initiale Paris. De Intens heeft al een moderne LED-lichtinstallatie rondom (achteraan zijn de glijdende richtingaanwijzers wel een optie) en binnen kan je de interieurverlichting naar eigen goeddunken selecteren. De Initiale Paris is net iets weldadiger afgewerkt, maar beide auto’s hebben een rijkelijke uitrusting, ook wat de veiligheid betreft. Bovendien zijn er nog behoorlijk wat accessoires te kopen om de Koleos verder te personaliseren.

Prijzen

Naargelang de uitvoering variëren de prijzen van € 42.000 (Intens), dezelfde Koleos maar in de Initiale Paris uitvoering kost ruim € 58.200. Op de occasionmarkt liggen de prijzen uiteraard lager, en omdat Renault een van de gangbaarste merken op de Europese automarkt is, loont het zich daar eens een kijkje te nemen. Het hoge aanbod zorgt voor een competitieve prijs, en er zijn altijd dealers en garages beschikbaar met kennis van zaken op het gebied van Renault. Mocht er bijvoorbeeld onverhoed een mankement worden ontdekt, dan is er altijd de kennis beschikbaar om dit snel en vakkundig op te lossen.

Design

Exterieur

Laurens van den Acker zette de lijnen uit Mégane, Kadjar, Scénic, Espace, Talisman en ook de Koleos. Dat is aan de achterkant te merken aan de uitlaten, maar vooral aan de achterlichten die de vorm van een (brede, dat wel) bril hebben. Laurens is ook achteraan niet vies van een lijntje en plooitje meer. In profiel is de Koleos zo goed als inwisselbaar met elke Renault die hoger is dan 1,5 m, want ook hier staan de wielen vooraan flink vooruit geschoven, terwijl er achteraan toch nog een behoorlijke overhang is. Er werd niet op een lijntje of streepje chroom gekeken. Vooraan de typische Renaultneus met een glimmende grille en koplampen met groot uitgevallen dagrijlichten. In de bumper zijn nog additionele lampen (breedstralers) ingebouwd. Het is al bij al, zonder te overdrijven een patente kolos.

Interieur

De binnenkant werd overgenomen van de Talisman/Espace. Een groot scherm op de middenconsole, daaronder een groot bergvak met de nodige aansluitingen, tussenin de bediening van de verwarming. Het scherm is een touchscreen. Achter het stuur staat een digitaal dashboard, door de chauffeur naar eigen voorkeuren in te stellen. De afwerking, zeker van Initiale Paris is weldadig, ook als er niet voor een lederen afwerking wordt gekozen.

renault-koleos-l-02-1100.jpg

Veiligheid

Renault heeft de Koleos de meest gangbare veiligheidsassistenten meegegeven: rijvak, verkeersbordenherkenning, adaptieve cruise control, dodehoek controle, automatische noodrem, ABS-bijstand, om de voornaamste te noemen. Dat moet ervoor zorgen dat je niet in een ongeluk verzeild raakt, maar komt het toch zover, dan is ook de passieve veiligheid paraat. Euro Ncap gaf de Koleos 5 sterren bij de botsproef.

Alternatieven

Het Koreaanse duo Hyundai en Kia, de Santa Fe en de Sorento zitten in dezelfde prijscategorie met dezelfde filosofie. De Audi Q5 is duurder, net als de X3, X5 van BMW. Mercedes heeft een GLC, VW de Tiguan, Volvo XC60, Alfa Stelvio, ze vissen, zij het met andere hengels, in dezelfde vijver.

FAQ

Kan de Koleos ruw terrein aan?
Je zou verbaasd zijn wat er in de 4x4 lock allemaal overwonnen kan worden. Maar wel met de juiste banden. Hij heeft 19 cm bodemvrijheid.
Is de benzinemotor sterk genoeg voor 1,8 ton?
Hij heeft 170 pk, maar het koppel is minder, je zal dus vlotter moeten schakelen.
Is er een handgeschakelde Koleos?
De benzinemotor wordt aan een 6-trapsautomaat (EDC) gekoppeld, de diesel aan de X-tronic, een CVT. Met de hand schakelen: niet mogelijk dus.

Beoordelingen voor Renault Koleos

9 Beoordelingen

4,3